Új fegyver: így vezetik félre egymást a csapatok a rádióban!

írta: M4Sport
2016. szeptember 30. 16:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sajátos hatása is volt a rádiós szabályok enyhítésének: a csapatok azóta előszeretettel használják ellenfeleik megtévesztésére a kommunikációt…

Komoly vitáknak szolgált alapjául az FIA idén év elején bevezetett rádiós szigora. Nemcsak az üzenetek száma csökkent miatta, de még a megszegésükért kapott büntetést is láthattunk. A kritikák után a szövetség aztán úgy határozott, újra engedélyezi a szabadabb kommunikációt – emellett pedig Silverstone-tól bevezették a teljesen nyílt rádióforgalmat is. A csapatok az utóbbinak köszönhetően azóta szabadon belehallgathatnak ellenfeleik beszélgetéseibe.

Mindez az Auto Motor und Sport szerint sajátos játszadozást vont magával: az istállók a megtévesztés fegyverét is bevetik egymás ellen.

Sok csapatnál külön emberek figyelik a rádiózást, és ha valami fontos vagy érdekes üzenetet hallanak, azt azonnal jelzik (telefonon vagy e-mail-ben) mérnökeiknek a verseny során. A taktikázásban ennek is komoly szerepe lehet – és éppen ezt használják ki többen. A Force Indiánál elárulták: Szingapúrban Sergio Pérez csak azért mondta például utolsó etapja során, hogy képtelen lesz ezzel a gumival teljesíteni a versenytávot, hogy félrevezesse a közvetlen riválisokat. „Annyira nem volt drámai a helyzet…” – mondta egyik mérnökük.

A Williams be is kapta a csalit. A Force India „lehallgatója” legalábbis elégedetten konstatálta, hogy a grove-iak ezt követően megnyugtatták Felipe Massát: „Pérez még ki fog állni egyszer. A következő körben várhatóan kiáll.” Természetesen nem tette, az ellenfél brazil versenyzője pedig a végén pontot sem szerzett.

„Van pár üzenet, amely szándékosan félre akar vezetni. Ezért mi inkább csak a saját versenyünket futjuk, és csak azokra a dolgokra reagálunk, amelyek a pályán történnek” – nyilatkozta a Force India csapatmenedzsere, Andy Stevenson.

Mercedeses kollégája, Ron Medows hozzátette: „Mi csak a közvetlen ellenfeleink rádiózását figyeljük a versenyek alatt. Általában azt nézzük, van-e technikai problémájuk, vagy mikor jönnek ki a boxba. Figyelembe vesszük ezt a stratégiánk szempontjából, de vakon megbízni nem merünk bennük…”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Enveblo
#1 Enveblo 2016. október 01. 00:45  

inkább: "régi fegyver újra jelen van" ki ne emlékezne a készülődős beijesztésre, de hát ugye már azt sem lehet szabályok miatt :D :DPIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

02016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"