Tulajdonosváltás előtt a Manor?

írta: M4Sport
2016. november 24. 14:06
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sajtóértesülések szerint új befektetője, s egyben új többségi tulajdonosa lehet a konstruktőri 10. helyről hátracsúszó Manornak!

Komoly csapást jelentett a Manor számára a Brazil Nagydíjon, hogy Felipe Nasr a Sauberrel megszerezte saját és csapata idei első pontjait, ezzel ugyanis már a svájciak állnak a konstruktőri tabella 10. helyén. Becslések szerint a Manor a pozícióvesztéssel nagyjából 15 millió dollárt bukik a sportág kereskedelmi bevételeiből.

Bár többek szerint ez ismét a tönk szélére sodorhatja őket, Dave Ryan versenyigazgató Interlagos után kijelentette, a kiesés dacára sem fenyegeti őket a megszűnés veszélye. Más kérdés, hogy a bevételekből kapott 35 milliós részesedést is csak azon csapatok számára biztosítják, amelyek az utolsó három évben legalább kétszer a legjobb 10 között végeztek, s mindez hosszabb távon még nehezebb helyzetbe sodorhatja a Manort. Ha ugyanis jövőre nem lesznek elég versenyképesek ahhoz, hogy legyőzzenek legalább egy csapatot, 2018-ban még tovább csökkenhet a bevételük.

Helyzetükön az új befektetők érkezése változtathat gyökeresen – és most több forrás is arról számolt be, hogy hamarosan tulajdonosváltás történik a gárdánál. Joe Saward blogger szerint a jelenlegi tulajdonos, Stephen Fitzpatrick által irányított brit Ovo Energy – mely a gáz- és elektromos energia piacán tevékenykedik – hiába nyereséges, annyira gyorsan nem növekszik, hogy az üzletember megengedhesse magának az F1-es csapat hosszabb távú működtetését, fejlesztését.

Saward úgy tudja, a tulajdonos már jó ideje több potenciális befektetővel is tárgyalásokat folytatott, ám Brazíliáig túl magas árat kért csapata részvényeiért. Közel kétszer annyit, amennyit ajánlottak neki. A 10. hely elvesztésével azonban az istálló értéke is csökkent, és helyzetük olyannyira megváltozott, hogy újra kellett áraznia magukat.

Most úgy fest, egy konkrét ajánlattal elérhetik a céljukat. Az Autosport beszámolója szerint az egyelőre meg nem nevezett érdeklődő már régóta egyeztet az istálló tulajdonosaival, az elmúlt pár hétben viszont komoly előrelépés történt, és közel kerültek ahhoz, hogy eladják neki a csapat többségi résztulajdonát. Úgy tudják, ha az üzletet nyélbe is ütik, a csapatot korábban a csődtől megmentő Fitzpatrick továbbra is érdekelt lesz a gárda életében. A várt váltásra mindkét fél szerint mihamarabb sort kellene keríteni annak érdekében, hogy a jövő évi projektet ne hátráltassa a tulajdonosváltás. A Manor nevet várhatóan a felvásárlás után is megtartanák – legalábbis egyelőre.

„Megerősíthetem, hogy tárgyalásokat folytatunk egy harmadik féllel a többségi részvények felvásárlásáról” – nyilatkozta a Manor ügyvezetője, Thomas Mayer az Autosportnak. „Ennél többet most nem mondhatok, de előrehaladott fázisban vannak az egyeztetések, és remélem, hogy hamarosan nagyon jó hírekkel tudunk szolgálni.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”