Trükközés kényszerből?

írta: M4Sport
2016. május 27. 14:22
FOTÓ: ©xpbimages.com

Aggasztónak tartja a guminyomással kapcsolatos helyzetet a Renault. Technikai igazgatójuk szerint csalásokról szó sincs, és szerinte ha ingoványos talajra is tévedtek, az a Pirelli hibája.

A Spanyol Nagydíj előtt több csapatot kapcsán is arról lehetett hallani, trükkös megoldások segítségével tartják féken vagy csökkentik a megengedett szint alá menet közben a gumik belső nyomását. A Pirelli aggódva figyeli mindezt, s egyúttal jelezte, nem ok nélkül szigorított ezen a téren a tavalyi spái defektek után: ha ugyanis nem tenné, a határokat feszegető résztvevők újabb gumikkal kapcsolatos balesetekbe futnának bele.

A tyúk vagy tojás esete. Bob Bell, a Renault általános technikai igazgatója eközben tudniillik nem a trükköző csapatokat, sokkal inkább a Pirellit hibáztatja a helyzet kapcsán. Szerinte a túlzottan magas minimális értékeket előíró olasz gyártó kényszeríti ki belőlük a szabályokat kijátszó megoldásokat, éppen ezért a problémának a normál értékek visszahozatalával lehetne elejét venni.

„Nagy csalódás, hogy erre kényszerülünk. Biztosra veszem, hogy mindannyian szívesebben térnénk vissza a korábbi értékekhez, melyekkel sokkal inkább ki lehetett hozni a maximális teljesítményt a gumikból, anélkül, hogy ilyesmiket kellett volna csinálnunk. Belekényszerítettek minket ebbe a helyzetbe. Próbáljuk a legjobbat kihozni belőle, de ez így távolról sem ideális.”

Fölvetődött, a trükközések során egyesek a szabályok határán túllépve akár duplafalú felniket, különböző légcsatornákat is alkalmazhatnak a guminyomás csökkentésére, amit az FIA határozottan szabálytalannak tart. Bell szerint azonban efféle módszerekről szó sincs, csupán olyan megoldásokról, melyekért jelen helyzetben nem adható büntetés. „Nálunk nincsenek trükkök, ezt nyugodtan kijelenthetem, és ha lenne egy jó megoldás, szívesen el is mondanám. Viszont vannak dolgok, melyekkel a határon táncolhatsz: például hogy fölmelegíted a gumit vagy a felnit, melyek aztán átsugározzák a hőt a gumiba, és hatnak a nyomásra.”

„Vannak tehát a határon táncoló megoldások, de meglepődnék, ha létezne egy égbekiáltóan briliáns ötlet, amire senki sem gondolt még. Mi – ahogy valamennyi csapat – teljesen legális módszerekben gondolkodunk, melyekkel javíthatnánk a helyzeten. Az viszont nyilvánvaló, hogy egyes csapatok jobban boldogulnak, mint mások. Nem hinném, hogy bármi szabálytalant is csinálnának, inkább csak jobban kezelik a helyzetet, hatékonyabbak. Mi jelenleg nem vagyunk elég jól fölszereltek ehhez, nincs emberünk a gyárban arra, hogy csak erre a problémára összpontosítson – jelenleg sokkal fontosabb dolgok miatt kell aggódnunk.”

Az FIA a kialakult helyzet kapcsán már Barcelonában levelet küldött szét a csapatoknak, melyben jelezte, Monacótól valamennyiüknek élőidős adatokat kell szolgáltatniuk a guminyomásukról. Mindez előkészítheti a terepet egy várhatóan csak 2017-től megvalósítható szigorítás számára, mely szerint a gumik nyomásának már nemcsak a rajtot megelőzően, a kerékpaplanok levétele után kell megfelelnie az előírásoknak, hanem versenyzés közben is.

Bell szerint ez jó megoldás lenne az egyenlőbb feltételek megteremtéséhez. „Mi támogatnánk ezt. Gyanítom, hogy mi nem végzünk olyan jó munkát ezen a téren, mint mások, ezért ez kicsit segítene nekünk. De idén sokkal fontosabb dolgokra kell fordítanunk az energiánkat” – fogalmazott a brit.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa