Új időmérős rendszer: lesz még itt bosszankodás…

írta: M4Sport
2016. február 24. 15:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jó esély van arra, hogy már az idén megújuljon a Forma–1-es időmérő edzések lebonyolítása. Az új szisztémának a futamokra is komoly hatása lehet – alapelvei azonban egyelőre megosztják a paddockot.

Halk motorok, gyenge gumik, spórolós, félgőzzel haladó versenyzők – az elmúlt két évben elsősorban ezek miatt érte kritika a Forma–1-et a szurkolók részéről. Ennek ismeretében elsőre furcsállhatjuk, hogy a sportág megújításán már egy éve dolgozók most mégis miért az időmérő edzés megreformálásával álltak elő. A három felvonásból álló kvalifikációt már tavaly is több résztvevő az eddigi legjobb megoldásnak nevezte, erre most jelentős mértékben átalakítják azt?

Éric Boullier, a McLaren versenyigazgatója elárulta, részben azért döntöttek a változtatás mellett, mert a versenyek szervezői szerették volna elérni, hogy mozgalmasabb legyen a program – és a másfél percenkénti kieséssel garantált, hogy a szombati időmérőkön nemigen lesz üresjárat a pályán. Ennél azonban messzebbre mutatnak az újítás hatásai: a vasárnapi versenyek alakulását is meghatározhatják.

„Ez sok bosszúságot fog okozni, valamennyien fogunk hibázni időnként, és a rajtrács emiatt többek számára csalódás lesz – de éppen ez a cél. Számomra a cél az, hogy jobbak legyenek az időmérő edzések, jobban összekeveredjen a rajtrács, és mindent támogatok, ami ebben segít, mert ezáltal jobbak lesznek a versenyek is” – nyilatkozta a Williams technikai igazgatója az ESPN-nek a módosítás hátteréről. Majd hozzátette: az új időmérőt még tovább bonyolítja majd, hogy az első futamokra már kiválasztották gumijaikat is. „Most, hogy megváltozik az időmérős rendszer, már biztosan másképpen válogatnánk. De egy hajóban evezünk mindenkivel” – utalt a szabad gumiválasztásra.

A rutinos szakember szerint ugyanakkor nem lesz egyszerű követni az eseményeket. „Nem vagyok biztos benne, hogy nagyon könnyű lesz majd pontosan érteni, mi is zajlik – sok minden múlik azon, mit csinál majd a FOM (a közvetítési jogok birtokosa – a szerk.). Nagyon sokféle szoftverre szükség lesz majd ahhoz, hogy ez működjön, és nagyon kevés időnk van megvalósítani ezt. Most örülök, hogy nem dolgozom a FOM-nál, mert igazán nagy feladatot kaptak.”

Pat Symonds

Az újítás csak védekezés Ecclestone abszurd ötlete ellen?

A Motor Sport magazin szakírója, Mark Hughes mindeközben amolyan félmegoldásnak tartja a mostani újítást. Elmondása szerint a csapatok elsősorban azért bólintottak rá az új kiesős rendszerre, hogy ezzel meghiúsítsák Bernie Ecclestone ennél radikálisabb elképzelésének megvalósulását.

„Bernie Ecclestone minden trükköt bevet azért, hogy kilépjen az elmúlt két szezonban látott holtpontról, de ezzel egyúttal veszélyt jelent a távolabbi jövőre is. Az új időmérős rendszer is ennek a része. A csapatfőnökök ezzel próbálták megelőzni, hogy Bernie bevezesse a fordított rajtrácsot és az őrült ballasztidős ötletét, így próbálták megnyugtatni őt. De a szurkoló ebből csak azt látja, hogy az F1 próbál mindent elsilányítani, megváltoztatni, csak mert már teljesen kifogyott az ötletekből. Nem ez a valóság, de ilyennek tűnik” – írta, arra utalva, hogy Ecclestone javasolta, a bajnoki helyezések szerint adjanak hozzá a versenyzők idejéhez plusz másodperceket, az éllovaséhoz például 4-et, s ezzel keverjék meg a rajtsorrendet.

Hughes szerint ezzel Ecclestone egy alapvetően jó ötletet rontott el. „Ironikus módon Bernie nem téved a megfordított rajtrácsával, egyszerűen abban téved száz százalékig, ahogyan azt próbálja elérni. El tudják képzelni, milyen nehéz lenne megérteni, hogy alakul ki a rajtsorrend?” – tette föl a kérdést, majd jelezte, szerinte nem lett volna rossz ennél kevésbé radikális módszerrel elérni a rajtrács megfordulását. „Sosem lehet jó versenyt produkálni, ha a leggyorsabb autó eleve elöl van, a leglassabb pedig hátul. A megoldást az jelentené, ha sportszerű, nem mesterkélt módszerrel kevernék meg a rajtrácsot” – vélekedett. Szerinte ezt az időmérők pontozásával, valamint a sprintfutamok bevezetésével is el lehetett volna érni.

Bernie Ecclestone

Megjavítani, ami el sem romlott?

Ted Kravitz, a Sky Sports boxutcai riportere mindeközben az egész újítási törekvést elhibázottnak tartja, a felmerült ötletekkel pedig szerinte ismét csak elterelik a figyelmet a valódi problémákról. „Sok szurkoló és szemlélő teszi föl a kérdést: az időmérő edzéssel nem volt semmi baj, most miért próbálják kijavítani? A nézőinktől azt is halljuk, hogy ez a sok trükközés és babrálás csak azt bizonyítja, hogy az F1 irányítóinak már semmi fogalmuk arról, mit akarnak a valódi szurkolók: jó, szoros versenyeket vasárnaponként. Ők nem erre vágynak, ez csak trükközés, és túl bonyolult ahhoz, hogy a fotelben ülők átlássák” – vélekedett Kravitz.

Majd felhívta a figyelmet: „Nyilván érdekes lesz látni, ha összekeveredik a rajtsorrend. De az már nem jó, ha az első szárnyak annyira összetettek, hogy a versenyen bárki, aki az ellenfél mögé ér, elveszíti leszorítóereje felét. Alapvetően ez a Forma–1 baja jelenleg.”

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Ibanez
#5 Ibanez 2016. február 25. 15:41  

Lesz ehhez elég gumi?

Archer6938
#4 Archer6938 2016. február 24. 19:54  

Szerintem is nagyon jó lesz. Végre valami jó :)

stonefly
#3 stonefly 2016. február 24. 19:18  

Ez nem szerencsejáték. HA az lenne akkor csak egy futam lenne Monacóban és ott ruletteznék el a csapatok a szponzorpénzt.

Vicc.

Agressor
#2 Agressor 2016. február 24. 17:58  

Nem lesz ezzel semmi gond. Több lesz a show a pályán, lényegesen. Ez a csapatoknak lesz oltári cumi, mivel nagyon komoly stratégiákat kell majd kidolgozni... És lehet majd kockáztatni, ki és mikor mer kijönni friss szettért...
Ha pl. a polért küzdő Hamilton hibázik 6 perccel a vége előtt, és ki akar menni az utolsó felvonásra friss szettért, akár így ki is eshet... Jó lesz ez, elhihetitek...

gviktor21
#1 gviktor21 2016. február 24. 16:37  

Nem arról volt szó, hogy egyszerűbbé kell tenni a sportot?... Időmérővel nekem semmi bajom nem volt eddig.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Marcus Ericsson

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

02016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában