Tovább csökkenthetik a használható motorok számát

írta: M4Sport
2016. február 10. 13:29
FOTÓ: ©Mercedes

Tervben van, hogy évente csak három motorból gazdálkodhassanak a csapatok autónként.

Az FIA, a FOM, a motorgyártók és a csapatok jövőbeli motorszabályokról szóló egyeztetésein felmerült az ötlet, hogy az idei négyről autónként háromra csökkentsék az évente büntetés nélkül használatba vehető erőforrások számát, tudta meg az Auto Motor und Sport (AMuS) német szaklap.

A lap szerint a javaslat azt követően került terítékre, hogy a motorgyártók január közepén elfogadták az FIA ultimátumát a motorok árának csökkentésére. Ennek értelmében a nem gyári csapatok 2018-tól évi 12 millió euróért garantáltan hozzájuthatnak valamilyen erőforráshoz (a mostani állítólagos 18-24 millió helyett), ezért cserébe Jean Todt és Bernie Ecclestone elveti a független motorbeszállító ötletét.

Az írás ezzel együtt azt állítja, hogy a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne csak úgy volt hajlandó egyezséget kötni, ha – a gyártók veszteségeinek csökkentése érdekében – tovább korlátozzák az évente felhasználható motorok számát. A maranellóiak első embere úgy érvelt, hogy nekik ezzel kevesebb erőforrást kell legyártaniuk, kevesebb erőforrás eladásán buknak sokat, azaz legalább részben mérsékelhető a veszteségük mértéke.

Hasonló okból jött ismét szóba egy egyes alkatrészek (dugattyúk, hajtórudak és főtengelyek) egységesítéséről szóló ötlet is, ám a beszámoló szerint a motorok számának csökkentésével ellentétben erről még nem született végső döntés.

Mégis maradnak a fejlesztési zsetonok?

Ehhez kapcsolódik a Cyril Abiteboul Renault-projektigazgató részéről a Renault-istálló bemutatóján meglebegtetett hír is, miszerint a gyártók készek eltörölni az ellentmondásos fejlesztési zsetonok rendszerét. Abiteboul szerint a nagy gyárak – a Mercedest is beleértve – egyetértenek a kérdésben, ám az AMuS megjegyzi, hogy az F1 Bizottságban még bőven számíthatnak ellenállásra a privát csapatok részéről, akik aggódnak, hogy a zsetonrendszer eltörlése korlátlan fegyverkezési versenyhez, majd pedig – hosszabb távon – elkerülhetetlenül az erőforrások árának újbóli emelkedéséhez vezet majd.

Megoldási javaslatként állítólag felvetődött, hogy a fejlesztés helyett a motorok próbapadokon való futtatását próbálják meg szabályozni, méghozzá a szélcsatorna-használat korlátozásához hasonló regulákkal. Ezzel elvileg elkerülhető lenne, hogy a motorgyártók végeláthatatlan mennyiségű motorváltozat gyártásába kezdjenek, hiszen nem lenne hol kipróbálni őket.

A rendkívül népszerűtlen rajtbüntetések helyett azonban egyelőre az AMuS szerint sem találtak alternatívát a tárgyalásokon. Egyedül abban mutatkozik egyetértés, hogy a három motoros szabály miatt valamilyen elrettentő eszközre a jövőben is szükség lesz.

Akárcsak az új aerodinamikai szabályok esetében, úgy az új, legalább 2020-ig érvényes motorszabályok esetében is március 1-jéig van idejük dönteni az illetékeseknek.

FIA
Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Rocketfinger
#9 Rocketfinger 2016. február 11. 15:54  

"Az írás ezzel együtt azt állítja, hogy a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne csak úgy volt hajlandó egyezséget kötni, ha – a gyártók veszteségeinek csökkentése érdekében – tovább korlátozzák az évente felhasználható motorok számát. A maranellóiak első embere úgy érvelt, hogy nekik ezzel kevesebb erőforrást kell legyártaniuk, kevesebb erőforrás eladásán buknak sokat, azaz legalább részben mérsékelhető a veszteségük mértéke."

volt régen egy reklám, amiben elhangzott, hogy "minél többet költesz, annál többet spórolsz"
LOL akkor nem kell PU-ot árulni, oszt jóccakát, annál nagyobb cost saving nincs. legyárt magának egyet, ami röhögve kibírná Hiroshimát is. marketingnek az se rossz, hogy egy Ferrari F1 egység futott 500-600.000 km-t. mint a papír Suzuki.

fist1
#8 fist1 2016. február 11. 15:44  

Ez az álspórolós, képmutató szemlélet az F1 egyik fő gondja. Itt rég túlmentek egy határon, egész egyszerűen ellentétes az F1 szellemiségével, a versennyel ez a túlzott spórolás, aminek az eredménye az, hogy nem, vagy csak óriási költségek árán tudnak megfelelni a szabályoknak a versenyképesség fenntartása mellett. Miközben a spórolás az eredeti cél. Vezessenek be inkább költségsapkát, az sem lenne rosszabb a verseny szempontjából, minthogy a verseny nagy része arról szól, hogy "a motort be kell osztani még 3-4-5 versenyre, kíméld". Basszus, ez a mai F1. Szégyen, és nem akarnak megszabadulni ettől a dilettáns szemlélettől. A Hamilton-Rosberg csata miért olyan halálosan unalmas? Oké, egyrészt Rosberg nem olyan tökös pilóta, mint Hamilton, Alonso, Verstappen, Vettel, MSC stb., de a vicc az, hogy nem is igazán lehetne, mert motort, gumit, sebességváltót kímélni kell. Így az időmérő és a rajt dönt jórészt, hála a szabályoknak. Aztán ha csökkenni kezd a nézőszám, majd átalakítják a hétvégék menetét, lesz majd fordított sorrendes rajtolás, meg kisorsolásos alapon rajtolás, meg súlybüntetések, egyéb cirkuszi kellékek, mindez a sportérték ellenében.

A motorfejlesztés korlátozásának fenntartása a másik hihetetlenül okos ötlet, nehogymár idetolja a pofáját esetleg még pár gyártó, aki látna rációt ebben az egészben.

Utoljára módosítva: 2016. február 11. 15:52

hammertime
#7 hammertime 2016. február 11. 08:47  

A 4 motornál is túl nagy már a lutri faktor, simán benne van, hogy egy kiélezett VB csata azon dől el, kinek durran el egy motorja, 3-nál ez még markánsabban jelentkezik.

amigo1972
#6 amigo1972 2016. február 10. 23:13  

Lassan akkor pedálhajtással is mehetnénk.
Nekem is volt gyerekoromban egy olyan kisautóm.
Nem is fogyaszt és akkor tényleg a versenyzők képességei lesznek a fontosak nem nem csak a mérnökké.
Egy szett superlágy meg egy esős gumi elég lenne az összes futamra:))
Olcső, Takarékos Tartós.

Wolverine
#5 Wolverine 2016. február 10. 22:30  

Szerintem a 3 motor per évvel nincs nagy baj, max beraknak egy 4.et és vállalják a büntit.
Amit viszont nagyon felháborítónak találok az a próbapados idő korlátozása. Hogy van pofájuk megszabni egy gyártónak hogy mennyit tesztelhet a próbapadon? A kis csapatoknak meg miért van beleszólásuk a motorszabályokba? Talán ők gyártják/fejlesztik őket?

F1stván
#4 F1stván 2016. február 10. 20:36  

Ez már abszurd, kapnak jóindulattal egy évet arra hogy fejlesszék és elkészítsék az egész hajtásrendszert + kasztni meg kitudja még mit és adnak nekik 2-szer vagy 3-szor 4 napot tesztelni az egész szezonra. Ezek után mi lesz mindenki hoz magának egy személygépkocsit érvényes papírokkal és azzal mennek mindig amíg meg nem pusztul az autó, sőt Top Geares Suzuki Liana kupa kellene az is élvezhetőbb lenne. Így is többet nézem WEC-t mert egyszerűen már jobb, hiába a kevesebb verseny is.
Sorry a hosszú post-ért a krumpli meg effogyott :)

blackmore
#3 blackmore 2016. február 10. 17:09  

És ha egyáltalán nem lehetne motort használni?

totopad
#2 totopad 2016. február 10. 16:39  

Mi lenne, ha 5 éven keresztűl használhatnának csak egy fél motort! Na azt oldják meg a mérnökök!

Thibczy
#1 Thibczy 2016. február 10. 15:11  

Le Mans-ban nem akarnak indulni?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa