Új szelek fújnak a Ferrarinál – de jó-e az elnöki beavatkozás?

írta: M4Sport
2016. szeptember 12. 10:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Továbbra sem zárultak le a Ferrari belső átszervezései. Olasz források szerint újabb szakember távozik Maranellóból, miközben a látszónál nagyobb megújulás zajlik a gyárban.

James Allison technikai igazgató és Dirk de Beer aerodinamikai vezető után a múlt héten hivatalossá vált, a gumik teljesítményéért felelős Antonio Spagnolo is elhagyta Maranellót – a szakember korábbi távozása után most állhat munkába, a Williamsnél folytatja pályafutását. Az olasz Motorsport ugyanakkor úgy tudja, más távozó is van: beszámolójuk szerint öt év szolgálat után az 52 esztendős Corrado Lanzonénak is új munkát kell keresnie.

A gyártási részleg vezetőjét állítólag nem az új technikai igazgató, Mattia Binotto, hanem maga az elnök, Sergio Marchionne küldte el. Mégpedig azért, mert úgy ítélte meg, a gyártás nem elég hatékony és gyors, a helyzet javításával pedig az istálló fejlesztése is felgyorsítható lenne. Idén ez jelentette a Ferrari visszaesésének egyik fő okát.

Mindez jól szemlélteti, hogy a sikertelenséget látva az elnök mennyire szigorúan a kezébe vette az irányítást a vörösöknél. Már csak az a kérdés, jól tette-e. A Ferrari korábbi technikai igazgatója, Mauro Forghieri nemrég arról beszélt, nyugtalanságot érez a Scuderia háza táján, mely szerinte éppen az elnöktől ered.

„Valahogy rossz az előérzetem. Maurizio Arrivabene nagyon tetszik csapatfőnökként, szenvedélyes, lelket önt a Scuderiába. De Marchionne valahogy alapvetően rossz hangulatot teremtett. Emlékezhetünk Gordon Murreyre, a nyolcvanas évek nagy tervezőjére. Ő mondta nekem egyszer, hogy sok fiatal és tehetséges ember riadt meg, miután ajánlatot kapott a Ferraritól és látta az ottani bizonytalanságot. Egyszerűen megriadtak a sok politikától” – vont párhuzamot a jelen és múlt között az olasz szakember.

Sergio Marchionne

Az elnök épp Allisonban látta a hiba forrását

Talán nem véletlenül gondolja Marchionnét problémaforrásnak. A szigorú elnököt már év eleje óta sokan bírálják, mondván, előzetesen túl magasra helyezte a lécet, s túl korán várt túl sokat a Ferraritól. A közelmúltban tett kijelentései, valamint az egyre gyakrabban hallott pletykák is arra utalnak, James Allison elsősorban nem neje halála miatt hagyta el Maranellót, sokkal inkább az elnökkel való nézetkülönbségek miatt – s ha nincs a tragédia, talán akkor is távozik. Erre utalhat az is, hogy jobbkeze, Dirk de Beer is azonnal követte őt, miközben az általa az elmúlt két évben kialakított struktúrát is gyökeresen megváltoztatták azóta.

A konfliktust vélhetően az építkezés folyamatáról és az elvárásokról alkotott eltérő elképzelések eredményezték a két fél között. Allison a fokozatosság elvét vallotta, több időt, s ezzel együtt kisebb nyomást kért ahhoz, hogy programja kiforrja magát. Marchionnénak ezzel szemben nem tetszett, hogy a brit csak saját irányát tekinti követhetőnek. Többször is utalt rá Allison távozása óta: sok tehetséges szakemberük van a gyárban, akiket eddig elnyomtak.

A Motorsport fiókba rejtett ötletekről ír, melyeket még csak lehetőségként sem vizsgáltak meg, mert a korábbi technikai igazgató másképp gondolkodott. Amikor Marchionne pár hónapja alaposan elbeszélgetett a gyári alsóbb vezetőkkel, akkor szembesült csak azzal, hogy csapata konzervatív szemléletmódja valójában nem a csapat ötlettelenségét, csupán a technikai igazgató innovatív megoldásokkal szembeni ellenállását tükrözte. Legalábbis a pletykák szerint.

A mostani átszervezésekkel viszont új irányt vett a Scuderia – a Marchionne által helyesnek vélt irányt. Binotto sokkal lazábbra engedi a gyeplőt, nem irányítani, mindössze koordinálni akar – Marchionne bizalmasaként nagyobb teret engedve az elnöknek.

Sebastian Vettel

Új szimulációk, GT-s szakemberek az F1-es részlegen

A Motorsport szakírója, Franco Nugnes azt írta, a maranellói átalakulás jóval mélyebb és átfogóbb, mint amilyennek kívülről tűnhet. Tudomása szerint egy sor új szakemberrel erősítették meg az F1-es csapatukat. Egyfelől kevésbé ismert, de már bizonyított nevek érkeztek a Mercedestől és a Red Bulltól, másfelől pedig számos emberüket csoportosították át a GT-részlegükről is az F1-esre, szorosabbra fűzve a kapcsolatot a területek között. Enrico Cardile, az aerodinamikai részleg új vezetője is a GT-sektől érkezett – a nyári szünet óta David Sanchezzel közösen felügyeli a szélcsatornai munkát.

A csapat ráadásul folyamataiban, a technológiák terén is változtatott az utóbbi hetekben. Mattia Binotto egyik első intézkedéseként az előzetes szimulációs folyamatok leegyszerűsítését kérte. A Ferrarinak számos alkalommal arra ment el a pénteki felkészülése a nagydíjhétvégéken, hogy próbálták megtalálni a helyes irányt autójuk beállításánál. Miközben a riválisok jellemzően jobb alapokról vágtak neki a nagydíjaknak, ők ezzel rendszerint máris hátrányba kerültek. Vettel és Räikkönen nem véletlenül hangoztatták annyit Spában és Monzában, hogy jelentősebb javulást érzékeltek a csapat teljesítményében a nyári szünet óta: ezen területeket próbálták fejleszteni azóta.

Ám hogy ez valóban javulás, és nem csak egy újabb változás, azt csak a soron következő futamokon, az előző kettőtől teljesen eltérő pályákon deríthetik majd ki. No meg legfőképpen 2017-ben, amikor az elnök immár úgy vár el győzelmeket és bajnoki sikert, hogy tudja, a majdani eredmények az általa választott módszert és utat minősítik majd – azaz akkor már számára sem lesz több kifogás.

Oszd meg!

14 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

continental
#14 continental 2016. szeptember 13. 09:53  
Agressor:
Szuper. Tisztán látszik, hogy a 2014-es csapat volt itt igazából ütőképesebb, csak időt nem adtak nekik... A Mattiachi-is korszakra gondolok... Ez volt 2013 óta az egyetlen időszak, ami alatt a Ferrari képes volt fejlődni... Összerakták a 2015-ös kocsit, aminek az újak aratták le a babérját.. Tök korrekt volt... Aztán azóta szépen le is maradtak, mint a borravaló... Ne felejtsük el, hogy a 2015-ös Ferrarit is Allisonék rakták össze... És az valójában fejlődés volt...

Idénre is sokat fejlődött a ferka,csak nem eleget,na meg bejöttek a képbe olyan bakik,mint logikátlan taktika,illetve csapnivaló kerékcserék.

guide
#13 guide 2016. szeptember 12. 22:21  
f1m12:
Mattiacci, vele tárgyalt Vettel, Allison biztos benne volt abban, h idejött, mikor meg már körülnézett, mindenki ki lett hajigálva.... még olvashattuk is valahol érkezése utáni időkből, h kicsit mérges volt, mert nem is ezekkel az újakkal szerződött, az új csapatfőnökről sem tudott

A Fiat autógyárat Giovanni Agnelli alapította 1900-ban.Először vezérigazgatója lett,majd 1920-tól elnöke.
Utóda a vállalat élén unokája,Gianni Agnelli lett 1960-ban.Nagyon befolyásos,gazdag ember volt.Igazi divat őrült és playboy.2003-ban halt meg.

Az ő fia azonban nem érdeklődött az üzleti élet után,ezért a lánya fiát ,John Elkannt nevezte meg örökösének a Fiat élén.Mivel a srác még nagyon fiatal volt,nem vezethette egyedül a céget,ezért az irányításban Gianni bizalmasa,barátja Luca de Montezemolo segítette,aki a Ferrari elnöke is volt.

Elkann a Fiat elnöki posztját 2010-ben vette át Montitól és saját emberét,Marchionnet nevezte ki vállalatigazgatónak.Miután a Chrysler elnöki pozícióját is megszerezte ,Marchionne Montezemolo "trónjára" tört,hogy Maranellot is irányítása alá vonja.Sikerült is 2014-ben.

Mattiachi Montezemolo embere volt,ezért is rúgták ki olyan csúnyán.Vettel Monti és Mattiachi "szerzeménye",velük egyezett meg,ők szerződtették.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 12. 22:23

Bredio
#12 Bredio 2016. szeptember 12. 21:03  

Csak azt csinálják amit szoktak. Megint "megtalálták" a hiba "egyetlen" forrását a csapaton belül. Most éppen James Allison volt az szerintük. Mindig találnak valakit akire rá lehet fogni a sikertelenséget. Előbb utóbb Arrivabene is sorra kerül. Alig marad ember.

Marad egyáltalán valaki aki majd Szingapúrban felteszi a gumit?

f1m12
#11 f1m12 2016. szeptember 12. 19:15  
Agressor:
Szuper. Tisztán látszik, hogy a 2014-es csapat volt itt igazából ütőképesebb, csak időt nem adtak nekik... A Mattiachi-is korszakra gondolok... Ez volt 2013 óta az egyetlen időszak, ami alatt a Ferrari képes volt fejlődni... Összerakták a 2015-ös kocsit, aminek az újak aratták le a babérját.. Tök korrekt volt... Aztán azóta szépen le is maradtak, mint a borravaló... Ne felejtsük el, hogy a 2015-ös Ferrarit is Allisonék rakták össze... És az valójában fejlődés volt...

Mattiacci, vele tárgyalt Vettel, Allison biztos benne volt abban, h idejött, mikor meg már körülnézett, mindenki ki lett hajigálva.... még olvashattuk is valahol érkezése utáni időkből, h kicsit mérges volt, mert nem is ezekkel az újakkal szerződött, az új csapatfőnökről sem tudott

Agressor
#10 Agressor 2016. szeptember 12. 18:48  

Szuper. Tisztán látszik, hogy a 2014-es csapat volt itt igazából ütőképesebb, csak időt nem adtak nekik... A Mattiachi-is korszakra gondolok... Ez volt 2013 óta az egyetlen időszak, ami alatt a Ferrari képes volt fejlődni... Összerakták a 2015-ös kocsit, aminek az újak aratták le a babérját.. Tök korrekt volt... Aztán azóta szépen le is maradtak, mint a borravaló...
Ne felejtsük el, hogy a 2015-ös Ferrarit is Allisonék rakták össze... És az valójában fejlődés volt...

Denis Hunter
#9 Denis Hunter 2016. szeptember 12. 15:29  
f1m12:
egy cseppet se csodálkoznék, ha Allison elkerülve néhány év múlva egy másik csapathoz tervezne egy futamgyőztes autót!

lehet, azert ocsaroljak, hogy ne kelljen mas csapatnak sem, legalabbis ne jovore

Zasalamel
#8 Zasalamel 2016. szeptember 12. 15:22  
f1m12:
egy cseppet se csodálkoznék, ha Allison elkerülve néhány év múlva egy másik csapathoz tervezne egy futamgyőztes autót!

Szinte borítékolható h ez lesz.

f1m12
#7 f1m12 2016. szeptember 12. 15:17  

egy cseppet se csodálkoznék, ha Allison elkerülve néhány év múlva egy másik csapathoz tervezne egy futamgyőztes autót!

F1890
#6 F1890 2016. szeptember 12. 14:51  

sztem allison távozása nem érinti a ferrarit olyan mélyen mármint szakértelmileg. az más kérdés h látva ezt a kezdő mérnökök és a vasszigort mennyire lesznek ismét beszariak. egyszerűen a ferrariból hiányzik az a fajta lazaság és munkamorál ösztönzésmódszer ami a rbnál és a mercinél megtalálható. tényleg egy laza de professzionális csapat látszatát kelti az előbb említett két csapat. míg a ferrari egy politizáló beszari gyámoltalan laza csapat képét.

