Újra sztárversenyzőt alkalmazna a Williams

írta: M4Sport
2016. augusztus 22. 11:28
FOTÓ: ©xpbimages.com

Újra igazi sztárversenyzőt foglalkoztatna a Williams. Technikai igazgatójuk szerint a csapat mára megérett egy „nagyágyú” szerződtetésére.

Az előző két szezonban a konstruktőri bajnokság harmadik helyén záró grove-iak az új szabályok 2014-es életbelépésekor nyitottak új fejezetet. Sereghajtóból hirtelen az élmezőnybe kerültek, dobogós helyezésekért harcoltak, pole pozíciót is szereztek, s időnként a Mercedes dolgát is sikerült megnehezíteniük.

Pat Symonds két éve arról beszélt, hiába a fejlődésük, egyelőre elképzelhetetlennek tartja, hogy egy már bizonyított élversenyzőt szerződtessenek. Akkoriban a Ferraritól távozni vágyó Fernando Alonsót is hírbe hozták velük. A spanyolról lemaradtak, az erősorrendben 2016-ra jelentősen visszacsúsztak, a rutinos szakember azonban úgy érzi, mára áll össze kellőképpen a gárdájuk ahhoz, hogy egy nagy név érkezzen hozzájuk.

„2014-ben az emberek azt kérdezgették, miért nem próbáljuk megszerezni Alonsót. Én azt mondtam, nem, nem áll készen erre a csapatunk, és anyagilag sem vagyunk felkészülve rá. Most csapatként bármelyik versenyzőt fogadhatnánk. A mi csapatunk egyik erénye, hogy képes megfelelően elosztani forrásait, legyen szó akár emberi erőforrásokról vagy anyagiakról. Ez a versenyzőkre költött pénzeket is magában foglalja” – idézte az Autosport a Symondst.

Más kérdés, nincs-e már túl késő a Williams számára. Miközben két éve versenyképességük még vonzó gárdává tette őket, most hanyatló formájuk és nem túl hatékony év közbeni fejlesztésük miatt legalábbis bizonytalan, milyen jövő előtt állnak. Ráadásul az igazi élversenyzők helye már mind biztos 2017-re – egyedül a világbajnok Jenson Button tűnik megszerezhetőnek. Ő Claire Williamsék előtt új lehetőségeket nyithatna, népszerűségével és reklámértékével is lendíthetne a csapat szekerén.

Symonds önmagának némiképp ellentmondva azonban hangsúlyozta, a Valtteri Bottas, Felipe Massa párossal is szívesen folytatná az új szabályok bevezetésének évében. „A folytonosság fontos, különösen ha egy relatíve új technikai szabályrendszer következik. De nem lehet örökké ugyanaz a versenyzőpárosunk. Mivel jelenleg teljesen egy szinten álló párosunk van, remélem, hogy legalább az egyiküket meg tudjuk majd tartani, ha nem mindkettejüket. Én örülnék, ha mindketten maradnának. Már negyven éve a versenyzés világában vagyok, sokszor volt már olyan, hogy van egy igazán jó versenyzőnk és egy kevésbé jó, és olyan is volt, hogy két nem annyira jó versenyzőnk volt. Az évek során olyat azonban még nem éltem meg, mint amit az elmúlt három évben: a két versenyzőnk remekül dolgozott össze, és nagyon jó csapatemberek is voltak. Jó sokáig tartott, mire eljutottam erre a szintre” – méltatta Massáékat az F1-ben az 1980-as évek óta jelen lévő brit.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jadeite
#5 Jadeite 2016. augusztus 23. 04:59  
BrettShaw:
Mostanra érett meg? Egyetlen sanszuk lett volna kihasználni egy ’sztárversenyző’ képességeit, ez pedig V6-éra első (talán második) éve. Rohadtul szánalmas amit a Williams művel. Éldegéltek a Mercedes előnyéből, aztán, ahogy az fogyott úgy fogytak el ők is. A jó konstruktőrtől olyan távol vannak, mint a Haas. A Williams valószínűleg az egyetlen csapat, aki megpróbál közvetlenül nyereséges programot fenntartani, de erre rácsesznek.

Ostobaság 14et és 15öt a motorokra fogni, mert nem csak ők kaptak mercedes motorokat, mégis fényévekre voltak a többi partner-csapattól, 14 második felére a RB-t és a Ferrarit is megelőzték, még a FI pl nagyon nem. Egyszerűen a 14es autó besikerült (a 15ös meg arra épült), még a ’forradalmi’ 16os már egyáltalán nem, ezért elég hamar átálltak a 17esre, abból még bármi lehet.

Ebben a nyilatkozatban meg nem tudom, konkrétan kire gondolhatott "sztárversenyző" alatt, de lassan bejelenthetnék, kivel folytatnák jövőre, mert ha sokáig húzzák, ahogy a Mclaren szokta, simán hoppon maradhat Button és Massa is.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 23. 04:59

csaby_massa
#4 csaby_massa 2016. augusztus 22. 16:43  

hiszen van egy sztár versenyzőjük, Valteri heylére meg jöhet akárki :)

autopeti
#3 autopeti 2016. augusztus 22. 12:42  

A két versenyző felé rendkívül korrekt cselekvés folyamatosan azt hangoztatni, hogy egy élpilótát is szeretnének a csapatba...
Előbb talán egy versenyképes autót kellene építeniük, mert ez utoljára 2003-ban sikerült nekik (a két potyagyőzelmet nem számolom, azok kivételes napok voltak a csapat számára)

BrettShaw
#2 BrettShaw 2016. augusztus 22. 11:59  

Mostanra érett meg? Egyetlen sanszuk lett volna kihasználni egy ’sztárversenyző’ képességeit, ez pedig V6-éra első (talán második) éve.

Rohadtul szánalmas amit a Williams művel. Éldegéltek a Mercedes előnyéből, aztán, ahogy az fogyott úgy fogytak el ők is. A jó konstruktőrtől olyan távol vannak, mint a Haas.

A Williams valószínűleg az egyetlen csapat, aki megpróbál közvetlenül nyereséges programot fenntartani, de erre rácsesznek.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 22. 11:59

MaLiCa
#1 MaLiCa 2016. augusztus 22. 11:54  

De hisz ott van nekik Massa ő is igazi nagyágyú...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

2017

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott

12016.10.27. 14:22

Vettel: A Ferrari 2017-es programján Allison távozása sem változtatott

"Megvan a konkrét tervünk, már hosszú ideje ezt követjük"

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét