Túl kényes a paripa: Arrivabene elárulta, miért küszködnek az idei autóval

írta: M4Sport
2016. június 24. 13:51
FOTÓ: ©Ferrari

A Ferrari csapatfőnöke elárulta, miért válik gyakran szenvedőssé a hétvégéjük idei autójukkal. Egy tervezési sajátosság nehezíti a dolgukat.

„Csak végre egy tiszta hétvégét” – mondogatták Sebastian Vettelék az év első futamai előtt rendszeresen. És csak nem akart igazán összejönni. A Ferrarinál idén valami mindig közbejött. Hol műszaki, hol stratégiai hiba csúszott be, hol a gumikkal gyűlt meg a bajuk, hol az időmérő edzést szúrták el, a versenyek végén pedig gyakran hangoztatták: valójában több van az autóban, mint amit kihoztak belőle.

Maurizio Arrivabene csapatfőnök most elárulta, mi az egyik legfőbb akadálya ingadozó szereplésüknek. „A 2016-os autónk nagy előrelépést jelent, egy teljesen új tervezésről van szó. De egyben egy nagyon érzékeny autóról is, amit nehéz beállítani” – ismerte el a csapatfőnök a Motorsportnak. „Biztosra veszem, hogy a jelenlegi munkánk gyümölcseként végre kihasználhatjuk a maximális potenciálját. Ez egy kényes telivér: nehéz megzabolázni. De pár aprósággal százszázalékos lehet.”

A Ferrari egyre jobban hajszolja idei első futamgyőzelmét, melyet az elnöki célkitűzés szerint már rég meg kellett volna szerezniük. Arrivabenét megkérdezték, most már hajlandó lenne-e lemondani az idei bajnoki címről azért cserébe, hogy ugyanúgy három győzelmük legyen idén, mint 2015-ben. „Nem, egyáltalán nem. Tudom, mire vagyunk képesek, és természetesen azt is, milyen nagyszerű munkát végez a Mercedes. Egyes pályákon kisebb lett a különbség, de még mindig fejlődnünk kell. Ha igennel felelnék erre a kérdésre, akkor nem felelnék meg a Ferrari szemléletmódjának, az itteni emberek gondolkodásának” – fogalmazott.

Ennek köszönhető az is, hogy a csapat továbbra sem hajlandó lemondani idei bajnoki esélyeiről, és átállni inkább a 2017-es autó fejlesztésére. „Nyolc verseny után nem hinném, hogy helyénvaló lenne máris a következő évre gondolni a jelen helyett. A Mercedes kihívói vagyunk, ha kínálkozik, nem szabad elszalasztanunk az esélyt a bajnokságra” – jelentette ki.

Szavait az FIA héten rendezett konferenciáján a technikai igazgató, James Allison is megerősítette. „Kötelességünk minden évben nyerni, ezért minden erőnket mozgósítjuk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a szezonból és a következőből is. Kemény dió lesz, de ez a tervünk” – nyilatkozta a brit.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

velorex
#1 velorex 2016. június 24. 21:29  

Erre a fordítottját is lehet mondani, miszerint a két pilóta vezetési tartomány túl szűk! James Allison által tervezett gépekre éppenséggel a széles beállíthatósági tartomány volt a jellemző.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához