Új seprű a Williamsnél

írta: M4Sport
2016. február 10. 09:28
FOTÓ: ©xpbimages.com

A grove-iak új aerodinamikai koncepcióval kezdenek, és nagy kérdőjel, hogy mire jutnak majd a hasonló kocsit évek óta fejlesztő ellenfelekkel szemben.

Sir Frank Williams és csapata 2015 vége felé jelentette be, hogy az új versenygépükkel elhagyják a többieknél kevesebb leszorítóerőre, ezzel együtt pedig kisebb légellenállásra és kiváló végsebességre építő megközelítésüket, ami számtalan dobogós helyezést hozott számukra az elmúlt két évben. Az új elképzelés nagyobb hangsúlyt fektet a leszorítóerőre, összhangban a Mercedes és a Red Bull filozófiájával, ám az említett istállók már több mint két éve ilyen autók fejlesztésén fáradoznak.

Újságírónk kérdésére válaszolva Gary Anderson, az Autosport szakújságírója elmondta: egy nagyon pontos visszajelzéseket adó szimulátor kritikus fontosságú lesz ahhoz, hogy a mérnökök világos képet kaphassanak az idegen koncepció működéséről.

„A legfejlettebb szimulációs eszközökre lesz szükségük, hogy nehogy rossz utakon induljanak el a fejlesztési programjuk során. Biztos vagyok benne, hogy a Williamsnél eddig mindent kihoztak abból a csomagból, amivel eddig dolgoztak, viszont ha több leszorítóerőt akarsz, akkor az nagyobb légellenállással is jár, és ez könnyen az aero-hatékonyság rovására mehet.”

Az alakulat versenyzői, Valtteri Bottas és Felipe Massa 2014 kezdete óta gyakran tűntek fel a végsebesség-listák élén, mégpedig a leggyakrabban olyan pályákon, amelyeken különösen nagy előnyt jelentett, ha a kocsi a leszorítóerejéhez képest kiugróan kis légellenállással bírt, azaz aerodinamikailag hatékony volt (például Interlagosban). 2016 azonban más tészta lesz úgy a pilóták, mint a csapat számára.

„Nagyon nehéz egyik napról a másikra megváltoztatni a mérnökök gondolkodásmódját. Mostantól egy nagyon más csomagot kell majd optimalizálniuk” – fejezte be Anderson.

Csúcskocsi vagy csúcspilóta

A fentiek fényében talán nem is annyira meglepő, hogy a Williams technikai igazgatója, Pat Symonds most inkább költi az utolsó dollárokat az új autó fejlesztésére, mintsem – ha tehetné – egy „szupersztár” versenyző szerződtetésére.

„Ki tudnánk használni, amit a szupersztár pilóták nyújtanak, de az a helyzet, hogy ez nagyon sok pénzbe kerülne” – nyilatkozta a szakember az Autosport szakportálnak. „Az a helyzet, hogy jelen pillanatban van olyan fejlesztési terület, amit előnyben részesítenék egy szupersztár pilótával szemben.”

Symonds az egyik korábbi nyilatkozata szerint azt a versenyzőt tartja a sportág legjobbjának, akivel 2005-ben és 2006-ban világbajnoki címeket szerzett a Renault-nál – Fernando Alonsót. A brit szerint azonban jelen pillanatban még a kétszeres világelső szerződtetése sem lenne helyes lépés számukra.

„Ha Alonso nálunk versenyezne, akkor természetesen maximálisan kihasználnánk a képességeit, és jól tudnánk együtt dolgozni. Meg tudnánk adni neki azt, amire szüksége van, efelől semmi kétség – viszont közben egy falatot sem ennénk egész évben…”

Hogy akkor mégis ki lenne az ideális választás jelen helyzetben? Symonds válasza egyszerre lehet őszinte és diplomatikus.

„Valtteri és Felipe tökéletesek számunkra, olyan jól dolgoznak együtt. Fantasztikus csapatjátékosok, akik ettől függetlenül rettentő keményen meghajtják egymást, mivel olyan közel állnak egymáshoz teljesítményben. Nagyon kellemes dolog ezt látni, és így az egész csapat nagyszerű munkát végez. Őszintén szólva, még ha teljesen szabad kezet kapnék is pilótakérdésben, akkor is megmaradnék annál, amink most van – és én nem túl gyakran mondok ilyet…”

A nagy múltú istálló tegnap jelentette be, hogy új autója átment a kötelező törésteszteken, így immár semmi akadálya annak, hogy február 22-25. közt ott legyen az első téli teszten Barcelonában.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt