Túl sok ideje volt a Haasnak?

írta: M4Sport
2016. január 06. 16:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Meglepő nyilatkozatot tett az idén debütáló Haas-istálló első embere: bár továbbra is biztosra veszi, hogy az eredetileg tervezett 2015-ös bemutatkozás korai lett volna, Gene Haas úgy érzi, csapatának túl sok ideje volt a felkészülésre.

A Nemzetközi Automobil Szövetség 2014 áprilisában adott zöld utat az amerikai alakulatnak, ami az eredeti tervek szerint tavaly csatlakozott volna a száguldó cirkusz mezőnyéhez, Haas azonban úgy döntött, elhalasztja a bemutatkozást, hiszen nem szeretne úgy járni, mint a 2010-es újoncok, akik véleménye szerint elkapkodták a felkészülést. A csapatnak tehát összesen 22 hónapja volt a felkészülésre – ez az alapító szerint bőven elég, sőt!

„Valójában túl sok időnk volt rá” – mondta, amikor az Autosport munkatársa a felkészülésről és az arra kapott időről kérdezte. „Talán három hónappal több állt a rendelkezésünkre, mint amennyire szükségünk lett volna. De így legalább volt időnk arra, hogy mindent beszerezzünk, amire szükségünk lesz. Ezzel az idővel ráadásul olyan előnyt kaptunk, amihez normál esetben nem jutottunk volna hozzá. A Forma-1-be érkezők közül sokan felvásárolnak egy már meglévő alakulatot, ahol már minden a helyén van; természetesen az infrastruktúra is” – magyarázza.

„Nekünk azonban semmink sem volt; mindent a nulláról kellett kezdenünk. Én továbbra is úgy gondolom, ez ártott a többi, nulláról induló kiscsapatnak. Mindössze hat hónap állt a rendelkezésükre ahhoz, hogy felkészüljenek a Forma-1 kihívásaira. Ez most, innen nézve teljesen abszurdnak tűnik. Visszatekintve, tényleg nem hiszem, hogy készen álltunk volna, ha úgy döntünk, hogy az előző szezonban vágunk bele. Átvehettük volna a Caterham vagy Manor csapatát, de akkor is csak saját magunk után futottunk volna” – folytatja a tapasztalt amerikai szakember.

Az alakulat főhadiszállása Kannapolisban lesz, logisztikai okok miatt azonban egy európai bázist is kialakítottak, mégpedig a Manor korábbi gyárában, Banbury-ben. Haas most erről a lépésről és a létesítményben zajló munkáról is beszélt. „Egy éve vettük meg, de most már sikerült berendezkedni. Először átalakítottuk, hiszen a Manor itt készítette a versenygépeit. Volt egy szuperszámítógépük, amit CFD-modellezésre használtak. Hat hónapot töltöttünk azzal, hogy felszámoljuk a zűrzavart. Hihetetlen, mit csináltak ott. Mi itt raktározzuk a szállítóautókat, itt végezzük a CFD-munkát és itt szereljük össze az autókat. Ezek a fő célok. Csak a negyedét csináljuk itt annak, amit a Manor csinált; a dolgok pedig már kezdenek szépen összeállni” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Casual
#5 Casual 2016. január 06. 19:43  

Kíváncsi vagyok mire jutnak az első szezonukban. De hosszabb távon simán lehet belőlük egy középcsapat ha el nem zárják a pénzcsapot.

f1m12
#4 f1m12 2016. január 06. 17:15  

köszi. ezek meg takaríthattak utánuk

Fiszi
#3 Fiszi 2016. január 06. 17:03  
f1m12:
a Manor hol is székel akkor?

Maradtak Banburryben, ott szereztek egy új bázist.

Utoljára módosítva: 2016. január 06. 17:03

khristiank
#2 khristiank 2016. január 06. 16:55  
f1m12:
a Manor hol is székel akkor?

biztos valamelyik OVO gáztelepen :D

f1m12
#1 f1m12 2016. január 06. 16:51  

a Manor hol is székel akkor?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”