Új részletek a motorszabályokról: Eltörölhetik a módosító pontokat

írta: M4Sport
2016. április 27. 14:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár egyezség nem született az új motorszabályokról az F1 Bizottság keddi ülésén, újabb részletek szivárogtak ki a felmerült javaslatokról. Már jövőre eltörölhetik a módosító pontokat, jöhet a teljesítménykiegyenlítés – a költségcsökkentés viszont csak illúziónak tűnik…

Kedden az angliai Biggin Hill repterén ülésezett a hat csapatot, Bernie Ecclestone-t és Jean Todtot tömörítő Stratégiai Csoport, valamint a valamennyi istálló, az FIA és a FOM 6-6 embere, továbbá a futamrendezők, szponzorok és a Pirelli alkotta F1 Bizottság. Az egész napos találkozón a résztvevők helyben hagyták a Motorsport Világtanács által még március elején jóváhagyott 2017-es aerodinmaikai szabályokat, így eldőlt, hogy a mostaninál szélesebb, 3-5 másodperccel gyorsabb versenygépek sorakoznak majd fel a jövő évi rajtrácsra.

Nem született ugyanakkor döntés arról, miként alakuljanak a 2017-es és 2018-as motorszabályok. A késlekedésnek prózai oka van: a szponzorok és versenyhelyszínek képviselői nem jelentek meg az ülésen (összesen nyolcan hiányoztak), így a testület szavazásképtelen volt e kérdésben.

Az Auto Motor und Sport ugyanakkor megtudott pár részletet a tervekről. Kiderítették például, hogy az FIA négyes törekvése (költségcsökkentés, motor biztosítása minden csapatnak, hangosabb motorok, teljesítménykiegyenlítés) közül több várhatóan csak torzulva, vagy egyáltalán nem fog megvalósulni.

Mercedes, garázs

Puszta átverés a költségcsökkentés?

Jean Todt, az FIA elnöke jó ideje szorgalmazza, hogy évi 12 millió euróra csökkentsék az erőforrások árát. Egy korábbi javaslat szerint a négy gyártó mindezt két lépcsőben, egy 2017-es árcsökkentéssel, majd a 2018-as, 12 millió eurós költségplafon bevezetésével kívánta megvalósítani. Azóta kiderült, ez sem teljesen az, aminek látszik. A német lap szerint a következő évre a jelenlegihez képest mindössze 1 millió eurót, 2018-ra pedig további 3 milliót faragnának a motorok jelenlegi árából (gyártónként), ami annyit jelent, hogy a most évi 20 milliót fizető csapatnak két év múlva nem 12, hanem még mindig 16 milliót kellene elköltenie, ha hajtóegységet akar.

És az sem mindegy, ezért az árért mit kap. A költségekben ugyanis nem öt hajtóegység, hanem mindössze évi három motor (a jövőben ennyi használatát engedélyezik szezononként), két energiatároló és két központi elektronika ára szerepel autónként. Minden, ami ezen felül szükséges az autók működtetéséhez (büntetést érő hajtóegységek, plusz személyzet) további milliókba kerül majd – arról nem beszélve, hogy a kisebb csapatok attól tartanak, a kenőanyagok és üzemanyagok gyártói további pénzeket követelnek majd tőlük a fejlesztésekhez. Kevesebb szolgáltatás nagyjából ugyanannyiért – a négy gyártó költségcsökkentő intézkedései nem tűnnek többnek tehát egyszerű szemfényvesztésnél…

csapatfőnökök, Maurizio Arrivabene, Éric Boullier, Toto Wolff

Mesterkélt módszerrel a kiegyenlített erőviszonyokért

De az is erősen kérdéses, mi valósul majd meg a már jó ideje emlegetett teljesítménykiegyenlítésből. A javaslat szerint 2018-ra a négy gyártó erőforrása teljesítményt tekintve nem lehet távolabb egymástól 3%-nál. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, mindenekelőtt már 2017-ben eltörölnék a módosítópont-rendszert, s valamennyi gyártónak szabad kezet adnának a fejlesztésre.

Eközben ugyanakkor egy bonyolult számítási móddal felmérnék, hogy az egyes autók teljesítményéhez milyen mértékben járul hozzá a motor, s ennek megfelelően korlátozásokat vezetnének be. Ha például kiderülne, hogy a Mercedes bizonyos területeken komoly előnyben van a riválisokkal szemben, szűkítenék a mozgásterét, hogy a többiek felzárkózhassanak rá. Eközben az erőforrás teljesítményre döntő hatással lévő tulajdonságait – így a tömegét, a méreteit és az anyagát – is standardizálnák.

Egyezségről továbbra sincs hír a motorkiosztás kérdésében. Az FIA legfrissebb javaslata szerint ha valaki a Red Bulléhoz hasonló helyzetben találná magát a jövőben, s motorpartner nélkül maradna, az aktuálisan legkevesebb partnerrel rendelkező gyártónak kellene hajtóegységet biztosítania számára. Jelen esetben ez a csak a McLarennel kapcsolatban álló Honda lenne.

Csakhogy Ron Dennis, a wokingiak első embere a legnagyobb ellenzője e megoldásnak: ő arra hivatkozik, hogy ha 2017-ben kettőnél több csapata lenne a Hondának, azzal a japánok megszegnék a velük kötött megállapodásukat. Ellenállásával ugyanakkor aligha megy majd sokra: a javaslat elfogadásához elég, ha a gyártók 75%-a, azaz a Mercedes, a Ferrari és a Renault igennel szavaz…

Az új motorszabályok kérdésében április 30-áig kell dönteniük az érintetteknek – újabb ülés helyett faxos szavazással teszik ezt meg.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#1 BrettShaw 2016. április 27. 15:06  

"Eközben ugyanakkor egy bonyolult számítási móddal felmérnék, hogy az egyes autók teljesítményéhez milyen mértékben járul hozzá a motor, s ennek megfelelően korlátozásokat vezetnének be. Ha például kiderülne, hogy a Mercedes bizonyos területeken komoly előnyben van a riválisokkal szemben, szűkítenék a mozgásterét, hogy a többiek felzárkózhassanak rá. Eközben az erőforrás teljesítményre döntő hatással lévő tulajdonságait – így a tömegét, a méreteit és az anyagát – is standardizálnák."

Ezt a hülyeséget nem most kellett volna kitalálni, hanem még a motorformula bevezetése előtt. Ugyanígy ELŐTTE kellett volna értelmesen behatárolni a partnerek költségeit. Minden motorgyártó annyit költ amennyit akar, de ha előre meg van határozva a partner motorok ára, akkor üzletileg nézve lett volna egy optimális költségvetés.

Ha már tokenes marhaság, akkor csak annyit kellett volna tenni, hogy az első évben nem engedni meg 10%-nál nagyobb hátrányt, a másodikban 5-nél, a harmadikban 2-nél. ÉS nem a jól fejlesztőt büntetni a mozgásterének szűkítésével, hanem a gyengén teljesítőnek tenni engedményeket pl 103kg/h átfolyás, hogy a 10% különbséget ne haladja meg.

A jól fejlesztő így végig előnyben lesz, persze elgondolkodik azon, hogy érdemes-e csilliárd fontokat beletolni a projektbe...

Iszonyatosan amatőr amit művelnek...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Felipe Massa

02016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka

22016.10.26. 08:44

Tanulj, öcskös! – Marko kritizálja Verstappent

„Így sem versenyeket, sem világbajnokságokat nem lehet nyerni”

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban