Ünnepel a Mercedes: megvan a mesterhármas!

írta: M4Sport
2016. október 09. 14:35
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sorozatban harmadszor ünnepelhet konstruktőri bajnoki győzelmét a Mercedes! A csapatvezetők elismeréssel beszéltek a nagyvilág számára többnyire ismeretlen dolgozóikról – mert ez a siker elsősorban az övék!

2014, 2015, 2016 – akárhogy is alakul a folytatás, ez az időszak már biztosan Mercedes-korszakként vonul be a sportág történetébe. Összesen 55 verseny telt el az újkori hibridéra beköszönte óta, s ebből a csillagos márka mindössze 8-at nem tudott megnyerni. Négy futammal az idei szezon vége előtt pedig ismét konstruktőri győzelmüket ünnepelhetik.

Szuzukában folyt is a pezsgő, és zúgott is a diadalittas csatakiáltás.

„Nagyon sok remek emberünk van, akik megnyerték ezt a konstruktőri bajnoki címet. Nagyjából ezerötszázan vannak Brackleyben és Brixworth-ben. Én most valamennyiüket képviselem a kamerák előtt. Szinte hibátlanul teljesítettek az elmúlt három évben. Motiváltak, energikusak – megtiszteltetés velük dolgozni” – nyilatkozta Toto Wolff sportigazgató. „Ha kiemelnék egy részleget, fennállnak annak a veszélye, hogy valakit elfelejtenék megemlíteni, aki ugyanúgy megérdemelné. A dobogón a gyári dolgozók arca jutott eszembe. Ha rajtam lenne Niki (Lauda) sapkája, most megemelném előttük.

Versenyzői érdemeit is elévülhetetlennek tartja. „A két versenyzőnk nemcsak a kettő legjobb a világon, de új szintre is emelik egymást. Ha valakinek rosszabb napja volt, a másik sikere mindig csak továbbhajtotta őt. Ez pedig remekül működött eddig. Nagyon elégedettek vagyunk velük.”

Niki Lauda a leintés után valamennyi szerelőhöz odament. Elmondás szerint a gratuláció leginkább nekik jár most. „Gratuláltam mindannyiuknak. Ezek azok az emberek, akik valójában megnyerik ezt a bajnoki címet. Mi csak ott állunk felül, hülye interjúkat adunk, ők viszont a valódi munkát végzik” – mutatott rá.

A Mercedes mesterhármast ért el tehát – s ezzel történelmet írt. Még úgy is, ha nem ők az első csapat, amely triplázni tud. A rekordot a Ferrari tartja, amely Michael Schumacherékkel zsinórban 6 bajnoki címet nyert 1999 és 2004 között. Háromszor védte meg címét a Red Bull 2010 és 2013 között, a McLaren pedig 1988 és 1991 között. A Mercedes rekordot tehát ezen a téren csak a következő szezonokban dönthet.

Van viszont olyan terület viszont, amelyen már idén csúcsra törhet. A tavalyi 703 pontos rekordot még van esélyük túlszárnyalni – jelenleg 593 ponttal állnak, és még 172 pont szerezhető. Emellett ők nyerhetik a legtöbb versenyt is egy szezonon belül: austini elsőségükkel máris meglenne a csúcsot jelentő 16, aztán túl is szárnyalhatják ezt. Győzelmi átlaguk ezzel a tavalyi 84,2%-osnál is jobb lehetne.

A Mercedes egyébként Szuzukában nemcsak a csapatbajnoki címet biztosította be. Mivel Daniel Ricciardo ponthátránya már több mint a hátralévő versenyeken összesen gyűjthető 100 pont, az is eldőlt, hogy kizárólag Mercedes-versenyzőt koronázhatnak bajnokká az egyéni küzdelemben is.

A csapat ünneplése tehát több mint indokolt. Teljesítményükért csakis kalapemelés járhat.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

MrBreaker
#2 MrBreaker 2016. október 09. 16:17  

Érdekes lesz ez az utolsó 4 futam.Papíron ha nem történik semmi akkor ez már egy megnyert szituáció Rosbergnek,de erre nagyon kevés esélyt látok,lesz még ott kiesés vagy betli futam Rosberg részéről.
Papíron az utolsó négy futamból Austin,Abu-Dhabi Hamilton pályának tűnik,Interlagos inkább Rosbeg fele hajlik míg Mexico ki-ki meccsnek néz ki.
De tény ilyen közel még sose volt a vb címhez. 4 futammal a vége előtt még sose állt Hamilton előtt nemhogy 33 pont előnnyel.Most nem kell kapkodni és hibákat elkövetni nyugodt higgadt 4 hétvége kell Rosbergtől.

sába
#1 sába 2016. október 09. 16:06  

Úgy látom sok embert feldobott a hír.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája