Túlteljesített a Williams fejlesztőversenyzője

írta: M4Sport
2016. február 02. 10:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

Annak ellenére, hogy csak az egyik szezonközi teszt alkalmával ülhetett autóba, a Williams fejlesztőpilótája, Alex Lynn túlteljesített a 2015-ös évben – jelentette ki az alakulat helyettes csapatvezetője, Claire Williams, aki nagyra tartja a fiatal versenyzőt.

Lynn 2014-ben, a Red Bull védenceként szerezte meg a GP3 bajnoki címét, egy évvel korábban pedig a különböző Forma–3-as szériák legjobbjai számára kiírt Makaói Nagydíjon is győzedelmeskedni tudott. Nem csoda, hogy korai sikerei után sokan arra számítottak, ő lesz a Toro Rosso egyik pilótája, végül azonban nem kapott lehetőséget a bikásoktól. Miután ez biztossá vált, elhagyta nevelőalakulatát és csatlakozott Sir Frank Williams istállójához.

Itt főként a szimulátorban dolgozott, a spanyolországi teszten azonban a FW37-est is kipróbálhatta. Bár Forma-1-es autót csak ezen a gyakorláson vezethetett, a Williams helyettes csapatvezetője szerint tavaly sikerült túlszárnyalnia az istálló elvárásait. „Figyelembe véve, mit vártunk tőle (az első évben), Alex túlteljesített” – mondta az Autosport munkatársának. „Egy rendkívül összetett karakterről van szó, aki nagyon sokat gondolkodik a feladatain. Nem olyan versenyző, aki kimegy a pályára és összetöri az autót, hiszen tényleg rendkívül megfontolt” – teszi hozzá.

Miután Susie Wolff és Adrian Sutil is elhagyta a csapatot, a tavaly érkező Lance Stroll pedig tapasztalatlanabb brit kollégájánál, valószínűnek tűnik, hogy 2016-ban Lynn már teszt- és tartalékversenyzőkén segítheti a Williamst, igaz, hivatalos megerősítés még nem érkezett előléptetéséről. A csapat azonban elégedett a munkájával. „A fejlesztőprogramunknak köszönhetően remekül beilleszkedett a csapatba; több területen is. Legyen szó a szimulátorban végzett munkáról, vagy arról, amit azokkal a srácokkal végez, akik az autót készítik, minden területen túlteljesített. Lenyűgöző mennyire érett a korához képest” – fogalmaz Williams.

A 22 éves tehetség tavaly nemcsak a Williams munkáját segítette, hanem első GP2-es szezonját is teljesítette. Mivel újoncként két futamgyőzelmet szerzett és hatodik lett a pontversenyben, a 2016-os év előtt többen bajnokesélyesként tekintenek rá; főnöke szerint nem véletlenül, hiszen ebben a sorozatban is fejlődni fog. „Voltak nagyszerű pillanatai és voltak csalódást keltőek is, de nem szabad elfelejtenünk, hogy újonc volt abban a szériában. A sorozat természetéből adódik, hogy nem mindig lehet pontosan megítélni, mire képesek ezek a fiatal srácok. Remélem, 2016-ban megláthatjuk, hol tart Alex versenyzőként” – magyarázta a helyettes csapatvezető.

Lynn és Stroll mellett 2016-ban egy tapasztalt tesztpilóta dolgozik majd a Williams szimulátorában, a csapat ugyanis bejelentette, szerződést kötött a Német Túraautó-bajnokságból (DTM) ismert Gary Paffett-tel. A brit pilóta hosszú évekig a McLaren-Mercedesnél töltött be hasonló pozíciót (2013-ban hagyta el a wokingiakat) és vett részt 72 hivatalos Forma-1-es tesztnapon; ezeken összesen 22,745 kilométert teljesített. „Örülünk, hogy egy olyan tapasztalt személy csatlakozik hozzánk, mint Gary. Ő egy igazi profi, a teszteken szerzett rutinja és tudása pedig segítségünkre lesz az évközi fejlesztések során” – nyilatkozta Williams a korábbi DTM-bajnok szerződtetése kapcsán.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

F1890
#2 F1890 2016. február 02. 11:42  

(láttuk a gp2-ben)

cybergyerek
#1 cybergyerek 2016. február 02. 11:33  

Vegyünk róla példát, tisztelt elvtársak! Ilyen egy igaz, becsületes, jó munkásember! Még angol származása ellenére sem dőlt be az imperialista hazugságoknak! Tisztában van vele, hogy a hanyatló nyugat napjai meg vannak számlálva!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"