Üléspróba versenyzői szemmel

írta: M4Sport
2016. február 12. 16:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

A fiatal holland ritka bepillantást engedett a kulisszák mögé, amikor elmesélte, hogy pontosan hogyan szabták testre a vezetőülését a Toro Rosso szerdai üléspróbáján.

A Forma–1 high-tech világában elsőre talán meglepő lehet, hogy az üléspróbákon milyen nyers fizikai folyamat zajlik le.

„Az ülésekhez műanyaghabot használunk” – kezdi a Toro Rosso felfedezettje, Max Verstappen. „Maga a folyamat általában elég időigényes, de a csapat nagyon hatékonyan dolgozik. Körülbelül negyed óráig tart, amíg megköt a műanyaghab-massza, ezután pedig tovább dolgozunk minden egyes szegletén, hogy tényleg 100%-ban kényelmes legyen. Ilyenkor levágunk egyes kitüremkedéseket, ahol sokat mozgok, vagy megpuhítjuk ott, ahol túl kemény, ilyesmi. Két ülést is csinálunk, hogy legyen egy tartalékba.”

Ezzel azonban még nem ér véget a munka – itt minden mindennel összefügg, ezért az ülés magasságát és egyéb dolgokat is ilyenkor állítanak be a szerelők.

„Azt is megnézzük, hogy hogyan igazítsuk hozzám a pedálok pozícióját és a kormánykerék magasságát” – teszi hozzá a holland.

A 18 éves versenyző egyébként három napot töltött Faenzában, a Toro Rosso főhadiszállásán, ahol a legváltozatosabb előkészületekben vett részt a csapattal, mielőtt az alakulat felkerekedik a bő egy hét múlva esedékes első téli tesztre, Barcelonába.

„Hétfőn Carlos [Sainz, a csapattárs] és én rövid klipekben szerepeltünk, amiket minden versenyhétvége előtt felteszünk majd a csapat holnapjára. Nagyon jó móka volt. Kedden sok-sok találkozón vettem részt, ahol beszéltünk a kocsiról, a céljainkról, az autó mögötti koncepcióról, hogy mely területeken léptünk előre és hogy milyen új alkatrészeket kapunk majd.”

Amíg Verstappen a mérnökökkel tárgyalt, addig Carlos Sainz esett át az üléspróbán, majd fordítva. Csütörtökön a holland Svájcba repült orvosi átvizsgálásra, miközben csapattársa hozzálátott a felkészülés számukra legfontosabb részéhez – igaz, egyelőre csak virtuálisan. Kollégája pénteken követte a példáját.

„Pénteken szimulátorozok a Red Bullnál, és először vezethetem majd a 2016-os kocsit az új beállításokkal. A szimulátor egész jól ábrázolja a valóságot, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok.”

A Forma–1 idei első téli tesztjére február 22-e és 25-e között kerül majd sor.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