Új információk Alonso kieséséről

írta: M4Sport
2016. május 18. 11:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Újabb információk láttak napvilágot Fernando Alonso kieséséről. A Motorsport legutóbbi cikke arról ír, a Honda vizsgálatai során kiderült, a spanyolnak azért kellett feladnia hazai versenyét, mert erőforrása, egyelőre ismeretlen okból leállította az üzemanyag-ellátást.

A kétszeres világbajnok jó hangulatban érkezett Barcelonába, ahol az időmérőn is biztató eredményt ért el, vasárnap azonban minden rosszra fordult: már a startnál pozíciókat veszített, majd csapattársa mögött kellett autóznia, végül pedig a kockás zászlóig sem jutott el. A McLaren első sajtóközleménye szerint szoftverhiba vezetett Alonso kieséséhez; most azonban újabb részletek láttak napvilágot.

Mivel a Honda nem tudta pontosan meghatározni, miért állt le a spanyol autója, a futam után átfogó vizsgálatba kezdett; ez a Motorsport legutóbbi cikke szerint rámutatott arra, hogy az erőforrás „benzinmentes üzemmódba” kapcsolt, a versenygép pedig megállt. Arra azonban továbbra sincs egyértelmű magyarázat, miért váltott az erőforrás ebbe a beállítási módba, hiszen a mérnökök még nem találtak szenzoros, avagy mechanikai meghibásodásra utaló jeleket.

A váltás ráadásul „előzetes figyelmeztetés” nélkül történt. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy Alonso választott rossz beállítást, miközben próbálta megoldani a futam során jelentkező szenzoros problémákat (a spanyol elmondta, kiesése előtt is küzdöttek ilyen jellegű gondokkal) – ezt a felvetést azonban a Honda nem erősítette meg. Egyelőre az sem világos, mikor állt le a rendszer: akkor, amikor az autó lelassult, vagy akkor, amikor már a pálya szélén parkolt? A belső kamerás felvételeken minden estre jól látható, hogy Alonso még állított valamit a kormányon lévő kapcsolókkal.

Bár egyértelműen továbbra sem merik kijelenteni, a vizsgálatok után még biztosabbá vált, hogy Alonso autójában nem kell motort cserélni a Monacói Nagydíj előtt, hiszen az egység nem rongálódott meg a kiesés előtt. Persze a futam előtt elővigyázatosságból teljesen át fogják vizsgálni, hiszen szeretnének rájönni arra, pontosan mi okozta az újabb rejtélyes kiesést, és ha megtalálták a hiba okát, értelemszerűen orvosolni is akarják azt.

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

khristiank
#7 khristiank 2016. május 18. 19:58  

DE már "csak" szoftveres para.. utolsó simítások. mostmár a Meki is összetehetne egy rendes kasztnit és haddmenjen!! :)

Agressor
#6 Agressor 2016. május 18. 19:51  
totopad:
Egy VERSENYAUTÓBAN mi a t@k@met keres benzinmentes üzemmód? :S

Zárt fojtószelepállás mellett megadott fordulatszám felett (közúti autónál kb 1200, V8 szívó F1-esnél 6000rpm, V6-hibrid cicamocinál nem tudom) a motorvezérlő leállítja a befecskendezést, főleg a spórolás miatt...
Kivétel volt ez alól a befújt diffúzoros megoldás 2010-től 2011 év végéig... Az féktávon, satuféknél, és a kanyarközépponton is befecskendezett, hogy az általa termelt forró kipufogógáz leszorítóerőt termeljen a diffúzorban...

Meg ugye borulás esetén, illetve álló főtengelynél oldatlan főmegszakítónál is lekapcsolja a benyát biztonsági okokból...

lolobar
#5 lolobar 2016. május 18. 18:23  
totopad:
Egy VERSENYAUTÓBAN mi a t@k@met keres benzinmentes üzemmód? :S

Ez nagyon rossz kérdés volt.

BrettShaw
#4 BrettShaw 2016. május 18. 17:22  
totopad:
Egy VERSENYAUTÓBAN mi a t@k@met keres benzinmentes üzemmód? :S

Mondjuk kb 100 oka van.

-A legkézenfekvőbb, hogy le lehessen állítani.
-Aztán motorfék közben sem kell fölöslegesen egy csepp benzint sem elégetni.
-Meg az sem túl jó, ha egy meghibásodás miatt amúgy öntené a lángoló autóra a benzint a befecskendezés.

Utoljára módosítva: 2016. május 18. 17:22

HannaLill
#3 HannaLill 2016. május 18. 14:26  
totopad:
Egy VERSENYAUTÓBAN mi a t@k@met keres benzinmentes üzemmód? :S

Pl.
Tűz esetén ne jusson bezin a motorba vagy ha műszaki hiba lép fel ebben az esetben biztosan meg fog állni a motor.

HannaLill
#2 HannaLill 2016. május 18. 14:25  

Fukusimába kellene küldeni azokat akik ezt a szarkupacot megtervezték.
Szégyen és gyalázat ez a Honda motor!!!!

totopad
#1 totopad 2016. május 18. 13:04  

Egy VERSENYAUTÓBAN mi a t@k@met keres benzinmentes üzemmód? :S

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.28. 13:27

Idén már nem vált a Haas

Jelenlegi fékbeszállítójukkal akarják megoldani a problémákat