Go.Michael
#5 Go.Michael 2016. szeptember 12. 13:41  

Annyiban szép az egyik oldala, hogy Márkióne nem szarik az egészbe, kontroll alatt tartja a munkavégzést, így nincs évekig pl. rossz szélcsatorna teszt. Viszont a hozzá állása inkább negatív, hétről hétre mást nyilatkozik, győzni kell, majd egy hét múlva nyugodtság a csapatnak, he?
Allisonról mi az igazság, azt szerintem csak a nagyon belső köröknek ismert. Mondták már hogy barcelona óta semmi fejlesztés nem volt, rossz kapcsolat a főnökkel, vagy képtelen volt a munkára összpontosítani. Ennek az egész cirkusznak egyszer vége lesz, mert a ferrarinak győzni kell. Viszont azt vallom, hogy a királykategóriában folyamatosan fejleszteni kell, új dolgokat próbálni, azzal hogy a fejüket a homokba dugják és csak a tutira mennek, mert a ferrari sajnos erről híres, nem vezet előre. Állóvízben pedig nem érik utol a vetélytársakat, sőt.

claydavis
#4 claydavis 2016. szeptember 12. 13:28  

Kezd körvonalazódni Allison menesztésének históriája. Úgy tűnik, az volt a feladata, hogy rakjon össze egy nyerőképes Ferrarit idényre, ha nem világbajnokságot, legalább 6-8 versenyt behúzva, míg a háttérben megkezdődtek az előkészületek nélküle, hiszen úgyis volt elég dolga 2016-tal, plusz ne lásson bele 2017-be, ha nem teljesít és elbúcsúznak tőle.

Kemény az élet, mert lehet akárhány munkaóra és tehetséges mérnök, a Mercedes tökéletes gépezetet működtet, a Red Bull meg eddig is az volt, csak a Renault is felnőtt a feladathoz. Allisonnak mennie kellett, mert nőtt a lemaradás, így viszont nem tud titkokat vinni a jövő évek ferraris terveiről, akár jövőre, akár később szegődik egy rivális csapathoz.

Szerintem a Ferrari jó korán eldöntötte, hogy 2017-é a fókusz, Vettel demotiváltsága is arra után, hogy gőzerővel készül egy ismét megváltozó Formula 1-re, és szerintem kőkemény munkaórákat tol az előkészületekbe és az esetleges szimulátoros munkába. Nincs mese, 2016-ot dobni kellett, és elnézve a konkurenciát, az sem volt elég, amit Allison nyújtani tudott, így tőle is búcsúzni kellett.

Elismerésre méltó, hogy ilyen, nehéz döntéseket a vezérkar meg tud hozni, bár én Kimi helyett lecsaptam volt Verstappenre, ha ő nem elérhető, Perezre, Grosjeanra, Sainzra vagy Ricciardóra, hogy Vettel felé is jelezzék: itt versenyhelyzet van.

Joe
#3 Joe 2016. szeptember 12. 12:56  

Uhum... A Brawn, Todt, Sumi eraban is biztos total szabadkezet kaptak az ifju titan mernokok, soooot, ok diktaltak a fejeseknek :-) Hat erre qva kivancsi leszek mi sul ki belole. A cikk befejezo mondata barcsak ne igazolodna be...

plman
#2 plman 2016. szeptember 12. 12:27  

Hát én nem tudom, de Allisonnak talán volt rá oka, hogy az említett ötleteket mellőzze. Allison azért van olyan jó szakember szerintem, hogy talán már a rajzokból láthatta, hogy nem hoznának semmit vagy még rontanának is a teljesítményen. Azt pedig, hogy ígéretes dolgokat még csak meg se fontol azt nem igazán tudom elképzelni. Bár ki tudja? csak nehogy az legyen, hogy ezután minden szart felraknak az autóra aztán meg csodálkoznak, hogy nem működik. asszem a Williams járt így 2013-ban talán?
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a ferrarinál a már jól ismert dolog zajlik, kenjünk rá még pár dolgot az elküldött szakira.

Hombre B
#1 Hombre B 2016. szeptember 12. 10:47  

Sehogy se lehet ezt jó hírnek tekinteni, nem csak Sergio erős irányítása nem hangzik jól, de az se, hogy Allison ennyire diktatórikusan irányította a csapatot technikailag.FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.22. 02:01

Mire fel a változás? – Wolff elbeszélgetett Hamiltonnal a szuzukai balhéról

"Jól tudja, mi a feladata az autóban és azon kívül"

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”