Újabb részletek derültek ki a Ferrari motorproblémájáról

írta: M4Sport
2016. április 07. 09:44
FOTÓ: ©xpbimages.com

Olasz források szerint már biztos, hogy Sebastian Vettel új motorral lesz kénytelen versenyezni Kínában. Kiderült, mi okozta a német felvezető körben történt leállását. A korábbi elnök szerint nincs ok a maranellói pánikra.

Sebastian Vettel most megtapasztalhatta, milyen érzés lehetett Michael Schumacher számára már a rajt előtt félreállni az 1996-os Francia Nagydíjon. Ahogy akkor a későbbi hétszeres világbajnok, úgy most Bahreinben ő sem ért már vissza a rajtrácsra bemelegítő köre után – a német számára a mostani volt az első olyan F1-es nagydíjhétvége, amelyen a „nem indult” felirat került a neve mellé.

Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke a Bahreini Nagydíj után elárulta, vélhetően egy üzemanyag-befecskendező hibásodhatott meg a motorban, melyet 90%-os valószínűséggel már el is veszített a csapat. Azóta kiderült, valójában más hiba vezetett a kieséshez. A Motorsport olasz munkatársa, Roberto Chinchero úgy tudja, egy kipufogó szelep ment tönkre, ám a mérnökök azt gyanítják, hogy ez is csupán a végeredménye volt egy más jellegű problémának.

A vizsgálatok szerint a valós problémaforrást a motorelektronikában kell keresni, azon belül is egy olyan rendszerben, amely az időmérő edzés pár köre, valamint a rajtok erejéig lehetővé teszi, hogy a hajtóegység plusz löketet kapjon az elektromotortól. E szisztémának köszönhetően lassú tempó mellett a szelepek nem a megszokott módon működnek, azaz a pluszteljesítménynek a nagyobb kockázati tényező az ára. Chinchero szerint a mérnökök ezért sem láttak problémára utaló jeleket az adatokban – ha így lett volna, vélhetően már korábban reagáltak volna.

A Gazzetta dello Sport mindeközben azt írta, ez a bizonyos technológia (szerintük konkrétan az autógyártásból is ismert HCCI-rendszerről van szó) még meglehetősen új a Ferrari számára, ezért kiforratlan is. Hosszabb távon (Barcelona környékére ígérik az új motort) a vezérműtengely és a szelepek módosításával, e szisztéma kiiktatásával oldhatják meg a problémát. Más olasz lapok mindeközben azt írják, Maurizio Arrivabene már megkongatta a vészharangokat Maranellóban, s kijelentette, mérnökeik „szombaton és vasárnap is” dolgozni fognak a probléma Kínáig történő rendezésén.

Leo Turrini, a Ferrarihoz közel álló szakíró mindeközben megerősítette, hogy Vettelnek Kínában új motort építenek az autójába – az idei másodikat. Emellett az is kiderült, hogy a mostani kiesésnek semmi köze Kimi Räikkönen ausztráliai, a turbó meghibásodásából történt kieséséhez. „Nincs köze Kimi ausztráliai problémájához – és ez furcsa módon még rosszabb így. Ha hasonló gond lenne, legalább könnyebb lenne megtalálni rá az ellenszert. De Maranello így is hiszi, hogy megtalálja” – írta Turrini.

Mint Schumacherrel 1996-ban?

Mindezek alapján nem is kérdés, hogy létezik a csapat által korábban erősen tagadott motorprobléma a Scuderiánál. Luca di Montezemolo, a Ferrari korábbi elnöke ugyanakkor amondó, inkább ilyen gondjaik legyenek, mintsem a túlzott lassúságuk. „Jobb, ha a motorod akkor robban le, amikor a második rajtsorban vagy, mint ha akkor tenné, amikor csak a nyolcadikban állsz” – nyilatkozta a Gazzetta dello Sportnak. „Emlékszem, 1996-ban, azt követően, hogy Michael Schumacher lerobbant a bemelegítő körben Magny-Cours-ban, sikerült nyernie Spában és Monzában. Mint a Forma–1-ben mindig, még sok munka áll előttük, de remélem, hogy az akkori időkkel való vasárnapi párhuzamot jó előjelnek is tekinthetjük.”

Hasonlóan vélekedik a háromszoros világbajnok Jackie Stewart is. „Ha próbálsz még nagyobb teljesítményt elérni, amire a Mercedes fölényét látva szükség is van, muszáj kockázatot vállalnod, és ezzel növelni az esélyét a megbízhatósági problémáknak. A Forma–1 már csak így működik” – jelentette ki a brazil Globónak.

Leo Turrini szerint azonban az olasz közvélemény aligha lesz ennyire megértő kedvenc csapatával, amennyiben nem érkezik a mihamarabbi megoldás. A csapatnak egyelőre kevesebb pontja van két verseny után, mint 2015-ben ilyenkor volt, és bár a gyártóknál őrzik második helyezésüket, az egyéni csatában Daniel Ricciardo áll a harmadik helyen. Sergio Marchionne elnök pedig a télen kijelentette: már Melbourne-ben a győzelmet tekinti az elfogadható eredménynek legénységétől.

Turrini Valentino Rossi MotoGP-ben megszerzett hétvégi második helyével állította ellentétbe Räikkönen mostani dobogóját. Miközben az olasz klasszis argentínai teljesítményével szerinte az olaszok kimondottan elégedettek, rámutatott, hogy a Scuderiát annak ellenére bírálják, hogy Räikkönen tempóban közelebb volt a győzteshez, mint a Doctor, ráadásul a MotoGP idénynyitóját nyerő Marc Marquez sem rendelkezik olyan kiemelkedően domináns technikával, mint Nico Rosberg. „A vörösök második helye csalódás. Ez kettős mérce. Nem lehet könnyű a Ferrari dolgozójának lenni. Nagyon nem” – állapította meg.

Oszd meg!

12 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

guide
#12 guide 2016. április 08. 20:55  
gulyasrobika14:
Nekem van egy olyan érzésem ( lehet, hogy egy kicsit az elfogutság is beszél belőlem) hogyha a ferrari meg tudja oldani a megbízhatósági problémáit, akkor durván ráeshet a Mercedesre, mert ez a motor szerintem még közel sincs maxra tekerve.

Önts belém egy kis optimizmust,mert kissé átestem a ló másik oldalára és eléggé pesszimistán látom a motorgondokat.:)
A kasztni biztos,hogy nagyon jó hála Allisonnak.Talán Seb is adott pár ötletet,amit az RB-től hozott.Majd meglátjuk,hosszú lesz a szezon.:)

gulyasrobika14
#11 gulyasrobika14 2016. április 08. 15:57  
guide:
A kocsi gyors,de a Merci még mindig gyorsabb és ki tudja meddig tudnák még emelni a tétet.A Ferrari gyorsasága nem sokat ér,ha minden futamon egy motor az ára. Világbajnoki címről az idén már szó sem lehet.Nem mintha nagy esély lett volna rá,de legalább a remény megvolt.Most már csak abban reménykedem,hogy sikerül a problémát kijavítani.

Nekem van egy olyan érzésem ( lehet, hogy egy kicsit az elfogutság is beszél belőlem) hogyha a ferrari meg tudja oldani a megbízhatósági problémáit, akkor durván ráeshet a Mercedesre, mert ez a motor szerintem még közel sincs maxra tekerve.

gulyasrobika14
#10 gulyasrobika14 2016. április 08. 15:48  
guide:
A kocsi gyors,de a Merci még mindig gyorsabb és ki tudja meddig tudnák még emelni a tétet.A Ferrari gyorsasága nem sokat ér,ha minden futamon egy motor az ára. Világbajnoki címről az idén már szó sem lehet.Nem mintha nagy esély lett volna rá,de legalább a remény megvolt.Most már csak abban reménykedem,hogy sikerül a problémát kijavítani.

Szerintem még várjunk ezzel. Az f1analisitecnica egy elég hosszú cikken keresztül ecsetelte, hogy a Ferrari bahrainben az egyenesekben kapott sokat mert az egyenes végére töltő módba rakta magát a motor. Azonban a második szektorban, ahol a gyors és közép gyors kanyarok vannak GPS adatok szerint a ferrari brutálisan erős volt és kanyartempóban a merciket is verték.

Utoljára módosítva: 2016. április 08. 15:49

guide
#9 guide 2016. április 08. 14:04  

A kocsi gyors,de a Merci még mindig gyorsabb és ki tudja meddig tudnák még emelni a tétet.A Ferrari gyorsasága nem sokat ér,ha minden futamon egy motor az ára.

Világbajnoki címről az idén már szó sem lehet.Nem mintha nagy esély lett volna rá,de legalább a remény megvolt.Most már csak abban reménykedem,hogy sikerül a problémát kijavítani.

Janisf
#8 Janisf 2016. április 07. 21:42  
csikes77:
Egy befecskendezőtől mióta füstölne így egy motor? A Ferrari nem fog nyerni VB-t az elkövetkező pár évben.Szorossá teheti, de meg nem fogja nyerni szerintem. Jó példa erre a Moto GP is. A patinás Ducati is így van ezzel, ott is a Japán tucatmotorgyártókkal szemben képtelen a végső sikerre törni. Legtöbbször van egy gyorsabb. :)

A forma1-ben kár jóslatokba bocsájtkozni... Elég csak 2009-re visszagondolni. ;)

csikes77
#7 csikes77 2016. április 07. 16:13  

Egy befecskendezőtől mióta füstölne így egy motor? A Ferrari nem fog nyerni VB-t az elkövetkező pár évben.Szorossá teheti, de meg nem fogja nyerni szerintem. Jó példa erre a Moto GP is. A patinás Ducati is így van ezzel, ott is a Japán tucatmotorgyártókkal szemben képtelen a végső sikerre törni. Legtöbbször van egy gyorsabb. :)

Utoljára módosítva: 2016. április 07. 16:14

claydavis
#6 claydavis 2016. április 07. 14:42  

Nem lehet hibáztatni a Ferrarit: jobb egy gyors, kiforratlan verda győzelmi potenciállal, mint egy lassú, ami biztosan nem tud nyerni. Az idei év a győztes istállóvá alakításról szól, de nem a konkrét világbajnoki győzelemről. Ez is összeáll majd, mint a régi Ferka, Meki, Bull vagy Merci.

jtfan
#5 jtfan 2016. április 07. 13:49  

Szóval, ha most olyan mint 1996-ban, akkor már csak egy laza négy évet kell várni Vettel Ferrari vb címére.

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. április 07. 11:42  

Az autója kasztnija végre jó lett erre most motorgondok vannak, már most több gond lett mint tavaly egész évben. Valamelyest megtudom érteni a ferrarit, ahhoz h beérjék a mercit muszáj kockáztatni ami vagy bejön vagy nem, egyelőre nem túl jó az irány, remélem kiküszöbölik a hibát minél hamarabb.
Kicsit mintha a tavalyi RB-t idézné, amikor ők is a határokat feszegették a kasztnival, kíváncsi vagyok vajon az olaszok megtudnak e ezzel bírkózni, én nagyon remélem h igen.

Utoljára módosítva: 2016. április 07. 11:44

ernike
#3 ernike 2016. április 07. 10:48  

Ha elvetik ezt az irányt az fájni fog. Én ebben kételkedem.

Utoljára módosítva: 2016. április 07. 10:48

BrettShaw
#2 BrettShaw 2016. április 07. 10:46  

"Hosszabb távon (Barcelona környékére ígérik az új motort) a vezérműtengely és a szelepek módosításával, e szisztéma kiiktatásával oldhatják meg a problémát." -Ha ez igaz, az szívás. Két lépés előre, három hátra.

Hombre B
#1 Hombre B 2016. április 07. 10:23  

Vészharangot szerintem felesleges még kongatni, egy új dolgot próbálhattak ki, amelyen még kell dolgozni, plusz néha nem árt kockáztatni.

A kettős mérce meg mindig is igaz volt a Ferrari, a tifosi számára csak a VB cím az elfogadható, egyébként ezt MA-nak kell kezelni és nem csak a dolgozókat, hanem az elnököt is, hogy túl nagy elvárásai, álmai ne legyenek.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Felipe Massa

02016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka

22016.10.26. 08:44

Tanulj, öcskös! – Marko kritizálja Verstappent

„Így sem versenyeket, sem világbajnokságokat nem lehet nyerni”

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban