Újra pont ugyanolyan motort kap a gyári Mercedes és a partnercsapatok

írta: M4Sport
2016. február 21. 13:20
FOTÓ: ©Daimler Media

A brackley-iek motorrészlegének vezetője Andy Cowell megerősítette, hogy minden Mercedes-motoros csapat ugyanolyan specifikációjú erőforrással kezdi a szezont.

Miután a 2016-os szezon közbeni fejlesztéseknek csak későn adtak zöld utat, a Mercedesnek sikerült előrehoznia némi 2016-os fejlesztési munkát a tavalyi monzai „kísérleti” motorba. Milyen jelentőségűnek bizonyult az a lépés az összes mercedeses csapat 2016-os szezonjára nézve?

Andy Cowell: „A tavalyi monzai fejlesztés hatalmas erőfeszítést igényelt a brixworth-i gyártól, és az erőforrásainkból akkor csak arra tellett, hogy a gyári csapatot ellássuk a legújabb specifikációval – másokat nem. Viszont ez most minden Mercedes-motoros csapat számára kifizetődő lesz, mivel az ősszel és a télen sikerült építenünk az akkori fejlesztésekre. Most tehát mindenkinek jobb csomagot szállítunk majd, ami pontosan ugyanolyan specifikációjú lesz, mint a gyári csapaté. Fizikailag és a teljesítmény-potenciált illetően mind a nyolc Mercedes-motoros autó pontosan ugyanazt kapja majd Melbourne-ben – ami mindenkinek nagy előrelépés.”

A motorhang azóta divatos téma, hogy 2014-ben bevezették az új motorformulát. Mi változik 2016-ban, hogy hangosabbak legyenek az erőforrások és lesz-e ennek bármiféle hatása a teljesítményre?

Cowell: „Egészen a hibrid éra 2014-es kezdete óta tudatában vagyunk annak, hogy a lelátókon ülők és az otthoni nézők számára is halkabbak lettek a kocsik. Ez részben a turbófeltöltésű motorok velejárója, részben pedig a kipufogó felesleges energiájának az újrahasznosításából fakad. A Nemzetközi Autómobil Szövetség (FIA) ezért elvégzett egy nagyon érdekes és alapos vizsgálatot, hogy kielemezze a kipufogócsőből érkező hangokat és megvizsgálja, hogy hogyan lehetne növelni a zajt anélkül, hogy az negatív hatással lenne a teljesítményre vagy a hatékonyságra. Ami feltűnt nekik, az az, hogy a megkerülőszelep visszacsatlakozott a kipufogóba. Amikor a megkerülőszelep zárva volt, akkor gyakorlatilag zsákutcaként üzemelt, azaz úgy működött, mint egy side branch resonator – gyakorlatilag mint egy tompító. Ezt a konstrukciót idénre elvetettük, és ami maradt az egy helyes kis tiszta cső mindenféle tompító pont nélkül. Ez mindenképpen növelheti majd az erőforrások hangját.

Ezeknek az erőforrásoknak a technológiája egy olyan sztori, amit eddig talán még nem meséltek el úgy, ahogy lehetett volna. Tulajdonképpen mennyire lenyűgözőek?

Cowell: „Ezek az erőforrások tényleg hihetetlen mérnöki teljesítmények. A hőhatékonyságuk több mint 47%-os és minden eddiginél erősebbek – és mindezt egy olyan belsőégésű motorral, amely 100 kg/órás átfolyási limittel operál. A régi szívómotorok hőhatékonysága 29%-on tetőzött a V8-as korszakban, ilyen erős motorokat pedig utoljára 2005-ben láthattunk a Forma–1-ben, amikor a V10-esek brutális 194 kg/órás átfolyással falták az üzemanyagot. Az, hogy megfeleztük az üzemanyag-átfolyási értéket, miközben ugyanannyi lóerőt termelünk, az tényleg nem semmi.”

A két versennyel hosszabb versenynaptár azt jelenti, hogy autónként négy helyett megint öt motorral gazdálkodhatnak a csapatok. Hogyan befolyásolja ez a megközelítést a szezonra?

Cowell: „Első ránézésre a több erőforrásnak az lenne az előnye a motorgyártók számára, hogy az egyes egységeknek kevesebb versenyt kell teljesíteniük, ami cserébe kisebb nyomást helyez a különböző alkatrészek életciklusára. De a valóság az, hogy az állóképességi céljaink nem változtak. A célunk az, hogy biztosak legyünk benne, hogy minden erőforrás legalább öt versenyt kibír, ami azt jelenti, hogy versenyzőként elméletileg csak négyet kell használunk a szezonban. Úgy hisszük, hogy ez lehetőséget ad arra, hogy azonnal lereagáljuk, ha gondunk van a megbízhatósággal – vagy kulcsfontosságú versenyeken vessük be őket nagyobb teljesítmény céljából.”

Eddig mindenki a Mercedeshez méri magát a hibrid érában. Mire összpontosítottak a télen, hogy ez így is maradjon?

Cowell: „Semmi különösre. Ahhoz, hogy ennek az erőforrás-generációnak fokozzuk a teljesítményét, ahhoz hatékonyság terén kell alkotni. Mind az égés hatékonysága, mind pedig az egyes energia-átalakulási lépések hatékonysága – azaz a hőenergia-visszanyerő rendszer (MGU-H), a kinetikusenergia-visszanyerő rendszer (MGU-K), a turbófeltöltő, az elektronika és az akkumulátorok – terén. A kirakósjáték minden egyes elemén folyamatosan dolgozunk, hogy javítsuk a főtengely teljesítményét, ugyanakkor biztosítsuk, hogy nem szenvedjük el még egyszer ugyanazokat a technikai hibákat, mint tavaly. Úgyhogy ez az egész legalább annyira szól arról, hogy hatoljunk le a problémák gyökeréig, és legyünk biztosak benne, hogy az egész folyamat olyan robosztus, amennyire csak lehet, mint arról, hogy növeljük a teljesítményt.”

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Elektron
#5 Elektron 2016. február 21. 15:30  
HannaLill:
Csak a motorhoz való olajat és benzin nem kapják meg és máris buknak 100LE-t.

mindegyik Mercedes partner Petronas üzemanyagot használ, kivéve a Williamst. Ők tavaly a Petrobrastól kapták az ü.anyagot:
http://www.f1technical.net/news/19125
Tavaly csak az olasz nagydíjtól kezdve használtak más benzint a partnerek.

p4x-639
#4 p4x-639 2016. február 21. 14:50  
HannaLill:
Csak a motorhoz való olajat és benzin nem kapják meg és máris buknak 100LE-t.

szoftver? (mert azt se említette)

csaby_massa
#3 csaby_massa 2016. február 21. 14:39  

... csak Melbournben érkezik egy új csomag amit már nem kapnak meg a többiek.

Oliverda
#2 Oliverda 2016. február 21. 14:28  
HannaLill:
Csak a motorhoz való olajat és benzin nem kapják meg és máris buknak 100LE-t.

lol

HannaLill
#1 HannaLill 2016. február 21. 13:40  

Csak a motorhoz való olajat és benzin nem kapják meg és máris buknak 100LE-t.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”