Ugrás az ismeretlenbe: jelentősen átalakult a maláj pálya

írta: M4Sport
2016. szeptember 27. 19:21
FOTÓ: ©xpbimages.com

Tizenhét éve visszatérő vendég a Forma–1 Malajziában, idén azonban mégis egy, a megszokottól eltérő pálya fogadja majd őket. Jelentős mértékben módosították Sepang arculatát!

„Olyan lesz, mintha most mennének először a sepangi pályán” – nyilatkozta a Maláj Nagydíjnak otthont adó versenypálya első embere, Razlan Razali létesítményük közelmúltban történt felújításáról. Sepang valóban teljes egészében megújult: a ring az idei évre teljes nyomvonalán új aszfaltréteget kapott, ráadásul nem kevesebb mint 9 kanyart változtattak meg rajta kisebb-nagyobb mértékben.

A munkálatokat az olasz pályatervező cég, a Dromo felügyelte, amelynek első embere, Jarno Zaffelli úgy véli, idén a gumikezelés is teljesen másmilyen lesz, mint amit eddig megszokott a mezőny. „Szinte minden kanyar nagyobb mértékben terheli majd a gumikat vertikális irányban, az utolsó kanyar viszont épp az ellenkezője lesz, fordított irányban dől, kis tempójú, így a tapadás kizárólag a gumikból jön majd.”

A legnagyobb változást éppen az utolsó hajtűben láthatja majd a mezőny. A 15-ös kanyart belülről megemelték kicsit, s az eddiginél jobban kifelé lejtő fordulóban a versenyív is módosult. A tervezők reményei szerint ezzel nő majd az előzési lehetőségek száma. E módosítás ugyanakkor a hatékonyabb vízelvezetést is szolgálta, mivel ebben a kanyarban jellemzően megállt a víz nagy esőzések idején.

Az építők emellett a 2-estől a 6-os kanyarig valamennyi, továbbá a 9-es, a 12-es és a 13-as kanyar dőlésszögét is megváltoztatták a vízelvezetés és a vezethetőség javítása érdekében. E fordulók közül a legnagyobb változás a 2-es kanyarban történt, ahol eltüntették a korábbi jellegzetes mélyedést a belső íven.

Sepang, Malajzia

Más lesz a gumik viselkedése, mások lesznek az autók

Az újítások megváltoztatják a pálya eddig ismert karakterét – és erre a Pirelli is felkészült. „A pálya eléggé megváltozott” – nyilatkozta a cég mérnöke, Mario Isola. „Már megvizsgáltuk az aszfaltot, mert a superbike-os kollégáink pár hónapja már jártak ott, közvetlenül az újraaszfaltozás után. Arra kértük őket, hogy az általunk használt lézeres rendszerrel is végezzenek méréseket. Az új aszfalt nem olyan agresszív, mint a múltban, kicsit kevésbé durva. Malajzia ilyen tekintetben eddig is az átlag fölött volt, az alapértékhez képest 120%-os, most ez úgy 5-10%-kal lejjebb ment, ami elég sok.”

A szakember szerint a csapatoknak bőven lesz mit tanulniuk a szabadedzéseken. „Nehéz megjósolni, a változásoknak milyen hatásai lesznek, de gyanítjuk, hogy megváltoznak az ívek, valamint a köridők is. Némi bizonytalansággal indulunk útnak. Nem nevezhetjük egy teljesen új pályának, de azért bőven van változás, más lesz a felület, a gumik kopása, a huppanók eltűnése miatt csökkenhet az autók hasmagassága, ami változtathat leszorítóerő mennyiségén, szóval bőven lesz hatása az autókra.”

Isola kiemelte, a csapatok azt követően választottak gumikat a hétvégére, hogy mérnökeik információkat küldtek nekik a változásokról. Ausztriában más volt a helyzet – a Pirelli akkor egy extra hetet volt kénytelen adni az istállóknak az új információk megérkezésére várva.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne érhetné meglepetés a résztvevőket az elkövetkező hétvégén.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Agressor
#5 Agressor 2016. szeptember 29. 07:38  
Gatti:
https://www.youtube.com/watch?v=2ufoRMk-AhE

Köszi a felvételt, már nagyon kíváncsi voltam rá.

A pálya semmit sem változott, legalábbis vonalvezetésre. A nyilvánvalóan ami más lett, az a nézők szemszögéből láthatatlan.

Gatti
#4 Gatti 2016. szeptember 28. 17:11  
qwerm:
nincs erről egy map?

https://www.youtube.com/watch?v=2ufoRMk-AhE

Enveblo
#3 Enveblo 2016. szeptember 28. 11:03  
qwerm:
a privát véleményem meg az, h pl a 2es kanyarban volt mélyedés annak a kanyarnak a hangulatát adta meg. nagyon el kellett tüntetni.

QQ

qwerm
#2 qwerm 2016. szeptember 28. 09:06  

a privát véleményem meg az, h pl a 2es kanyarban volt mélyedés annak a kanyarnak a hangulatát adta meg. nagyon el kellett tüntetni.

qwerm
#1 qwerm 2016. szeptember 28. 09:05  

nincs erről egy map?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Szurkolók, Mexikó

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

192016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka