Trükközés a gumikkal: A Ferrari hátrányban a két riválissal szemben?

írta: M4Sport
2016. május 20. 13:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

Előnyszerzés okos trükkök révén? A guminyomásra vonatkozó előírás kijátszása egyre inkább téma a csapatok között. A Ferrari állítólag lépéshátrányba került a Mercedesszel és a Red Bull-lal szemben – de mit lép az FIA?

Már a barcelonai hétvége előtt szárnyra kapott a hír: egyes istállók okos, de legális trükkökkel játsszák ki a Pirelli gumik használatára vonatkozó előírásait, s a verseny közben képesek szabályozni a gumik belső nyomását. A Pirelli a tavalyi spái defektekre reagálva Monza óta ír elő a korábbinál jóval szigorúbb minimális nyomásértékeket, melyek betartására az FIA szabályai is kötelezik a csapatokat.

Barcelonában a hátsó gumik előírt minimális nyomása például 19,5 psi volt, ami nagyjából 2-bel nagyobb annál, mint amit a résztvevők ideálisnak tartanak. Tavaly óta a versenyzők és csapatok részéről is sok panaszt hallhattunk e túlzottnak vélt szigorra, melyre azonban a Pirelli szerint már csak azért is szükség van, mert egyes résztvevők mindent megtesznek a guminyomás értékének csökkentéséért.

Az új értékek bevezetése óta különösen. Több istállót is gyanúba kevertek ennek kapcsán – a középmezőnyből és az élmezőnyből egyaránt –, és többféle módszerről is hallani lehet. Vannak, akik csak féken tartják a gumik melegedése által előidézett nyomásnövekedést (a Toro Rossóról és a Force Indiáról beszélnek), de vannak olyanok is, akik a kezdő értékhez képest csökkenteni tudják a nyomást (gyanúban a Mercedes és a Red Bull). „Ennek az előnye nem annyira a köridőben mutatkozik meg. A gumik igénybevétele csökken jelentősen, mivel nő a futófelület nagysága. Emiatt a módszer inkább a versenyen jelent előnyt” – nyilatkozta a Force India technikai igazgatója, Andy Green.

A McLaren már az Orosz Nagydíj idején levelet írt az FIA-nak, melyben felszólította őket, tisztázzák, mit szabad és mit nem. A wokingiak ezzel nem feltétlenül a riválisokat próbálták gyanúba keverni, sokkal inkább afelől tapogatóztak, meddig mehetnek el esetleges fejlesztéseik terén… A Motorsport úgy tudja, a csapat egy duplafalú felni használatának lehetőségéről érdeklődött, mely légcsatornák segítségével tartaná a rajt pillanatáig magasan a gumik nyomását, majd a verseny elindultával fokozatosan csökkentené azt. E módszer kapcsán az FIA álláspontja viszont egyértelmű volt: illegálisnak tekinti azt.

De létezhetnek más módszerek is a szabályok kijátszására – legális módszerek. Egyes megfigyelők már a múlt évi szuzukai hétvégén arról számoltak be, hogy a Mercedes előmelegíti a felniket és fékeket az időmérő edzés és a verseny előtt. E trükkel elérhető, hogy amikor a kötelező vizsgálatokra sor kerül – azaz a kerékmelegítők levétele után, a rajt előtti pillanatokban –, a gumik nyomása a minimálisan előírt érték fölött legyen. A gyanú szerint trükközők ugyanakkor úgy alakították ki felnijüket és fékhűtésüket, hogy ez a fölmelegedés nemcsak csökkenthető menet közben, de szabályozható is – az Auto Motor und Sport szerint például a fékerő állításával is.

Nico Rosberg, Lewis HamiltonA Ferrari legnagyobb problémáját épp a guminyomás jelenti?

A megoldás kapcsán a két legfőbb ellenző a McLaren és a Ferrari – nem véletlenül. Mindkét csapat lépéshátrányban van ezen a téren, s mindketten attól tartanak, hogy közvetlen riválisaik komoly előnyre tesznek szert ezáltal velük szemben.

A Motorsport szerint a Ferrari számára most éppen ez jelenti a legnagyobb fejtörést. Az olaszok Barcelonában nem árultak el részleteket arról, miért maradt el időmérős teljesítményük a várttól, annyi azonban kiderült, hogy visszaesésüket bizonyos beállítás-változtatások, a vártnál magasabb pályahőmérséklet, valamint a nem megfelelő gumikezelés eredményezte. Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen autója egyszerűen túlhevítette az abroncsok futófelületét, ami a gumik belső nyomásának további emelkedéséhez, s ezáltal még rosszabb tapadáshoz vezethet.

Az olaszok a nagydíjhétvégét követő kétnapos teszten az időmérős teljesítményük javítására helyezték a hangsúlyt. Források szerint főként azt próbálták megérteni, autójuk miként reagál a guminyomás változására, s állítólag sikerült előrelépést elérniük ezen a téren.

Az FIA keze meg van kötve

Az olaszoknak mindenképpen gyorsan kell reagálniuk. Az FIA ugyan a Pirelli gyanakvása kapcsán már jelezte, tenni kíván a trükközések ellen, a keze egyelőre meg van kötve – valós megoldásra pedig elsősorban 2017-től van esély.

A szabályok kimondják: a gumik nyomásának közvetlenül a rajt előtt, a kerékpaplanok levétele után kell megfelelnie az előírásoknak, arra vonatkozóan nincs korlátozás, hogy menet közben hogyan változik ez az érték. E szabályozást csak egy módon lehetne szigorítani: ha a csapatokat arra kényszerítenék, hogy menet közben is az értékek fölött maradjanak. Ehhez azonban a nyomás menet közbeni folyamatos ellenőrzésére lenne szükség. Erre pedig hiába vannak már jelenlegi is műszerek, azok nem egységesek és nem is kellő pontosságúak.

A 11 csapat 4 különböző szenzort használ jelenleg, Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója szerint pedig túlságosan ingoványos területre tévedhet. „A guminyomást mérő szenzorok jók, de nem tökéletesek, ráadásul az a hozzá szükséges elektronikát jóval magasabb hőmérsékleti viszonyok mellett használjuk, mint ami megfelelő lenne. Ennek következtében vannak hibás mérések. A megbízhatóságuk tehát nem elég jó. És ha ez szabályozás lesz, vajon mi fog történni? Sokkal több hibát látunk majd? Eléggé cinikus álláspont ez, de jogos. Egyes csapatok saját műszert gyártanak, mert a piacon két műszer érhető el, de mindkettőnél vannak gondok a hőmérséklettel. Viszont egységesített eszközre lenne szükség” – ismertette a szövetség legnagyobb dilemmáját.

Szavai kapcsán érdekesség, hogy Jolyon Palmer Renault-jának pénteki szabadedzésen történt defektjénél a nyomást mérő szenzor még azt követően is 19,6 psi-s értéket küldött, hogy a gumi futófelülete már levált.

Pirelli, szuperlágy

Már Monacóban lesz egy változás

A Pirelli mindenesetre türelmetlen, és szeretné elkerülni az újabb gumikkal kapcsolatos botrányokat. Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója megerősítette, valóban tapasztaltak furcsaságokat az utóbbi időben. „Gyakran, amikor azt mondták nekünk, hogy a rajt előtt 3-4 psi-vel emelték a guminyomást, nem tapasztaltuk ezt a 3-4 psi-t a rajtnál. Talán csak a felét. Szóval valami történik” – nyilatkozta, hozzátéve, ez a probléma nem új keletű. „Az első jeleket talán már a múlt évben láttuk.”

Az olaszok nyomására az FIA már a Monacói Nagydíj előtt lépésre szánta el magát. A Motorsport úgy tudja, egy dokumentumot küldtek a csapatoknak, melyben jelezték, a következő versenyhétvégétől arra kötelezik őket, hogy egy egységesített adatküldő rendszeren keresztül megosszák velük a guminyomással kapcsolatos pályán mért adataikat. Mindez még nem jelenti azt, hogy az előírt értékek menet közbeni átlépése esetén büntetéseket osztanak ki, ám a szövetség és a Pirelli e módszer segítségével pontosabb képet kaphat arról, mely csapatok és hogyan trükközhetnek.

FIA
Oszd meg!

22 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#22 BrettShaw 2016. május 24. 07:43  
elzee:
#20: a Ferrari anno a tesztelésre rendezkedett be, (többek közt) ezért is van saját tesztpályájuk. Minden megoldást addig teszteltek és tökéletesítettek, amíg a lehető legjobb lett. Mióta korlátozzák a szabad gyakorlást, gondban vannak...

Mint mindenki abban a korban. Azért ott strukturális gondok sejlenek, ahol egy több mint 10 éves korlátozás még érezteti a hatásait.

elzee
#21 elzee 2016. május 22. 16:25  

#20: a Ferrari anno a tesztelésre rendezkedett be, (többek közt) ezért is van saját tesztpályájuk. Minden megoldást addig teszteltek és tökéletesítettek, amíg a lehető legjobb lett. Mióta korlátozzák a szabad gyakorlást, gondban vannak...

velorex
#20 velorex 2016. május 21. 18:18  

Hogy a Ferrari 2007-óta nem tudott vb.-i címet szerezni nem a véletlen műve. Az elmúlt kilenc évben nem volt semmilyen fejlesztésük, amivel felhívták volna magukra a figyelmet. Nem , hogy nem tudták másolni más csapatok újításait, saját hiányosságaikat sem tudták hosszú éveken keresztül kijavítani pl. szélcsatorna hibája, ami az elmúlt tíz év eredményességének a záloga volt. Persze nem szabad elfelejteni, ez alatt a tíz év alatt négy egyéni második helyezést szereztek, ami nem egy rossz eredmény, de egy Ferrarinál ez tudvalevőleg nem elfogadható. A mostani éra egy teljesen új a kulcsembereket lecserélték, minden adott a sikerhez -vagy még sem? Lehet hiányzik a szükséges plusz a kurázsi?

f1 the best
#19 f1 the best 2016. május 21. 14:30  

Ráadásul ha nem tudják pontosan mérni nem tudják ellenőrizni sem. A csapatok meg olyan adatot küldenek, amilyet akarnak ha nem tudják pontosan ellenőrizni.
Szóval egyszerűbb lenne nem is szabályozni a guminyomást, így mindenki a számára ideális értékeket állíthatná be, ráadásul a gumikon is rengeteg időt lehetne nyerni és újabb lehetőségek nyílnának a beállítások és taktikák terén.
Annak aki kitalálta ezt, hogy lehet a verseny közben csökkenteni vagy azonos szinten tartani a guminyomást gratulálok, nagy ötlet volt az F1 erről szól. Ráadásul ha a szabály úgy szól, hogy verseny előtt kell megfelelni az adott értéknek, akkor meg teljesen szabályos is.

Jadeite
#18 Jadeite 2016. május 20. 23:47  

Korábban többen is, több helyen elmondták, h ezek a műszerek rendkívül pontatlanok (relatíve) a F1 kiélezett környezetében; akkor mégis mire mennek velük?
Egyébként a Ferrari még mindig a legnagyobb legenda, a neve többet ér bármelyik csapatnál, sőt, a világ egyik legnagyobb és legjobban csengő márkaneve; és a szabályok feszegetése közben nagyon könnyű túllőni a célon, és ha a Ferrari "bukna le" valamivel, az eléggé fájdalmas lenne. Ha x vagy y csapatot elkapnak, ciki, de a Ferrari? Ennyit szerintem nekik nem ér, inkább próbálkoznak "tisztábban" játszani; persze ez csak az én elméletem, talán csak naiv képzelgés, bár mondom ezt úgy, h egyáltalán nem kedvelem már a csapatot néhány éve.

Utoljára módosítva: 2016. május 20. 23:47

f1 the best
#17 f1 the best 2016. május 20. 21:42  

Ha már itt tartunk minek szabályozni a guminyomást?
Egyik csapatnak sem az a célja, hogy defektet kapjon, hanem hogy minél gyorsabbak legyenek.

Zasalamel
#16 Zasalamel 2016. május 20. 20:03  

Miért nem vagyok meglepve, tökéletesen rávilágít arra mi hiányzik a ferkánál és a mekinél is.

jtfan
#15 jtfan 2016. május 20. 17:29  

Már nézem egy ideje az F1-et és Ross Brawn óta a Ferrari mindig csak "követő".
Megy a csodálkozás, hogy ezt meg hogy csinálják? Mi miért nem találunk ki soha semmit? Aztán nem marad más mint a lobbi, hogy valahogy betiltassuk.

Még gyerekként emlékszem a 90-es évek közepén a Ferrarik mindig tönkrementek vagy csak lassúak voltak. Miközben a Williams meg a Benetton oktatta a nagy olasz legendát.
Strukturálisan valami nagyon nem stimmel a Ferrarinál. Pénz mindig volt. Bármelyik pilótát megkaphatják. Itt a csapat az ami egyszerűen nem hatékony.

Utoljára módosítva: 2016. május 20. 17:30

hammertime
#14 hammertime 2016. május 20. 16:57  

Erre egy normális gumi lenne a megoldás, aminek nem lesz baja attól, hogy alacsony nyomáson használják.

027
#13 027 2016. május 20. 16:42  
cares:
Szerintem meg egyszerűen hülye a világ és benne az emberi faj! Ha előírnak egy utasítást, amely egyébként a biztonságot szolgálja, akkor az a béna, aki nem tudja kijátszani a szabályt??? Ha egy szórakozóhelyre tilos bevinni fegyvert, nehogy megöld vele a másikat bent, miközben be vagy b@szva, de csak a bejáratnál ellenőrzik, bent már nem, akkor az egy ügyes, okos ember, aki olyan trükköt talál ki, aki úgy viszi be, hogy a bejáratnál nem találhatják meg nála és szét lő bent mindenkit? Rossz az ellenőrzés nyilván, de ne sztároljuk már azt, aki kijátssza a szabályokat! Legális trükk = legális csalás! Maga a fogalom is vicc. Ki tud ügyesebben csalni! Erről szól a világ, benne a forma 1-el. Hát megtapsolhatjuk magunkat!

Ülj le 1es!
Lehet újat mondok neked , de az a sport mindig is a kiskapuk kihasználásáról szólt.
A példád meg aztán abszolút blödség,közel nem azonos szituáció..

F1890
#12 F1890 2016. május 20. 16:17  

6
LOL

ekkora hulye peldat. eszem megall.

albutr
#11 albutr 2016. május 20. 16:13  
BrettShaw:
Már megint mi van. A Ferka meg a McLaren kullog az eleje után. Nem az épp aktuális autójukkal van gond, hanem ezzel. Ha csak követik az élmezőnyt soha nem fogják megelőzni. Szabályos vagy nem szabályos tökmindegy, mert jelenleg nem igazolhatóan szabálytalan, így a csapatok következmények nélkül használhatják. Akik használják előnybe kerülnek vele, akik nem azok meg hátrányba. Miért van az, hogy a Ferka általában véve nem éri el a szabályrendszer határait miért van ez?

jó lenne ha ők is találnának valamit ami újra az élmezőnyhöz vezet mert ezt szörnyű nézni hogy a 2 patináns csapat csak fut a többiek után.

HannaLill
#10 HannaLill 2016. május 20. 16:10  

a nyomást mérő szenzor még azt követően is 19,6 psi-s értéket küldött, hogy a gumi futófelülete már levált.- ezen jót röhögtem XXI.század F1 és ilyen műszert használnak.
Nem biztos hogy a legszarabb műszert kellene megvenni occó szar helyett biztosan van valami más is.
A rajt előtt mérjék meg a felni hőmérsékletét is és mindjárt nem lesz előmelegített felni.

HungarianRacer
#9 HungarianRacer 2016. május 20. 16:05  
cares:
Szerintem meg egyszerűen hülye a világ és benne az emberi faj! Ha előírnak egy utasítást, amely egyébként a biztonságot szolgálja, akkor az a béna, aki nem tudja kijátszani a szabályt??? Ha egy szórakozóhelyre tilos bevinni fegyvert, nehogy megöld vele a másikat bent, miközben be vagy b@szva, de csak a bejáratnál ellenőrzik, bent már nem, akkor az egy ügyes, okos ember, aki olyan trükköt talál ki, aki úgy viszi be, hogy a bejáratnál nem találhatják meg nála és szét lő bent mindenkit? Rossz az ellenőrzés nyilván, de ne sztároljuk már azt, aki kijátssza a szabályokat! Legális trükk = legális csalás! Maga a fogalom is vicc. Ki tud ügyesebben csalni! Erről szól a világ, benne a forma 1-el. Hát megtapsolhatjuk magunkat!

Még ilyen hülye analógiát.....Itt szimplán arról van szó, hogy a Red Bull és a Mercedes UGYANARRÓL a kezdő nyomásról jobban kordában tudja tartani a belső nyomás változását(magyarul valami hatékonyabban működik náluk).

"Rossz az ellenőrzés nyilván" - Igen, az ’igazságos’ ellenőrzés úgy nézne ki, hogy a Pirelli pályáról-pályára számításba veszi a levegő/pálya hőmérsékletét, az aszfalt minőségét, azt, hogy bizonyos autók bizonyos versenyzők vezetési stílusa mellett hogyan fogják munkára a gumikat, majd a saját szimulációik alapján mindenkinek egyenként kiadják, hogy milyen ütemben nőhet a belső nyomás.....Szeretnéd, hogy véleményezzem, hogy ez mennyire életszerű?

Utoljára módosítva: 2016. május 20. 16:10

BrettShaw
#8 BrettShaw 2016. május 20. 16:04  
cares:
Szerintem meg egyszerűen hülye a világ és benne az emberi faj! Ha előírnak egy utasítást, amely egyébként a biztonságot szolgálja, akkor az a béna, aki nem tudja kijátszani a szabályt??? Ha egy szórakozóhelyre tilos bevinni fegyvert, nehogy megöld vele a másikat bent, miközben be vagy b@szva, de csak a bejáratnál ellenőrzik, bent már nem, akkor az egy ügyes, okos ember, aki olyan trükköt talál ki, aki úgy viszi be, hogy a bejáratnál nem találhatják meg nála és szét lő bent mindenkit? Rossz az ellenőrzés nyilván, de ne sztároljuk már azt, aki kijátssza a szabályokat! Legális trükk = legális csalás! Maga a fogalom is vicc. Ki tud ügyesebben csalni! Erről szól a világ, benne a forma 1-el. Hát megtapsolhatjuk magunkat!

Ha előírnak egy utasítást és nem tudják betartatni az a szabályalkotó hibája. Ha már limitálni kell egy VERSENYAUTÓN a beállításokat, hogy TÚL NE TERHELJÉK a gumit, ami önmagában egy rossz vicc, akkor legyen kedves a szabályalkotó tökéletesen zárt ellenőrzési mechanizmust bevezetni, már csak azért is mert a világ mérnökeinek krémje dolgozik azon, hogy kitolja az adott szabályok határait, amit könnyedén meg is tehet, ha a fogalmazás pontatlan, a mérések meg gyatrák.

A példád tökéletesen fals, a fegyver nem öl meg senkit. A használója ölhet meg általa akárkit,

Tetszik vagy sem ebben a sportban a túl szoros szabályrendszer miatt évtizedek óta hatalmas jelentősége van annak, ha valaki ki tudja facsarni a szabályok szó szerinti szövegét, ha valaki úgy tud kilépni a szabályokból, hogy nem is lép ki onnan. Emellett persze az ártatlanság vélelme mindenkit megillett, szóval a bizonyításáig az autó szabályos, tehát semmiképpen sem lehet csalás.

Ha nem volna szabályos, akkor nem menne át a gépátvételen sem, ha mégis átmenne, akkor meg utólag zárnák ki a versenyből. Mikor volt utoljára ilyen? ki tud jobban érvényesülni. Erről szól a világ, mindig lesznek jobbak és gyengébbek, mindenki eldötheti hova szeretne tartozni.

BrettShaw
#7 BrettShaw 2016. május 20. 15:57  

Már megint mi van. A Ferka meg a McLaren kullog az eleje után. Nem az épp aktuális autójukkal van gond, hanem ezzel. Ha csak követik az élmezőnyt soha nem fogják megelőzni.

Szabályos vagy nem szabályos tökmindegy, mert jelenleg nem igazolhatóan szabálytalan, így a csapatok következmények nélkül használhatják. Akik használják előnybe kerülnek vele, akik nem azok meg hátrányba.

Miért van az, hogy a Ferka általában véve nem éri el a szabályrendszer határait miért van ez?

cares
#6 cares 2016. május 20. 15:26  

Szerintem meg egyszerűen hülye a világ és benne az emberi faj!
Ha előírnak egy utasítást, amely egyébként a biztonságot szolgálja, akkor az a béna, aki nem tudja kijátszani a szabályt??? Ha egy szórakozóhelyre tilos bevinni fegyvert, nehogy megöld vele a másikat bent, miközben be vagy b@szva, de csak a bejáratnál ellenőrzik, bent már nem, akkor az egy ügyes, okos ember, aki olyan trükköt talál ki, aki úgy viszi be, hogy a bejáratnál nem találhatják meg nála és szét lő bent mindenkit? Rossz az ellenőrzés nyilván, de ne sztároljuk már azt, aki kijátssza a szabályokat! Legális trükk = legális csalás! Maga a fogalom is vicc. Ki tud ügyesebben csalni! Erről szól a világ, benne a forma 1-el. Hát megtapsolhatjuk magunkat!

szabotor
#5 szabotor 2016. május 20. 15:20  

nem gondoltam volna, hogy lesz idő, amikor a gumiháborút valaki visszasírja, de én már ott tartok. ha lenne egy másik gyártó, akkor a pirelli kiszorulna, ebben nem kételkedem. azt a szart, amit hétről hétre legyárt, más gumigyártók csukott szemmel sokkal jobb keverékeket gyártanak.

a két gyártónál az volt a probléma, hogy mindkettőnek volt egy preferált csapata és annak az igényei szerint fejlesztették a gumikat. több gumiszállító kell, hogy legyen választék, aztán hirtelen eltűnnének a brutális nyomás előírások...

Janisf
#4 Janisf 2016. május 20. 15:15  

Mondjuk volt rejtélyes defekt bőven a hétvégén... :)

F1890
#3 F1890 2016. május 20. 14:28  

ha az fia-t erdekli a biztonsag akkor itt is kotelezi oket h mindig betartsak az eloirt erteket mert a pirelli azert hatarozta meg az erteket h ne legyen defekt. mondjuk evkozben nem szeretem ha bezarjak ezeket a kiskapukat .lelemenyes megoldaa az emlitett istalloktol. anno 2003ban is jol keresztbetettek a mislenes csapatoknak.

a ferrari meg peff. meg sem lepodom rajtuk h semmi extrat nem tudnak kitalalni vagy vmi hatso ajton provalkozni.

sába
#2 sába 2016. május 20. 14:00  

Azért szeretném már egyszer megélni, hogy az olaszoknak jut valami trükk előbb eszükbe a többieknél és nem a kétségbeesett copyval lennének elfoglalva. Egyértelműen látszott, hogy a gumival nem tudnak mit kezdeni, főleg Vettel az időmérőn. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy az egyik legjobb időmérős pilóta hirtelen elfelejtett vezetni és Kimi is gyorsabb lett nála egy körön.

Sebees
#1 Sebees 2016. május 20. 13:52  

Ha legális amit csinálnak akkor nem trükközés. Mi lenne ha egyszerűen csak strapabíróbb gumikat gyártanának. Már nem is kell kiskapukat keresni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa