Újabb klasszikus helyszín térhet vissza?

írta: M4Sport
2016. április 22. 19:40
FOTÓ: ©xpbimages.com

A zandvoorti pálya új tulajdonosa, Bernhard herceg továbbra sem tett le arról, hogy visszacsalogassa a Forma–1-et a klasszikus versenyhelyszínre, sőt Max Verstappen felbukkanása és remeklése új lendületet adott terveinek.

Zandvoort először 1952-ben adott otthont a világbajnokság menetrendjébe is beletartozó Holland Nagydíjnak, 1958 és 1985 között pedig csak egy alkalommal esett ki a versenynaptárból (1972-ben, amikor a pályát felújították). 1986 óta nemcsak a pálya, az ország sem fogadta a királykategória mezőnyét, a közelmúltban azonban felmerült a visszatérés lehetősége, miután a helyi politikusok megadták a zöld jelzést a F1-es projekt átvizsgálásához.

A klasszikus versenypálya új tulajdonosa, Bernhard herceg (aki a holland királyi család tagja) nemrég hosszabban beszélt a Holland Nagydíj visszatérésének lehetőségéről; megjegyezte, nem számít gyors előrelépésre, a tavaly üstökösként feltűnő Max Verstappen viszont tökéletes nagykövet lehet a futam számára, remeklése ugyanis felkeltette az ország érdeklődését az F1 iránt. „Az önkormányzat a tavalyi év végén kezdte meg a tárgyalásokat a holland futamról” – kezdte. „A projekt hosszú távú, de Max újabb sikerei révén a párbeszéd hamarabb eredményt hozhat” – tette hozzá.

„Ő rendkívül fontos a holland motorsport számára. Ennek érezhető a hatása, hiszen zsúfoltabbá váltak a gokartpályák és többen váltottak ki versenyzői licencet. Minden sportban szükség van egy hősre, mi pedig nem is kívánhatnánk nála jobbat” – magyarázta, majd elismerte, a pálya megközelíthetősége egyelőre aggodalomra ad okot, de reméli, a régió erre is talál megoldást, és minél gyorsabban megvalósulhat a hőn áhított visszatérés.

„Zandvoort előnye, hogy van egy vasútállomás, szóval használhatjuk a vonatokat és akár a buszokat is Haarlemből. Való igaz, hogy egy szép napos délutánon komoly kihívással nézünk szembe a közeli strandokon tartózkodó turisták miatt, viszont én nem hallottam még olyan fesztiválról, ahol ne lettek volna logisztikai problémák. Hasonló a helyzet Spa, vagy a Nürburgring esetében is. Talán elő kellene állnunk néhány kreatív ötlettel. Például szállíthatnánk az embereket légpárnás hajókkal a tenger felől. Minden problémára van megoldás” – jegyezte meg zárásképpen.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Casual
#6 Casual 2016. április 25. 22:55  

Egyik F1 pályán sincsen olyan nagy előzgetés manapság, a DRS-es kamu előzéseket meg nem venném ide. Zandvoort viszont tényleg egy jó kis klasszikus pálya. Kicsit szélesítenek az aszfalton aztán jöhet is. Ezerszer inkább mint Azerbajdzsán, Kazahsztán meg Banglades.

GreenHonda
#5 GreenHonda 2016. április 24. 16:08  
Lewisthebest:
Imola sokat javult szerintem mióta kiszedték belőle az utolsó kanyarokat. Egy ilyen célegyenessel már az F1-ben is jóval több akciót látnánk. https://www.youtube.com/watch?v=wMpn43xRuaM A Hungaroringgel meg jelenleg nincs problémám mert ott a rövid egyenesek ellenére valamiért működik a dolog és évről évre az egyik legjobb versenyeket produkálja a pálya. Ugyanez nem mondható el Melbourneről vagy Monacoról, de még említhetnénk Barcelonát vagy a Red Bull ringet is. Azok is borzalmasak előzési pontok tekintetében.

Összekevertem Brand Hatchel, de amúgy egy jó célegeynese van Zandvoortnak semmi más. Imolánál megfeledkeztem az átalakításokról. Amúgy megnézve egész jó

Lewisthebest
#4 Lewisthebest 2016. április 23. 13:14  
GreenHonda:
Zandvoortot én inkább Imolához hasonlítanám. Melbourne és a Hungaroring is jobb nála

Imola sokat javult szerintem mióta kiszedték belőle az utolsó kanyarokat.

Egy ilyen célegyenessel már az F1-ben is jóval több akciót látnánk.
https://www.youtube.com/watch?v=wMpn43xRuaM

A Hungaroringgel meg jelenleg nincs problémám mert ott a rövid egyenesek ellenére valamiért működik a dolog és évről évre az egyik legjobb versenyeket produkálja a pálya. Ugyanez nem mondható el Melbourneről vagy Monacoról, de még említhetnénk Barcelonát vagy a Red Bull ringet is. Azok is borzalmasak előzési pontok tekintetében.

benczeb90
#3 benczeb90 2016. április 23. 12:42  
Lewisthebest:
Zandvoort vezetési szempontból egész jó pálya viszont abban nem vagyok biztos, hogy előzni is tudnának rajta. A célegyenes viszonylag rövid utána meg kanyar kanyar hátán van. A Holland nagydíj amúgy jó lenne, de egy kisebb átépítésre szvsz szükség lenne, hogy ne legyen belőle egy újabb Melbourne vagy Monaco ahol szinte képtelenség elmenni a másik mellett, ha nem vagy 2 másodperccel gyorsabb vagy nem esik az eső. Amúgy Marko közben újabb utalást tett arra, hogy jövőre már Max vezeti az egyik RB-t. „A nagyon jó versenyzők maximum két évet töltöttek a Toro Rossónál, aztán előreléptek” – mondta Marko a Sport Bild lapnak. „Verstappen márpedig nagyon jó.”

tényleg :D

vandr
#2 vandr 2016. április 23. 11:18  

Az isztambuli és az indiai pálya nagyon hiányzik.

Lewisthebest
#1 Lewisthebest 2016. április 23. 10:06  

Zandvoort vezetési szempontból egész jó pálya viszont abban nem vagyok biztos, hogy előzni is tudnának rajta. A célegyenes viszonylag rövid utána meg kanyar kanyar hátán van. A Holland nagydíj amúgy jó lenne, de egy kisebb átépítésre szvsz szükség lenne, hogy ne legyen belőle egy újabb Melbourne vagy Monaco ahol szinte képtelenség elmenni a másik mellett, ha nem vagy 2 másodperccel gyorsabb vagy nem esik az eső. Amúgy Marko közben újabb utalást tett arra, hogy jövőre már Max vezeti az egyik RB-t.

„A nagyon jó versenyzők maximum két évet töltöttek a Toro Rossónál, aztán előreléptek” – mondta Marko a Sport Bild lapnak. „Verstappen márpedig nagyon jó.”FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

562016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta