Túlzóvá vált a rajtfüggőség?

írta: M4Sport
2016. szeptember 21. 09:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 átesett volna a ló túloldalára az új rajtszabályokkal? Martin Brundle szerint a közelmúlt eseményei azt mutatják, az indulások minősége már túl nagy hatással van a versenyek alakulására. Ez viszont csak egy alapvető F1-es probléma újabb következménye.

Az FIA idén vezette be az egy kuplungfüles rajtokat, melyeknél a versenyzők már nem kaphatnak segítséget a mérnököktől az ideális fogáspont megtalálásához. A szövetség a csapatokkal egyetértésben változtatott, mondván, a versenyek izgalmasabbá tételéhez szükség van a rajtok változatosságára, ez pedig csak úgy érhető el, ha a boxfalon ülő szakemberek helyett újra a versenyzők kezébe adják az irányítást.

Az alapelképzelés jó, a módosítás pedig hatásos volt: 2016-ban valóban jóval változatosabbak, kiszámíthatatlanabbak a startok, mint korábban. A korábbi versenyző, Martin Brundle azonban lát egy hibát a gépezetben. Szerinte úgy próbálták meg elérni a célt, hogy közben nem a megfelelő eszközök álltak rendelkezésre hozzá. Bár ő is amondó, hogy a rajtoknak a versenyzők reakcióján és képességein kell múlniuk, szerinte ha a jelenlegi technológia és forgatónyomaték mellett hagynak mindent rájuk, sok esetben ugyanúgy függővé válnak a technikától, mint a mérnöki útmutatások idején…

A helyzet kissé a rádiós tilalom problémáját idézi: hiába tiltottak be szinte mindenféle információcserét, hamar kiderült, hogy a mai technikával így képtelenség boldogulni.

rajt

Most sem csak a versenyzőn múlik…

Nem véletlenül érzi így Brundle. Lewis Hamilton elszúrt monzai rajtja kapcsán arra panaszkodott, gyenge kuplungja miatt nem tudott mit tenni a kerekek túlpörgése ellen, s biztosnak hitt győzelme pillanatok alatt kicsúszott a kezéből. „Két másodperc dönt a verseny egészének alakulásáról” – elégedetlenkedett, hozzátéve, bosszantónak találja, hogy a bajnoki cím sorsáról talán nem is a versenyzők tempója, hanem a rajtok döntenek majd.

Szingapúrban aztán jött az újabb furcsa helyzet. A Red Bull az előzetes gyakorlásokból tudta, gondok vannak Max Verstappen kuplungjával, és bár az FIA engedélyezte nekik a vizsgálatot, cserélni nem volt módjuk. Tudták, hogy a holland be fog ragadni – így is lett. És hiába adták az irányítást a versenyző kezébe a szabályok, ő valójában mégis tehetetlenül volt kénytelen végignézni, ahogy megtörténik az előre várható.

E jelenet aztán láncreakciót indított be, Nico Hülkenberg kieséséhez, Jenson Button szárnytöréséhez és Valtteri Bottas defektjéhez vezetett – amik pedig megágyaztak például Sergio Pérez „hamis” egykiállásos (valójában kétszer állt ki, de először az első kör végén) versenyéhez.

Nico Hülkenberg

„Űrhajókkal” Trabant-élményt?

A történteket kétféleképpen is lehet szemlélni: egyfelől a rajtolásra vonatkozó szabályok valóban feldobták a versenyeket. Ám ahogy az előzések számát növelő DRS esetében, úgy itt is fölvetődik a minőség kérdése.

„Én kezdtem úgy érezni, hogy a törekvés, miszerint a versenyzők legyenek felelősek azért, hogy ezeket a bonyolult autókat a rajtvonaltól az első kanyar féktávjáig eljuttassák, már túl nagy hatással van a versenyek végkimenetelére” – írta Brundle a Sky Sports honlapján. „A mi időnkben volt egy hidraulikus kuplung, melyet egy lábnál lévő pedállal kapcsoltak össze. Ezzel elég könnyen érezhetted a fogáspontot. Eközben az egyszerű gázpedál is közvetlen összeköttetésben volt a motorral, vagyis magunk szabályoztuk a kerekek kipörgését, a tapasztalatunk és az egyszerű eszközök segítségével. Így is elég könnyű volt túlpörgetni a kerekeket.”

„Most egy egyszerű kuplungfülük van a kormányon, egy kis kapcsoló, amely mechanikus visszajelzés nélkül működteti a kuplungot. A ’fly-by-wire’ (elektronikus) gázpedáloknál segít valamennyit a vezérlés, de a rendelkezésre álló forgatónyomatékkal és a sok vezérlő egységgel nagyon könnyű hibázni. Való igaz, hogy a változatos rajtok mindig is az autóversenyzés részét képezték, de nekünk korábban nem is volt golyóálló a megbízhatóságunk, nem voltak spéci váltóink, melyek sosem kapcsolnak rosszul, sem autónk, amelyekkel a versenyzők nem tudtak hibázni az előttük álló két órán keresztül. És olyan kifinomult aerodinamikánk sem, amely nehézzé tette az előzéseket.”

„Úgy vélem, a rajtok kezdenek túl fontos részévé válni a versenyeknek. Verstappen kikerült a versenyből Szingapúrban az összetört Force Indiával és más autókkal együtt. És nem kizárt, hogy a rajtok döntik majd el, ki lesz a világbajnok. Jövőre pedig a szabályok csak tovább növelhetik ezt a problémát. Szerintem ez nem helyes a versenyzés szempontjából.”

Lewis Hamilton, kormány

A technikaközpontúság megmérgezi az egészséges versenyzést

Brundle szerint azonban mindez csak részprobléma, melynek alapja mélyebben gyökeredzik: a Forma–1 manapság alapvetően túlbonyolítottá, túlságosan kifinomulttá és technikaközpontúvá vált. „Már belefáradtam abba, hogy a versenyzők futam utáni nyilatkozataiban folyton a szárny, a padlólemez, a vállemez sérüléseiről hallani, melyek miatt leszorítóerőt vesztettek és az autó részeg motoros módjára viselkedett a verseny hátralévő részében.”

„Bármilyen szépek ezek az autók, túl sok rajtuk a csecsebecse, a finomkodás. Megszámoltam, a Mercedes első szárnya harminc különböző elemből áll, és akkor még ki tudja, mi van belül. Ez megöli a show-t, a szoros csatát, az előzéseket, az egész versenyen át versenyképes autókat. Az új vezetőségnek ezt a problémát is föl kell vennie az megoldásra váró kérdések listájára” – mutatott rá a brit.

És nem ő az első (ex)versenyző, akitől hasonló panaszokat hallunk mostanság.

Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

jtfan
#9 jtfan 2016. szeptember 22. 07:38  
Konszpiresiszeoriz:
Martin? Ha Hami vezetné a bajnokságot akkor is itt kárognál? Biztos hogy nem! Elárulom. Mindenki ugyanazt a kuplungot használja!

Szerintem beletaláltál. Brundlenak meg még annyit üzennék, hogy ha a rajtnál meg lehet nyerni a versenyt, akkor a két pilóta azonos szintet képvisel, ergó mindegy ki nyeri a vb-t. Mindketten megérdemlik.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 22. 07:39

jtfan
#8 jtfan 2016. szeptember 22. 07:35  

Hülye ez a Brundle! Pont hogy érdekesebb lett a rajt. Több múlik a pilótán az sosem lehet rossz! Mondjuk aki elküldi Alonsot nyugdíjba egyenes pofával, attól sokat ne várjunk.
Verstappen nyílván most rosszul járt a csapata miatt, nem a többiek babráltak a kuplungon.

Konszpiresiszeoriz
#7 Konszpiresiszeoriz 2016. szeptember 22. 07:15  

Martin?
Ha Hami vezetné a bajnokságot akkor is itt kárognál?
Biztos hogy nem!
Elárulom. Mindenki ugyanazt a kuplungot használja!

Thibczy
#6 Thibczy 2016. szeptember 22. 01:24  
Mr. Répatorta balneológus:
„Két másodperc dönt a verseny egészének alakulásáról”. Ja, annak meg aki nekicsapódik a falnak 0,1 mp. Nem értek vele egyet. Így jó a rajt, ahogy van. Legyen egy kis köze hozzá a versenyzőnek is.

Pont ez a baj, hogy kb. 10-ből 8x nem a pilóta felelős egy rossz rajtért, hanem a kuplung megbízhatatlansága.

SANI{Ó
#5 SANI{Ó 2016. szeptember 21. 16:32  

Tilke pályák......

Mr. Répatorta balneológus
#4 Mr. Répatorta balneológus 2016. szeptember 21. 14:09  

„Két másodperc dönt a verseny egészének alakulásáról”. Ja, annak meg aki nekicsapódik a falnak 0,1 mp. Nem értek vele egyet. Így jó a rajt, ahogy van. Legyen egy kis köze hozzá a versenyzőnek is.

_JuSuF_
#3 _JuSuF_ 2016. szeptember 21. 12:18  

Amúgy amit a nyilatkozatokról ír az annyira igaz.
Én amitől hidegrázást kapok a nyilatkozatokban a:
- még sokat kell dolgoznunk, hogy minden a helyére kerüljön
- ez a verseny / időmérő / szabadedzés nagyon TRÜKKÖS volt... trükkös b+...
- biztos jó volt a show a nézőknek...

Thibczy
#2 Thibczy 2016. szeptember 21. 11:50  
Enveblo:
ezt egyáltalán nem értem, egy érve sincs aminek súlya van, ha Ves kuplungja szar volt mechanikusan, akkor kurvára tökmindegy ha az autó csinálta volna magának a rajtot akkor is beragadt volna, és még folytathatnánk. egy érve sincs ami értelmes

Az a baj, hogy eddig olyan kifinomult technika volt, amivel gyakorlatilag 10-ből 9x mindenki tökéletesen indult el. A cél az volt, hogy kicsit több múljon a versenyzők reakcióidején, ezáltal változatosabbak legyenek a rajtok. A rajtok valóban változatosabbak lettek, de nem a pilóták miatt, hanem amiatt, hogy megbízhatatlan a kuplung. Ilyen alapon teljesen fölösleges időmérőt meg állórajtot tartani, hanem kisorsolhatnánk a rajthelyeket és repülőrajttal elindíthatnánk a mezőnyt.

Enveblo
#1 Enveblo 2016. szeptember 21. 10:28  

ezt egyáltalán nem értem, egy érve sincs aminek súlya van, ha Ves kuplungja szar volt mechanikusan, akkor kurvára tökmindegy ha az autó csinálta volna magának a rajtot akkor is beragadt volna, és még folytathatnánk. egy érve sincs ami értelmes

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Taylor Swift

52016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják

42016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt