Új biztonsági autóra van szükség? Vagy jobb esőgumik kellenek?

írta: M4Sport
2016. július 12. 10:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiba volt-e a biztonsági autós rajt? Túl sokáig fogták vissza a mezőnyt? Továbbra is folyik a vita F1-es berkekben a silverstone-i esős futamkezdésről. Egyesek a gumikat, mások magát a biztonsági autót tartják túl gyengének.

Már megint az óvatoskodás – gondolhattuk, amikor a Brit Nagydíj rajtja előtt hivatalossá vált, hogy a hirtelen lezúduló eső miatt csak a biztonsági autó mögül rajtol el a futam. Az elégedetlenkedések megerősítésének látszott az is, hogy amikor lehetőség nyílt rá, a mezőny tagjai azonnal a boxba hajtottak köztes esőgumikért. Ha ennyire jó volt a pálya állapota, miért féltek engedélyezni rajta a versenyzést?

Ám miközben a szurkolók vagy újságírók külső szemlélőként bosszankodtak csupán, kiderült, hogy a versenyzők többsége valójában nagyon is helyeselte az FIA döntését. A célegyenesben tudniillik veszélyes vízátfolyások alakultak ki, a láthatóság pedig szinte nulla volt a verseny elején – még lassabb tempóban is. A résztvevőknek nem is a normál rajt elmaradásával volt bajuk, sokkal inkább azzal, hogy a biztonsági autó túl sokáig és túlságosan is visszafogta őket.

„Ezek a gumik csak arra jók, hogy a biztonsági autó mögött körözzünk”

esőgumi, PirelliSebastian Vettel úgy véli, az azonnal köztes esőgumira váltás nem arra bizonyíték, hogy álló rajttal is lehetett volna indulni, sokkal inkább arra, hogy vannak gondok a Pirelli esőgumijával. „Ha valamit kritizálni kell, akkor azt, hogy senki sem bízik igazán az extrém esőgumikban. Inkább vállalsz kockázatot a köztes gumin, miközben az elején rengeteg vízátfolyás volt mindenhol, csak azért, mert egyszerűen ez a gyorsabb gumi. A rendes esőgumik valójában csak arra jók, hogy a biztonsági autó mögött körözgessünk velük” – bírált a német.

És nem először hallhatunk ilyesmit versenyzőktől. Legutóbb Monacóban volt esős verseny, ahol Lewis Hamilton annak is köszönhette sikerét, hogy a teljes esőgumikról azonnal slickekre váltott. Korábban ilyesmire nemigen lehetett volna példa, mivel az egyes típusok között általában annál jóval nagyobb a különbség.

Akkor Mark Webber és Jenson Button is rámutatott a Pirelli-esőgumik problémájára – igaz, ők épp a köztes gumik teljesítményét kritizálták. „Ez csak azt mutatja meg, mennyire rosszak a Pirelli köztes esőgumijai. Normál esetben Danielnek (Ricciardo) egyszerűen el kellett volna mennie Lewis (Hamilton) mellett, mivel sokkal jobb a kigyorsítása” – utalt a két versenyző futam közepén vívott csatájára Webber.

Button pedig hozzátette: „Nehéz volt fölmelegíteni a hátsó gumikat, és mihelyst a fékre léptem, blokkoltak a kerekek. Ez 170-180 mérföldes tempónál elég ijesztő. Nem voltak valami jók a körülmények, és nem volt meg a gumink, ami illett volna az ilyen állapotú monacói pályára. Kár érte. Remélem, hogy a Pirelli a gumitesztek során kitalálja, hogy lehetne ilyen helyzetekre alkalmas esőgumikat gyártani” – mondta 2009 bajnoka.

A Pirelli nem véletlenül kért és kapott külön esős tesztnapokat. Már 2014 óta problémát jelentenek vizes gumijai, melyek egyes vélemények szerint közvetetten Jules Bianchi tragédiájában is szerepet játszottak.

Új biztonsági autó kellene?

Biztonsági autóMark Webber eközben egy másik szempontra is rámutatott a probléma kapcsán. Lewis Hamilton – aki közvetlenül Bernd Mayländer mögött haladt – többször is panaszkodott a rádión a biztonsági autó lassú tempójára, mely miatt képtelenség volt kellő mértékben fölhevíteni a fékeket és a gumikat. Ennek is volt köszönhető, hogy a brit egyszer kis híján beleszaladt a Mercedesbe.

A Mercedes AMG GT S valójában cseppet sem nevezhető lassú és gyenge autónak. 510 lóerős, 4 literes V8-as biturbómotorral ellátott, 100 km/órára 3,8 másodperc alatt gyorsuló, 310 km/órás végsebességre képes autóról beszélünk. Csak hát F1-es mércével mérve ez mégsem olyan sok. Webber már csak ezért is látja úgy, talán új biztonsági autóra lenne szükség. „A biztonsági autó túl lassú. Gyorsabb biztonsági autóra lenne szükségünk, vagy jobb gumikra. Bernd Mayländer jó vezető, biztosan nem rajta múlik. De a lassú tempó miatt a versenyzők bosszankodnak, azt mondják, korábban kellett volna elrajtolniuk, mert a gumik és a fékek kihűlnek” – vélekedett.

E probléma 2017-ben akár még súlyosabbá is válhat: a szabályváltozások révén az autók akkorra 4-5 másodperccel gyorsabbak lesznek, miközben a gumikat is ezen változásokhoz igazítják.

Korábban több biztonsági autóként funkcionáló gép is túlságosan lassúnak bizonyult az F1 tempójához. 1993-ban Interlagosban egy FIAT Tempra, az 1994-es imolai versenyen egy Opel Vectra fogta vissza a mezőnyt – talán túlságosan is. A Mercedes 1996 óta biztosít biztonsági autókat az F1-nek.

Webber egyébként versenyzőtársai többségével egyetért abban, hogy nem az álló rajt hiányával volt gond, hanem a biztonsági autó késői behívásával. „A döntés helyes volt, de nem volt szükség ilyen sokáig kint tartani a biztonsági autót. Nem tudom, miért csinálták ezt. Az első kanyarban voltak pocsolyák, amelyek lassan száradtak csak föl, de a versenyzők alapvetően jó visszajelzéseket adnak. Ha az elöl és a hátul haladó is azt mondja, rendben vannak a körülmények, akkor útjára kell engedni őket. Szerintem már a harmadik kör után el kellett volna rajtolniuk. A hatodik kör határozottan késő volt.”

Martin Brundle is hasonlóan vélekedett. „A biztonsági autós rajtok mindig bosszantanak mindenkit, és magam is föltettem a kérdést, mi szükség elszállítani az esős abroncsokat a világ minden pontjára, ha nem is használjuk őket a versenyen” – írta a Sky Sports oldalán vezetet rovatában. „A futam után beszéltem Charlie Whiting versenyigazgatóval, aki elmondta, ő egymaga hozta meg a döntést, de sok rádiós üzenet volt, ami nem volt hallható a tévében. Lewis például azt kérte, hadd szakadjon le jobban a biztonsági autótól, mert nem lát semmit. Ezzel bebizonyosodott, hogy Charlie nagyon is hallgat ezekre az üzenetekre, és próbálja a középutat járni.”

Brundle úgy látja, az FIA legalább két körrel később indította útjára a versenyt a kelleténél. Tanulságként rámutatott egy örök dilemmára is: „Helyes-e vagy sem, de bosszantó, hogy a biztonság és az óvatosság ennyire befolyásol mindent.”

FIA
Oszd meg!

23 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

ryanmckane
#23 ryanmckane 2016. július 13. 08:45  
Givangel:
vagy az ilyenektol: https://www.youtube.com/watch?v=xTGQWA0xPno

Nyilvánvalóan csak ez történhet meg egy esős rajtnál.

Paberto
#22 Paberto 2016. július 13. 05:14  
fagyi:
Egyébként én lecserélném ezt a biztonsági autót egy Ferrari FXX-K-ra :D Visszakapnánk a hangból valamit, meg tempó is lenne SC közben :P Úgy is csak profik vezethetik. Vagy Newey új tervét megvalósítani :D Mert ha azt nézem lassan 2 éves lesz az FXX-K de még mindig oda vagyok érte :D

FXX-K-t tamogatom, bar erdekes reklam lenne a kiralykategorianak, hogy a 22 versenyautot nem lehet hallani a SC miatt :D

stonefly
#21 stonefly 2016. július 12. 21:20  

A Pirelli fos, ennyi.

Lehet egy DTM Mercedest kellene kicsit átalakítani és csatasorba állítani SC-nek.

BrettShaw
#20 BrettShaw 2016. július 12. 17:42  
Thibczy:
Senkit nem érdekel, hogy miért szarok a gumik. Ha ilyen feltételek mellett nem tudnak megfelelő gumikat gyártani, akkor 2 lehetőség van: – szabálymódosítás (több teszt) – inkább nem égetik magukat és kivonulnak az F1-ből. Az egy dolog, hogy éppen néha túl gyorsan, néha túl lassan kopnak és a csapatok rinyálnak. De az messze nem oké, ha minden előjel nélkül felrobbannak.

Miért régen szólt a gumi, hogy fel fogok robbanni? Vagy pirosan villogott? Mikor volt baszki utoljára -a lassú defekteket leszámítva, de az ma is megvan- közvetlen előjele annak, hogy egy gumi szétszakad?

Basszus, nem felrobban a gumi, hanem nyomást veszít és szétdarálja a hajtás.

Utoljára módosítva: 2016. július 12. 17:42

BrettShaw
#19 BrettShaw 2016. július 12. 17:40  

Röhejes, hogy ez az utcai retek vezeti fel az F1-es autókat, amikor pont ebből a modellből van GT3-as változata a Mercedesnek.

Thibczy
#18 Thibczy 2016. július 12. 17:28  
almodopelikan:
Igen 3 csapatuk, amivel annyit tesztelhettek amit nem szégyelltek. Nem is értem mit nem lehet ezen megérteni. Nem élesben kellett lehetetlen elvárásoknak megfelelni, hanem 2-3-5 ezer km teszt után

Senkit nem érdekel, hogy miért szarok a gumik. Ha ilyen feltételek mellett nem tudnak megfelelő gumikat gyártani, akkor 2 lehetőség van:

– szabálymódosítás (több teszt)
– inkább nem égetik magukat és kivonulnak az F1-ből.

Az egy dolog, hogy éppen néha túl gyorsan, néha túl lassan kopnak és a csapatok rinyálnak. De az messze nem oké, ha minden előjel nélkül felrobbannak.

Givangel
#17 Givangel 2016. július 12. 16:44  
MaLiCa:
Az egész csak arra jó hogy megfosszanak minket az ilyen élményektől: https://www.youtube.com/watch?v=3GOEorrE4mY

vagy az ilyenektol: https://www.youtube.com/watch?v=xTGQWA0xPno

fagyi
#16 fagyi 2016. július 12. 15:36  
mb c124:
Vagy rögtön F2004-re mi? Az FXX-se oldana meg semmit, a biztonsági autó nem arra van kitalálva, hogy minden happy legyen, amíg a mezőny előtt van és mikor elengedi a mezőnyt. Benne van a nevében a célja és a funkciója. Fékeket, gumikat SC fázis után bemelegítik. Mindenkinek ez a problémája ilyenkor, aki esetleg jobban tudja kezelni nem gond, ha nyer vele pár helyet a repülőrajt után... Ha a motor kap elég hűtést, nincs gond a tempóval... A Vectra és a Tempra erre se volt nagyon alkalmas. Az esőgumihoz tényleg hozzányúlhatnának mert a keverék és a profil még mindig szar, ez egyértelmű az elmúlt 5 év tükrében.

F2004 hogy jön ide?

A "hang" meg "tempó" valójában csak irónia volt, az FXX-K-val. De mutatósabb lenne, főleg, hogy minden a Merciről szól évek óta. Amúgy egyetértek a többivel.

Utoljára módosítva: 2016. július 12. 15:37

GreenHonda
#15 GreenHonda 2016. július 12. 14:30  
Thibczy:
Vettel és Hamilton szinte minden esős hétvégén szóvátette, hogy nagy kalap szart se érnek az esőgumik. Csak Vettel spái defektje után Bernie megtiltotta a pilótáknak, hogy bírálják a Pirellit.

Mindegy, most egyébként is lehetett volna állórajt ettől függetlenül

almodopelikan
#14 almodopelikan 2016. július 12. 14:23  

Igen 3 csapatuk, amivel annyit tesztelhettek amit nem szégyelltek. Nem is értem mit nem lehet ezen megérteni. Nem élesben kellett lehetetlen elvárásoknak megfelelni, hanem 2-3-5 ezer km teszt után

Thibczy
#13 Thibczy 2016. július 12. 13:53  
GreenHonda:
Mondjuk némi köze van a padlólemez kialakításának és a hasmagassági szabályoknak is úgy tudom ehhez, meg a buzi parc fermének is. Már megint a Pirellire hárítani mindent jaj Istenem! Régen nem votl khívás esőben menni? Hol van már hogy csomó autó a bukótérben és igazán számít ki tudja jól kezelni a helyzetet, igazi kavarodás van? Ezt vették el az F1-től, itt a gumikkal nincs akkora probléma, persze nyilván van gond de nem mindig elsőszámú bűnbakot kellene belőle alakítani!

Vettel és Hamilton szinte minden esős hétvégén szóvátette, hogy nagy kalap szart se érnek az esőgumik. Csak Vettel spái defektje után Bernie megtiltotta a pilótáknak, hogy bírálják a Pirellit.

GreenHonda
#12 GreenHonda 2016. július 12. 13:23  

Mondjuk némi köze van a padlólemez kialakításának és a hasmagassági szabályoknak is úgy tudom ehhez, meg a buzi parc fermének is.

Már megint a Pirellire hárítani mindent jaj Istenem! Régen nem votl khívás esőben menni? Hol van már hogy csomó autó a bukótérben és igazán számít ki tudja jól kezelni a helyzetet, igazi kavarodás van? Ezt vették el az F1-től, itt a gumikkal nincs akkora probléma, persze nyilván van gond de nem mindig elsőszámú bűnbakot kellene belőle alakítani!

Lewisthebest
#11 Lewisthebest 2016. július 12. 13:20  
almodopelikan:
Majd ha a Pirelli is letesztelhet évi 100 ezer km-et adott évi karosszériával, akkor lehet reklamálni. Addig annak a baromnak kéne, aki betiltotta a teszteket...

Ennyi erővel a Bridgestone is panaszkodhatott volna, hogy nekik pl 2005-ben csak 3 csapatuk volt abból is csak a Ferrari volt az ami használható :) Ehhez képest a Pirellinek 11 csapat adatai állnak rendelkezésre.

almodopelikan
#10 almodopelikan 2016. július 12. 13:06  
mb c124:
Vagy rögtön F2004-re mi? Az FXX-se oldana meg semmit, a biztonsági autó nem arra van kitalálva, hogy minden happy legyen, amíg a mezőny előtt van és mikor elengedi a mezőnyt. Benne van a nevében a célja és a funkciója. Fékeket, gumikat SC fázis után bemelegítik. Mindenkinek ez a problémája ilyenkor, aki esetleg jobban tudja kezelni nem gond, ha nyer vele pár helyet a repülőrajt után... Ha a motor kap elég hűtést, nincs gond a tempóval... A Vectra és a Tempra erre se volt nagyon alkalmas. Az esőgumihoz tényleg hozzányúlhatnának mert a keverék és a profil még mindig szar, ez egyértelmű az elmúlt 5 év tükrében.

Majd ha a Pirelli is letesztelhet évi 100 ezer km-et adott évi karosszériával, akkor lehet reklamálni. Addig annak a baromnak kéne, aki betiltotta a teszteket...

Mr. Répatorta balneológus
#9 Mr. Répatorta balneológus 2016. július 12. 12:45  

https://www.youtube.com/watch?v=o02s_g5AUUE

mb c124
#8 mb c124 2016. július 12. 12:44  
fagyi:
Egyébként én lecserélném ezt a biztonsági autót egy Ferrari FXX-K-ra :D Visszakapnánk a hangból valamit, meg tempó is lenne SC közben :P Úgy is csak profik vezethetik. Vagy Newey új tervét megvalósítani :D Mert ha azt nézem lassan 2 éves lesz az FXX-K de még mindig oda vagyok érte :D

