Túl sok a baleset – Alonso megbeszélné

írta: M4Sport
2016. május 05. 14:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sok a baleset eddig idén az első kanyarokban. Miközben úgy tűnik, az új rajtszabályok megtették hatásukat, Fernando Alonso szeretne beszélni a kérdésről a versenyzők következő ülésén.

Ausztráliában Kevin Magnussen maradt hátra a rajt után egy hátsó defekttel. Bahreinben Valtteri Bottas szaladt bele Lewis Hamilton Mercedesébe, komolyabb kárt okozva autójában, miközben hátrébb Sergio Pérez Carlos Sainzcal ütközött. Kínában a két Ferrari rohant egymásba, láncreakciót beindítva ezzel a mezőnyben. Oroszországban pedig Danyiil Kvjat idézett elő két ütközést, miközben hátrébb Esteban Gutiérrez is többek versenyének vetett véget. De miért ez a sok rajt utáni baleset?

Fernando Alonso is ezt szeretné tudni. Szerinte ugyanis az már átlagon felüli, hogy ilyen sok az autótörés a versenyek első pillanataiban. „Az első körök időnként nagyon furcsák voltak. Oroszországban óriási mázlim volt, hogy átverekedtem magam a kavarodáson. Szeretnék majd felszólalni a következő versenyzői megbeszélésen Spanyolországban. Tudni akarom, van-e oka annak, hogy mostanság ilyen sok a nyugtalanság a rajtoknál” – jelezte Alonso.

Az elmúlt két versenyen a rajtnál történt balesetek több tényezőre is visszavezethetők voltak. Kínában meghatározó szerepe volt annak, hogy Nico Rosberg a többiekkel szemben a keményebb keveréken indult, amivel lendületet veszített Daniel Ricciardóval szemben. Miközben próbált visszatámadni az első kanyarban, a mögötte érkező Kimi Räikkönent blokkolós fékezésre kényszerítette, s Danyiil Kvjat mélyre vett féktávja mellett ez jelentette a kulcspillanatot Sebastian Vettel és csapattársa ütközésénél. Ami hátrébb történt, valójában már mind ezen baleset következménye volt: Lewis Hamilton a törmelékeket és keresztbe állt autókat kikerülni próbáló Felipe Nasrbe, Romain Grosjean pedig a hasonlóan reagáló Marcus Ericssonba rohant bele.

Oroszországban a láncreakciót Danyiil Kvjat indította be, aki miután Vettelbe rohant, nekilökte a Ferrarit Daniel Ricciardónak a kettes kanyarban; a második ütközésnél pedig kis híján Lewis Hamiltonnak. Eközben azonban hátrébb is történt egy hasonló eset: Esteban Gutiérrez hasonlóan elmérte az első féktávot, megpörgette Nico Hülkenberget, aki aztán Rio Haryantót repítette a levegőbe, valamint az egyik Sauberben is kárt tett. A Formula1.com által közzétett, eddig nem látott fedélzeti kamerás felvételekből kiderül: Lewis Hamilton mellett Daniel Ricciardo és Jolyon Palmer is szerencsésnek mondhatja magát, hogy éppen csak megúszott egy ütközést (persze Ricciardónak így is kijutott egy).

Bár a kavarodásban vélhetően annak is volt szerepe, hogy egyes gyors autók (Vettel, Hamilton) hátrébbról voltak kénytelenek indulni, az eseménydús első pillanatok mégis inkább az új rajtszabályoknak köszönhetők. A versenyzők 2016-tól már csak egy kuplungfület használhatnak a startnál, ráadásul a rádiós szigor miatt magukra vannak utalva az ideális fogáspont megtalálásában is. És hogy ez mekkora tempókülönbségeket eredményezhet már az első métereken, azt épp Alonso szocsi esete mutatja meg.

A Formula1.com által közzétett fedélzeti kamerás felvételekből jól látható, hogy a kétszeres bajnok szinte a kiugrás határán táncolt a rajt pillanatában: éppen csak kialudtak a lámpák, ő máris elindult, és már az első tizedmásodpercekben métereket nyert az előle rajtolókkal szemben. A 14. helyről induló spanyol végül a 7. helyig kapaszkodott fel az első körben, igaz, közben a 2-es kanyart sok társával együtt ő is levágta a Kvjat-eset miatt. „Senki sem tagadhatja, hogy hibázott. Legközelebb biztosan sokkal óvatosabb lesz majd” – kommentálta az orosz hibáját Alonso.

Csapattársa, Jenson Button mindeközben úgy véli, főként a modern pályák nagy bukóterei, valamint a szocsi pálya első kanyarjai tehetők felelőssé a látott balesetekért. „A második kanyarba érkezve vissza kellett vennem, mert valódi mészárlás történt ott. A kettes kanyarnál lévő bóják jelentik a problémát” – vélekedett, utalva arra, hogy számos versenyzőtársa az FIA által kijelölt menekülőúton vágta le a kettes és a hármas kanyart, s ezzel szerinte előnyre tettek szert. „A mai modern pályákon túl nagyok a bukóterek az első kanyaroknál. Ez arra sarkallja a versenyzőket, hogy kockázatos manőverekre adják a fejüket. Mert mindenki arra gondol közben, hogy úgyis ki tud menekülni a bukótérbe.”

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jocke
#2 Jocke 2016. május 06. 11:09  
cmccf:
JB.-nek igaza van, a leaszfaltozott bukóterek "bátrabbá" tettek sok versenyzőt. Amikor hiányoljuk a régi versenyek izgalmát, többek közt ez is az oka, és mint a mostani példa mutatja, végül is nem biztonságosabb, inkább veszélyesebb egy aszfaltozott bukótér. A versenyzők azóta rendre elhagyják a pályát, eltűnt "damoklész kardja" , kisebb lett a veszély a kiesésre, nagyobb az esély a balesetre. Közben állandóan a biztonság fokozásáról beszélünk, de a pályaelhagyást, a bukóteret kihagyjuk belőle.

Igen, ráadásul voltak, akik ezzel pozíciókat nyertek (Alonso és Hamilton), míg pont Button volt az, aki több helyet veszített, pedig a rajtot ő is jól kapta el. Persze egyfelől jó, hogy Alonso és Hamilton ezzel el tudta kerülni az esetleges kiesést, viszont nem teljesen fair, hogy az első kanyart átvágva át lehet ugrani azon versenyzőket, akik önhibájukon kívül a pálya rossz oldalán voltak.

cmccf
#1 cmccf 2016. május 05. 23:28  

JB.-nek igaza van, a leaszfaltozott bukóterek "bátrabbá" tettek sok versenyzőt. Amikor hiányoljuk a régi versenyek izgalmát, többek közt ez is az oka, és mint a mostani példa mutatja, végül is nem biztonságosabb, inkább veszélyesebb egy aszfaltozott bukótér. A versenyzők azóta rendre elhagyják a pályát, eltűnt "damoklész kardja" , kisebb lett a veszély a kiesésre, nagyobb az esély a balesetre. Közben állandóan a biztonság fokozásáról beszélünk, de a pályaelhagyást, a bukóteret kihagyjuk belőle.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Felipe Massa

02016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka

22016.10.26. 08:44

Tanulj, öcskös! – Marko kritizálja Verstappent

„Így sem versenyeket, sem világbajnokságokat nem lehet nyerni”

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban