Új körrekord a Hungaroring új aszfaltján?

írta: M4Sport
2016. július 18. 20:16
FOTÓ: ©Hungaroring

A WTCC idei hétvégéjén egyszer már összejött – vajon a Forma–1 mezőnyét is hozzásegíti egy új körrekordhoz a Hungaroring új aszfaltja?

Hazánk idén már 31. alkalommal látja vendégül a száguldó cirkuszt, újdonságot azonban így is tartogat a Hungaroring a mezőny számára. A közelmúltban a pálya teljes nyomvonalán új aszfaltréteget kapott, amely a várakozás szerint komoly hatással lesz az autók és gumik teljesítményére. A Pirelli agresszívebbnek nevezte az új felületet, mely jobb tapadásával gyorsabb köröket is eredményezhet.

A túraautó-világbajnokság hazai futama már igazolta ezt: José Maria Lopez 1:46,109 másodperces eredménnyel szerezte meg a pole pozíciót, miközben egy évvel ezelőtt Yvan Muller 2,7 másodperccel gyengébb időt futott (1:48,848).

A Hungaroring az osztrák és a maláj pálya mellett azon három pálya egyike volt, mely teljesen új aszfaltot kapott az idei szezonra, és amelyre a Pirelli is külön mérnököt küldött, hogy tanulmányozza a változásokat. Mario Isola, a cég F1-es versenyrészlegének vezetője szerint nagyon is lehetséges, hogy idén új pályacsúcs születik hazánkban. Lewis Hamilton 2015-ben 1:22,020 másodperccel szerezte meg a pole-t, míg a jelenlegi vonalvezetésen Rubens Barrichello 1:18,436-es eredménye számít az etalonnak a 2004-es első időmérő edzésről.

„Véleményem szerint lehetséges az új rekord. Ha figyelembe vesszük, milyen hatása van a plusz tapadásnak, amit az új aszfalt kínál, valamint hogy az idei autók mennyivel gyorsabbak, lehet esély az új pályacsúcsra” – jelentette ki az olasz mérnök. „Az új aszfalt durvaságát tekintve nem sokban különbözik a régitől, de új felületről lévén szó, ellenőriznünk kellett, mert az aszfalt előkészítése nagyon különböző. Ausztriában különleges módszerrel kezelték az aszfaltot, magas nyomású vizet fecskendezve távolították el a bitument, és próbálták elkerülni, hogy a pálya sokat változzon a hétvége alatt.”

„Hogy Budapesten mi lesz a helyzet, nem tudom, de az egyéb kategóriákból már van információnk róla, és úgy fest, sokkal agresszívebbé vált. Szerdán újabb méréseket végzünk majd, hogy pontosabb információkkal szolgáljunk a csapatoknak.”

Isola végül kiemelte, a pálya hőmérséklete is meghatározó lesz a gumik működése szempontjából, hiszen az új pályafelület nagyon sötét, ami magasabb aszfalthőmérsékletet is eredményezhet. „Ha süt a nap, a sugárzás jobban fölmelegíti az aszfaltot, jobban, mint a régit. Ezt figyelembe kell venni. Bakuban például 52 fokos volt a verseny elején, aztán ahogy árnyék vetült rá, lement 40 fokosra a hőmérséklete, így a hátsó gumik kopása például teljesen más volt a futam elején, mint a futam végén” – mutatott meg a szakember.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt