Ütközés Räikkönennel – a Mercedes nem érti Rosberg büntetését

írta: M4Sport
2016. október 02. 15:13
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kimi Räikkönen jogosnak, a Mercedes viszont fölöslegesnek tartja Nico Rosberg büntetését. A csapatvezetők szerint nem ezt ígérte az FIA.

Sokat bírálták Nico Rosberget az elmúlt két és fél évben, mert nem elég agresszív a párharcoknál, pedig idén már több kőkemény megmozdulást is láthattunk tőle. Malajziában is bemutatott egyet a verseny 38. körében, ám ahogy korábban például a Max Verstappen elleni, hockenheimi bátor húzásáért, most a koccanást eredményező próbálkozásáért is időbüntetést szabott ki rá az FIA.

Az áldozat Kimi Räikkönen volt, aki a hajrában mindent megtett azért, hogy 10 másodpercen belül maradjon ellenfeléhez képest, de a német végül 13 másodpercre elhúzott tőle, így megtarthatta 3. helyét.

„Sejtettem, hogy próbálkozik valamivel, mivel furcsa ívet választott az első kanyarban” – kommentálta az esetet Räikkönen. „Én már elfordultam, amikor megláttam őt a visszapillantóban. Ha nem próbálom meg elkerülni a balesetet, talán mindketten kiesünk. A padlólemezen hátul megsérült. Szerintem jogos volt a büntetése, de sajnos ez végül mit sem változtatott a helyzetünkön. Próbálkoztunk, de nem sikerült. Az első szárnyról is hiányzott egy kis elem, de inkább a padlólemez sérült meg. Ez nem segített, elvégre azok a dolgok okkal vannak ott az autón.”

Rosberg a büntetése mellé 2 büntetőpontot is begyűjtött, amivel már 6 áll a neve mellett.

Főnökei nehezen tudták elfogadni, hogy az FIA ennyire szigorú volt vele szemben – főleg azok után, hogy Hockenheim óta megígérték, elnézőbbek lesznek a koccanásos esetek kapcsán. „Nico remekül versenyzett, szépen kapaszkodott föl a harmadik helyre, nem követett el hibát, és semmi negatívumot nem tudok mondani a versenyéről. A büntetése nonszensz volt. Nem szeretnék ezzel foglalkozni Lewis esete után. Magunkkal kell foglalkoznunk, és nem is lenne értelme egy igazságtalan büntetés miatt siránkozni, mert Nico így is harmadik maradt” – fogalmazott Toto Wolff.

Azért megjegyezte: „Pár hónapja úgy döntöttünk közösen, hogy szeretnénk keményebb csatákat a versenyzők között, és ha nem százszázalékosan hibás valaki egy esetnél, akkor hagyjuk, hogy versenyezzenek. Erre most… Nem is tudom, mások feladata megítélni ezt, számunkra nem ez az elsődleges kérdés a mai napon.”

Niki Lauda szerint nem volt egyértelmű Rosberg hibája. „Teljesen értelmetlen volt a büntetés. Nico már húsz centivel előrébb volt, nem okozott különösebb kárt az autójában, emiatt egyáltalán nem értem ezt a büntetést” – nyilatkozta a tanácsadó, ő is hangsúlyozva, nem erről állapodtak meg az FIA-val a közelmúltban. „Szingapúrban arról volt szó, hogy ilyen esetekben senkit nem büntetnek. Jó, hogy végre újra igazi autóversenyzést látunk, erre meghúzzák a határt – ezt kritizálom! A bíráknak hagyniuk kell versenyezni a versenyzőket.

FIA
Oszd meg!

15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

nova76
#15 nova76 2016. október 03. 12:44  
Denis Hunter:
Jah Hamilton kiesik, Rosberg meg megint kapott egy buntetest, ami igazabol nem is erintette hatranyosan :D de lehet dobalozni, hogy buntettek ot is

Azért kapott eleget Rosberg ezen a versenyen is. Ja hogy végül jobban jött ki, mint Hamilton? Néha ez is előfordul, de általában nem.

NanoKutya
#14 NanoKutya 2016. október 03. 10:33  
karl:
Ez tipikus Rosberg előzés volt,egyszerűen nem tud előzni. Ez a pálya elég széles, hely volt bőven, a sebesség különbség is megvolt, akkor miért kellett bele menni Kimibe?

Hát ja...harmadik volt a max amit elérhetett, több mint 20 mp-re volt az RB-tól, kivárhatott volna még 1-2 kanyart és tisztán megelőzi

karl
#13 karl 2016. október 03. 09:24  

Ez tipikus Rosberg előzés volt,egyszerűen nem tud előzni. Ez a pálya elég széles, hely volt bőven, a sebesség különbség is megvolt, akkor miért kellett bele menni Kimibe?

Kimilton
#12 Kimilton 2016. október 03. 01:53  

Színtiszta kompenzáció szaga volt az előzésnek, mellesleg ilyenért régen boxutca áthajtásos bünti járt, szóval Rosberg olcsón megúszta.

sába
#11 sába 2016. október 02. 22:31  

Ezt nézzétek meg, az f4-ben nem bízzák a srácok a bírákra. Majdnem bunyó lett egy baleset után. Részemről könnyesre röhögtem magam rajtuk.

https://www.youtube.com/watch?v=y8gs95ZSlLU

Jadeite
#10 Jadeite 2016. október 02. 22:11  

Szerintem ezért nem érdemelt büntetést, de az szomorúbb, h ezeket a büntetéseket lassan random osztogatják; láttunk már hasonlókat, és semmi sem lett belőle.

Denis Hunter
#9 Denis Hunter 2016. október 02. 21:48  

Jah Hamilton kiesik, Rosberg meg megint kapott egy buntetest, ami igazabol nem is erintette hatranyosan :D de lehet dobalozni, hogy buntettek ot is

trialboj
#8 trialboj 2016. október 02. 21:24  

Szerintem azért kapta a büntetést mert Ham pont akkor esett kis, és kissé kompenzálni szerették volna a hirtelen megugró pontkülönbséget kettejük közt. Ennél többet nem adhattak úgy hogy ne legyen túlzás, és egy erősebb ferkával ezt akár még tartani is lehetett volna.

Mellesleg ésszerűbbnek tartanék egy olyan szabályt, hogy ilyenkor ha nincs köztük autó, akkor a távolságtól függetlenül vissza keljen adnia a pozíciót.

Az hogy mennyire volt jogos a büntetsé nem tudom eldönteni, ha Max csinálta volna akkor mindenkinek vérrben forogna a szeme, hogy már megint túlzottan agresszív, Róziből meg mindenki ezt hiányolja szóval tőle elfogadjuk.
Tény hogy kellene egy profi csapat aki minden incidenst egyformán képes szankcionálni, nem csapong össze vissza.

sába
#7 sába 2016. október 02. 19:57  

Persze mindenki haza beszél. Jövőre el kell felejteni az állandóan változó versenybírókat. Kell egy fiatal, jól képzett csapat, akik képesek a következetes bíráskodásra. Nem múlik el futam, hogy ne lenne vitatható ítéletük.

McLarenHonda
#6 McLarenHonda 2016. október 02. 18:21  

Nálam ez egy jól elgondolt előzés, némi kontakttal a végén. Pont az ilyeneket hiányoltam Rosbitól, én nem adtam volna büntit. Vettelnek sem.

KIMI AND THE RED POWER
#5 KIMI AND THE RED POWER 2016. október 02. 18:09  
Irwine_:
Már a másik cikkhez megírtam, utána láttam, h van külön cikk az előzéshez: "Érdekes ez a büntetés dolog. Sztem érdemes lenne megvizsgálni rajta, hogy a favorizált ’80-as években járt-e volna érte valami. Másrészről, ha tényleg szankcionálandó volt a manőver, akkor igazságos-e, h mégis Räikkönen előtt végzett, mert az, hogy 10+ mp-re elhúzott tőle az nem egyenlő egy szabályos előzéssel..."

Nem tudom miért kell 30 évvel ezelőtti dolgokkal dobálózni. Teljesen más minden. Ezek az autók törnek a legkisebb ütésre is, és ahogy Raikkönen is elmondta, érezte a hátrányát a sérülésnek. Ha pedig valakit úgy előzöl, hogy neki mész, ezzel a versenyét teszed bizonyos szempontból tönkre, akkor meg kell büntetni.

F1890
#4 F1890 2016. október 02. 17:17  
Balrog:
két red bull csatája nincs meg véletlen onboardból? :D nincs időm leszedni és kikeresni

sajna nem vették fel :/ leghamarabb szerdán csütörtökön szokták feltenni a francia félórás összefoglalót. valszeg abban lesz benne

Balrog
#3 Balrog 2016. október 02. 17:13  
F1890:
az eset https://youtu.be/rZr7EsnvepE

két red bull csatája nincs meg véletlen onboardból? :D nincs időm leszedni és kikeresni

Irwine_
#2 Irwine_ 2016. október 02. 17:09  

Már a másik cikkhez megírtam, utána láttam, h van külön cikk az előzéshez:
"Érdekes ez a büntetés dolog. Sztem érdemes lenne megvizsgálni rajta, hogy a favorizált ’80-as években járt-e volna érte valami. Másrészről, ha tényleg szankcionálandó volt a manőver, akkor igazságos-e, h mégis Räikkönen előtt végzett, mert az, hogy 10+ mp-re elhúzott tőle az nem egyenlő egy szabályos előzéssel..."

F1890
#1 F1890 2016. október 02. 16:00  

az eset
https://youtu.be/rZr7EsnvepEPIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

32016.10.21. 16:15

Amerikai Nagydíj – első szabadedzés

Beszámoló az eseményről

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

82016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"