Trükkös felfüggesztés a Mercedes egyik titka?

írta: M4Sport
2016. szeptember 13. 14:01
FOTÓ: ©xpbimages.com

Trükkös felfüggesztésével veri újra rommá a mezőnyt a Mercedes? Az Auto Motor und Sport egy szabályok határait feszegető megoldásukról rántotta le a leplet.

A négy kereket egymással hidraulikus hálózat segítségével összekötő úgynevezett FRIC-et már rég betiltotta az FIA, mindez azonban nem jelenti azt, hogy a csapatok ne tennének meg mindent azért, hogy a szabályok adta kereteken belül újabb és újabb módszerekkel érjék el a rendszeréhez hasonló hatást. Az Auto Motor und Sport szerint a Mercedes ezen a téren is a többiek előtt jár pár lépéssel, s idei előnyét nem kis mértékben egy trükkös megoldásának köszönheti.

A német szaklap arra a kérdésre kereste a választ, miként lehetséges az, hogy az erőforrások közötti egyre kisebb különbségek ellenére a brackley-iek fölénye szinte mit sem csökkent az előző évhez képest. Bár kétségtelen, hogy mind a motor, mind az aerodinamika terén továbbra is az élen járnak, szerintük sikerük egyik titkát okosan megalkotott, már-már az aktív felfüggesztéshez közelítő első futóművük jelenti.

A rivális csapatok mérnökei és szakavatott szemek már rég felfigyeltek arra, hogy a Mercedes autói feltűnően könnyedén ugranak át a keményebb kerékvetőkön is, miközben aerodinamikailag annak ellenére képesek stabilak lenni, nagy leszorítóerőt termelni, hogy a Red Bullhoz, a McLarenhez, de még a Ferrarihoz képest is sokkal kisebb mértékben döntik előre autójukat. A titok nyitjára már rájöttek a riválisok: a Mercedes egy speciális, hidraulikus rendszerrel köti össze két első kerekét, mely gyakorlatilag szabályozza az autó rugózásának, dőlésének mértékét, s ezzel állandó szinten tartja a hasmagasságát.

A hagyományos mellett speciális rugóval is ellátott rendszer a jobb- és balkanyarokat, az egyeneseket, de a fékezést és gázadást, a lassú vagy gyors kanyarokat is „megkülönbözteti”, s a hatóerőknek, a mozgásnak megfelelően korrigálja a futómű mozgását, helyzetét. Szemben az aktív felfüggesztés számítógépeivel, itt azonban csak egy puszta hidraulikus rendszerről van szó.

A következmény ugyanaz, mint a korábbi FRIC-nél: az autó bármilyen irányba és bármilyen felületen halad, pozíciója az úthoz viszonyítva stabil, és ez aerodinamikai szempontból állandóságot, kiszámíthatóságot jelent, hiszen végig az ideális tartományban tartható. Ez pedig a gumikezelést is jóval hatékonyabbá teszi, mely idén ugyancsak a Mercedes egyik nagy erőssége.

Mercedes-felfüggesztés

A nem pontosan fogalmazó szabályok nyitották meg a kiskaput

Bár a FRIC-et az új szabályok segítségével betiltották, az egymás mellett lévő kerekek hidraulikus rendszerrel történő összekötését továbbra sem tekintik illegálisnak. A csapatok többsége mindezt a hátsó tengelyen ki is használja. Elöl viszont túl kevés a hely ahhoz, hogy alkalmazni tudják, mivel a szisztémához be kell építeni egy hidraulikus rugót is. A Mercedes számára mindez nem volt akadály, rajtuk kívül pedig még a Red Bull próbálkozik hasonlóval.

A trükk tehát a futómű szempontjából nem ütközik a szabályokkal, a karosszériára vonatkozó előírások szempontjából viszont mégis határesetet jelent. A Mercedes tudniillik csak egy módon tudott helyet biztosítani a szükséges alkatrészeknek autója orrában: kihasznált egy kiskaput.

A karosszériára vonatkozó előírások két zónát különböztetnek meg az autók orrészénél: közvetlenül a pilótafülke előtt, a versenyző lábánál található az úgynevezett B-B-szekció, előrébb pedig az úgynevezett A-A-szekció. Mindkettő átlagos keresztmetszetét meghatározzák, a két rész között viszont a szabály engedélyez egy lépcsőzetes ugrást, melyet például a 2012-es autók orrán még kívülről is lehetett látni, ma viszont már beborítják.

A Mercedes e lépcsőben helyezte el a szükséges plusz alkatrészeket, mégpedig úgy, hogy miközben középen a megengedettnél mélyebben bevágta a karosszériát, kihasználta, hogy a karosszéria magasságát az oldalfal is jelentheti, s két oldalt és elöl a szabályoknak már megfelelő peremet alakított ki.

Az ellenfelek a hírek szerint már felvetették, hogy az FIA bezárhatná ezen kiskaput, ám miután a 2017-es szabályváltoztatásokhoz mindenki beleegyezésére szükség lenne, a Mercedes és a Red Bull pedig vélhetően ezt nem fogja megadni, változásra rövidebb távon nem lehet számítani.

Mercedes-felfüggesztés

Lépésekkel az ellenfelek előtt

Az Auto Motor und Sport szerint a Mercedes felfüggesztésrendszere a válasz arra a kérdésre, miként lehetséges, hogy a németek és a Red Bull látszólag nagy újítások nélkül is képesek voltak idén látványos és hirtelen formajavulásokra. A felfüggesztés folyamatos finomhangolása már önmagában is komoly előrelépéseket eredményezhet, ráadásul ezen változtatások a külvilág számára nem észrevehetőek.

Kiemelték, a Mercedes kezdettől fogva élen járt a hidraulikus rendszer fejlesztése terén, a FRIC-et még Michael Schumacher idején próbálták hatékonnyá tenni, a kutatások pedig annak betiltása óta is zajlanak. A Red Bull eközben idén állt át erre a rendszerre, mégpedig annak köszönhetően, hogy a futóművükért felelős korábbi Michelin-mérnök, Pierre Waché mellé csatlakozott egy másik szakember – a Mercedestől.

A többi csapat egyelőre csak próbálja megérteni és lemásolni a megoldást, ám mivel a karosszériákat egész évre homologizálták, gyors reakcióra nincs lehetőségük. A McLaren mindenesetre nemrég tett egy próbát a rövidebb úttal, s nemrég szerződtetni igyekezett a Mercedes futóműért felelős főmérnökét, Loic Serrát (aki korábban Wachéval együtt dolgozott a Michelinnél) – csakhogy a németek végül megakadályozták a váltást.

Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Paberto
#9 Paberto 2016. szeptember 14. 08:08  
renault4:
Akkor ez volt Brawn "hagyatéka"? Ha igen , akkor ez az ember nagyobb zseni, mint gondolni lehet!

Semmi koze ennek mar Brawn-hoz.

renault4
#8 renault4 2016. szeptember 14. 01:02  

Akkor ez volt Brawn "hagyatéka"?
Ha igen , akkor ez az ember nagyobb zseni, mint gondolni lehet!

szaki
#7 szaki 2016. szeptember 13. 19:54  
F1890:
mi a közös a fritz-ben a merci fejlődésében ebben a mostani felfüggesztésben és a vb-i győzelmekben. a megfejtés nem más mint nico rosberg

Ezen akkorat röhögtem majd besírtam!

F1890
#6 F1890 2016. szeptember 13. 17:08  
Rikii:
Na latod, ideje lenne vegre elismerned.

mi a közös a fritz-ben a merci fejlődésében ebben a mostani felfüggesztésben és a vb-i győzelmekben. a megfejtés nem más mint nico rosberg

Rikii
#5 Rikii 2016. szeptember 13. 16:19  
F1890:
schumacher ezt is kifejlesztette amindenit

Na latod, ideje lenne vegre elismerned.

hammertime
#4 hammertime 2016. szeptember 13. 15:29  

De nem úgy volt, hogy csak a motorbefagyasztás miatt nyernek??? :)

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. szeptember 13. 15:20  

Jó kis csata lesz jövőre a merci és rb között.

Andras_xy
#2 Andras_xy 2016. szeptember 13. 15:06  

De jó ilyen trükköket olvasni! Ez az F1 lényege. Egy dolgot sajnálok, hogy a Ferrarinál nincs egy csöppnyi kreativitás se...! :( Csak a CTRL+C - CTRL+V... :-/

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 13. 15:09

F1890
#1 F1890 2016. szeptember 13. 14:42  

schumacher ezt is kifejlesztette amindenit

HairHungary