Új stratégiai fegyver – de igazságtalan?

írta: M4Sport
2016. október 05. 10:39
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egyre gyakrabban és egyre hatékonyabban használják ki a csapatok a virtuális biztonsági autót stratégiai előnyszerzésre. Van viszont, aki úgy látja, ez így nem igazságos.

Malajziában több balesetet is láthattunk, Bernd Mayländer viszont egyszer sem hajtott pályára. Helyette érvénybe lépett viszont a tavaly bevezetett virtuális biztonsági autós jelzés, amely egy magszabott időminimum segítségével fogja vissza a mezőny tempóját, miközben a sorrend mellett az addig kialakult különbségeket is konzerválja.

Legalábbis papíron. Nem egyszer láthattunk ugyanis példát arra, hogy egy-egy ilyen időszak is kavarodást okoz a mezőnyben. Malajziában ezt a hirtelen megejtett boxkiállások és megváltoztatott stratégiák révén sikerült elérni.

Az első körben „beküldött” virtuális biztonsági autót még csupán ketten használták ki – köztük Felipe Massa, aki eleve a boxból rajtolt, így sokat nem veszíthetett. A Mercedes szerint az még túl korai időpont volt a kerékcserére. „Esetünkben a lágy jó guminak tűnt a versenyre, ezért nem láttuk értelmét azonnal cserélni. Egy valódi biztonsági autó esetén talán reagáltunk volna, de a virtuálisnál csak az időnket vesztegettük volna” – mondta a csapat stratégája.

A második virtuális biztonsági autós fázis a 9. körben következett, Romain Grosjean fékhibája és kicsúszása után. Ekkor már 7 versenyző vette az irányt a boxutca felé, közöttük az első körben a mezőny végére visszaeső Nico Rosberggel, valamint az ezzel a húzással egy csapásra győzelmi esélyessé előlépő Max Verstappennel. Valójában kockázatos taktika volt a korai csere, ám a kevésbé jó pozícióban lévők megengedhették maguknak, hogy ezt az utat válasszák.

Daniel Ricciardo, Max Verstappen

Előnyszerzésre tökéletes

A virtuális biztonsági autónál megejtett kerékcserével nagyjából 9 másodpercet lehetett nyerni egy normál kiálláshoz képest. Ez az előny azonban adott esetben a forgalom és a gumitaktika módosulása miatt a leintésig akár újra el is veszhet. Verstappen előtt mindenesetre megnyílt a lehetőség: a leggyorsabb, lágy gumikat kapta meg a középső etapra, s mivel azok jóval frissebbek voltak, mint a pályán maradó Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo gumija, megkezdhette a fölzárkózást, később pedig az utolsóra tervezett (végül még egyszer kihívták őket Hamilton kiesése után) kiállást követően 6 körrel frissebb kemény abroncsokon támadhatta csapattársát is.

Az eggyel több kiállást tervező Mercedes egyértelműen Verstappen, és nem Ricciardo ellen küzdött ekkor, ám szerintük még így is kényelmesen meglett volna a győzelem: ha Hamiltonnak nem is sikerült volna az élre visszatérnie, friss lágy abroncsain könnyedén utolérte és megelőzte volna a kemény gumijával hosszú etapot futó Verstappent. „Kiszámoltuk, hogy Verstappen lágy gumija 16-17 körig bírja – így is lett. Ezzel már csak egy lehetőségük maradt: a kemény gumival végigmenni. Lewis viszont még pozícióvesztés esetén is gond nélkül visszaszerezte volna a vezetést a lágy gumikon” – mondta a Mercedes mérnöke.

A virtuális biztonsági autó az élen tehát feldobta a versenyt. Hátrébb viszont nem mindenki volt elégedett vele. Sergio Pérez például már a második fázis után jelentette a rádión, hogy Max Verstappen szerinte szabálytalanul, még a jelzés vége előtt pozíciót nyert. Kiderült, valójában csak szemfüles volt. A holland már a fázis vége előtt nekikezdett előzési manőverének Kimi Räikkönennel szemben, de a manővert már zöld zászlónál ejtette meg. 2007 bajnoka elismerően beszélt e húzásról, hozzátéve, ellenfele vagy nagyon jó érzékkel számolta ki, pontosan mikor is jön a szabad jelzés, vagy nagyon mázlista volt.

Hátrébb voltak csapatok, amelyek egyszerre mindkét versenyzőjüket kerékcserére hívták a virtuális biztonsági autó idején. A hajrában a Red Bull is így ejtette meg utolsó, előre nem tervezett kiállását, a 9. körben pedig a McLaren és a Force India is gyors egymásutánjában hajtott végre kerékcserét.

„Van, aki csak játszadozik vele”

Carlos Sainz ekkor Fernando Alonso mögött haladt, aki elmondása szerint szándékosan túlzásba vitte a tempócsökkentést, csak hogy a McLaren szerelőinek legyen idejük elvégezni Jenson Button cseréjét mielőtt ő is megérkezne.

Honfitársa ezek után kijelentette, a virtuális biztonsági autó igazságtalan helyzeteket teremt, ezért nem is tartja jó ötletnek alkalmazását. „Szerintem ez hasztalan. Nem tetszik ez a szabály, nem élvezem” – mérgelődött a spanyol. „Mivel a középmezőnyben vagyunk, mindig jobban szeretjük a valódi biztonsági autós fázisokat, amelyek átrendezik a mezőnyt. A rendszer úgy működik, ahogy kell, de sokan csak játszanak vele, melegítik a gumikat, hogy elég távolságot alakítsanak ki a soron következő kerékcseréjükhöz.”

„Sokat lehet játszani ezzel, előnyhöz juthatsz, hátrányba hozhatsz vele másokat. Nekem nem tetszik. Nem hinném, hogy ez használna az F1-nek. De ez csak a személyes véleményem. Ha én vezetném a versenyt, talán tetszene, de a középmezőny tagjaként nem szeretem. Már sok sorozatban megtapasztaltam, hogy van tíz másodperc előnyöm az élen, aztán hirtelen bejön a biztonsági autó, és újra harcolni kell. Ez viszont még mindig igazságosabbnak tűnik. Nem gondolnám, hogy a Forma–1-nek erre lenne szüksége, főleg nem a középmezőnynek” – vélekedett.

Akárhogy is, a virtuális biztonsági autó egyelőre teljesítette azt a feladatát, amely miatt eredetileg Jules Bianchi 2014-es szuzukai tragédiája miatt bevezették. Mára pedig a stratégiák állandó alkotóelemét is képezi.

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Toti
#2 Toti 2016. október 05. 12:42  
McLarenHonda:
Van egy sejtésem, ha ő jött volna ki jól a dologból, Carlos mást nyilatkozna. Szerintem teljsesen jó a VSC, nem lehet gyorshajtani amíg emberek vannak a pályán, konzerválja a különbségeket, ráadásul ad teret a taktikázásra is, mert kevesebb veszteség egy box.

Az is lehet stratégiai fegyver, hogy az ember nem megy ki kereket cserélni - lásd Vettel tavaly ugyanitt.

McLarenHonda
#1 McLarenHonda 2016. október 05. 11:41  

Van egy sejtésem, ha ő jött volna ki jól a dologból, Carlos mást nyilatkozna.

Szerintem teljsesen jó a VSC, nem lehet gyorshajtani amíg emberek vannak a pályán, konzerválja a különbségeket, ráadásul ad teret a taktikázásra is, mert kevesebb veszteség egy box.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pirelli, 2017, Kimi Räikkönen

52016.10.25. 08:52

Ezért úszta meg a büntetést Alonso – és Massa

Valójában a brazil örülhet, hogy versenybalesetnek minősítették ütközésüket?