Vagy rögtön F2004-re mi?
Az FXX-se oldana meg semmit, a biztonsági autó nem arra van kitalálva, hogy minden happy legyen, amíg a mezőny előtt van és mikor elengedi a mezőnyt. Benne van a nevében a célja és a funkciója. Fékeket, gumikat SC fázis után bemelegítik. Mindenkinek ez a problémája ilyenkor, aki esetleg jobban tudja kezelni nem gond, ha nyer vele pár helyet a repülőrajt után... Ha a motor kap elég hűtést, nincs gond a tempóval... A Vectra és a Tempra erre se volt nagyon alkalmas.
Az esőgumihoz tényleg hozzányúlhatnának mert a keverék és a profil még mindig szar, ez egyértelmű az elmúlt 5 év tükrében.

mb c124
#7 mb c124 2016. július 12. 12:28  
MaLiCa:
Az egész csak arra jó hogy megfosszanak minket az ilyen élményektől: https://www.youtube.com/watch?v=3GOEorrE4mY

Egy dolgot hiányolok a videóból... Hol a rengeteg víz?
Szinte alig vernek fel vizet az autók! > Nincs is mit, csak nedves az aszfalt...
Hétvégén az első pár körben szó szerint nem láttak semmit, még Ham se az SC mögött, pedig az nem veri fel annyira a vizet mint egy open wheel.

Thibczy
#6 Thibczy 2016. július 12. 12:24  
fagyi:
Bakker, majdnem lemaradtam a versenyről mármint a rajtról, az volt a szerencsém, hogy esett és nem merik elengedni így a futamokat. Bár nem is volt rajt :D Sírtam a nevetéstől amikor Hamilton szólt, hogy már jó köztesre is a pálya és még mindig köröznek a biztonsági autó mögött. Nem hozzák ki :D Minek van esőgumi ??? :D:D Bár gondolom túl veszélyes vízen az esőgumi :D

Az esőgumi betonkemény, nehéz felmelegíteni. Tulajdonképpen egy kalap szar.
Gyakorlatilag inkább kockáztatnak az interekkel, néha akkor is, ha még túl vizes a pálya.

Lewisthebest
#5 Lewisthebest 2016. július 12. 12:23  

A legnagyobb probléma magyarul még mindig az, hogy a Pirelli extrém esős gumija 1 kalap sz*rt nem ér. Az intereket lehet jó indulattal elfogadhatónak nevezni. Szerintem szánalmas, hogy 5 szezon után se tudnak normális esőgumikat gyártani. Pedig ebben az esetben senki nem kéri tőlük, hogy fogyjon el 10 kör alatt csak annyit, hogy szorítsa ki a lehető legnagyobb mennyiségű vizet.

fagyi
#4 fagyi 2016. július 12. 12:19  

Egyébként én lecserélném ezt a biztonsági autót egy Ferrari FXX-K-ra :D

Visszakapnánk a hangból valamit, meg tempó is lenne SC közben :P Úgy is csak profik vezethetik.

Vagy Newey új tervét megvalósítani :D Mert ha azt nézem lassan 2 éves lesz az FXX-K de még mindig oda vagyok érte :D

Utoljára módosítva: 2016. július 12. 12:27

trialboj
#3 trialboj 2016. július 12. 11:42  

Nem tudom kinek higgyek, de mint sima néző/szurkoló csalódtam az első 6 körben. Ennél sokkal tökösebbnek képzelem az összes pilótát, de csak Ham rádiózását hallottam, ami arra irányult, hogy takarodjon előle a SC. (persze ő volt az egyetlen aki elé nem rántottak 3 méteres vízfalat, viszont nem ez lett volna az első extrém esős helyzet, még a modern f1ben sem)

MaLiCa
#2 MaLiCa 2016. július 12. 11:34  

Az egész csak arra jó hogy megfosszanak minket az ilyen élményektől:
https://www.youtube.com/watch?v=3GOEorrE4mY

fagyi
#1 fagyi 2016. július 12. 11:26  

Bakker, majdnem lemaradtam a versenyről mármint a rajtról, az volt a szerencsém, hogy esett és nem merik elengedni így a futamokat. Bár nem is volt rajt :D

Sírtam a nevetéstől amikor Hamilton szólt, hogy már jó köztesre is a pálya és még mindig köröznek a biztonsági autó mögött. Nem hozzák ki :D

Minek van esőgumi ??? :D:D Bár gondolom túl veszélyes vízen az esőgumi :DUtoljára módosítva: 2016. július 12. 11:29

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Marcus Ericsson

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

02016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában