Utolsó figyelmeztetés – az eliltás is szóba jöhet a Mercedesnél?

írta: M4Sport
2016. július 07. 19:04
FOTÓ: ©xpbimages.com

Toto Wolff nem cáfolta, hogy a Nico Rosberg és Lewis Hamilton akár eltiltásos büntetést is kaphat tőlük egy újabb ütközés után. Utolsó figyelmeztetésről és a versenyzők bajnoki reményeire hatással lévő súlyos következményekről beszélt.

Nico Rosberg és Lewis Hamilton sárga lapos figyelmeztetésben részesült. Bár a silverstone-i csütörtöki sajtónapon egyikükön sem látszott, hogy komoly fejmosást kaptak volna főnökeiktől, Toto Wolff sportigazgató a Mercedes saját sajtótájékoztatóján azonban jelezte, nagyon is komoly a duójuknak adott mai figyelmeztetésük, egy újabb ütközésnek pedig valóban súlyos következményei lesznek.

„Tudjuk, milyen a versenyzők beállítottsága, azt is, hogy mi a fontos számukra. Nyilvánvaló, hogy ha ez újra megtörténik – ami csakis rajtuk múlik –, annak rossz hatása lesz a bajnokságukra” – hangoztak Wolff fenyegető szavai.

A brit sajtóban a héten fölvetődött, a németek akár el is tilthatják egy-egy futamtól versenyzőiket – a sajtó szerint az osztrák szavai alapján ezt a forgatókönyvet sem lehet kizárni. Wolff azonban nem erősítette meg mindezt. „Ha erre a kérdésre válaszolnék, akkor már részletekbe bocsátkoznék. A versenyzők hősök, a show csillagai. Nem szeretném kisebbíteni őket, márpedig ha felelnék erre a kérdésre, akkor lehet, hogy ez történne. Úgy döntöttük, a nyilvánosság előtt nem részletezzük a lefektetett szabályokat, mert ez egy belső dolog, amely remélhetőleg megelőzi az újabb baleseteket. Ez olyan, mint a szerződések részéletei. Beszélünk a lehetséges sportszempontú és gazdasági következményekről, de részletekbe nem bocsátkozunk.”

Wolff továbbra sem tudja elfogadni, hogy versenyzői öt hétvégén belül már harmadszor koccantak össze. Elmondása szerint a mostani figyelmeztetés egy sárga lappal ér fel: amolyan ultimátumnak is tekinthető egy komoly büntetés előtt. „Az elmúlt hétvégéken látott ütközéseknek elejét kell venni. Nem könnyű, mert ha már van egy sárga lapod, nagy kérdés, attól más lesz-e a hozzáállásod, hiszen tudod, hogy mi történik a második sárga lapnál. Ezt a forgatókönyvet egyikünk sem szeretné megvalósulni látni.”

Wolff már a múlt év végén is adott le „figyelmeztető lövéseket”. A szezonzárót követően jelezte: ha Rosberg és Hamilton nem tud a csapat normái mentén versenyezni, átgondolják az esetleges versenyzőcsere lehetőségét is. „Bármi, amit mondok, azt jelzi, hogy nőnek az elvárásaim, hogy reakciót várok. Már volt ilyen figyelmeztetés, és a mostanit nevezhetjük az utolsó figyelmeztetésnek is. A csapattársak ütközése nehéz ügy egy csapat számára, és egy idő után már nem szeretnénk napokon keresztül elemezni, kit mennyire terhel felelősség. Minden egyes balesetről öt különböző ember formál hat különböző véleményt. Nem szeretnénk, ha bábokként versenyeznének, de öt futam alatt ne ütközzenek háromszor! Most elfogadható szintre kéne csökkenteni ezt az arányt.”

Wolff végül kiemelte, továbbra sem tartja lehetetlennek, hogy két versenyzőjük a csapat érdekeit szem előtt tartva, tiszta küzdelemben vívjon meg egymással a bajnoki címért. „Ha ez lehetetlen küldetés volna, akkor többé nem is láthatnánk tiszta versenyt. Minden egyes előzés ütközéssel érne véget. Nem! Létezik tiszta versenyzés, jó versenyzés, kemény versenyzés, lehet ütközés nélkül is előzni, máskülönben fennáll a veszélye annak, hogy a saját versenyedet teszed tönkre. Hiszem, hogy lehetséges és elérhető a tiszta küzdelem, különösen két ilyen képességű versenyzővel.”

Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

No.1
#11 No.1 2016. július 08. 09:53  
Mr. Répatorta balneológus:
Ha HAM-t eltiltják rasszisták.....

Ha Rosbit akkor is. :D

cnote76
#10 cnote76 2016. július 08. 09:39  

Ha mindkettejüket eltiltják az jó Hamiltonnak :D Egyel kevesebb versenyt kell kibírnia az utolsó motornak :D

hammertime
#9 hammertime 2016. július 07. 23:13  
MaLiCa:
No ha normálisan működne az FIA most tiltaná el a Mercédest, akár a teljes autosporttól.

Miért?

SANI{Ó
#8 SANI{Ó 2016. július 07. 23:07  

Toto "van még pár trükkünk" Wolf ezek szerint megint alkalmaz némi trükköt, hogy védjék Rosberg hátsóját....fura lesz látni, hogy ha a csapatnak köszönhetően Hamiltont megint hátra "trükközik" (ahogy szokták) a gyors felzárkózás után hirtelen köhögni kezd a motor vagy két lábbal fékez a védett mögött nehogy stresszbe hozza mert elvétené megint a kanyart....

SANI{Ó
#7 SANI{Ó 2016. július 07. 23:00  
VettelFactor:
Hamilton reméljük otthon is fog majd egy szokásos rajtot. Biztos, hogy ott lesz a bizonyítási vágy, nagyon kíváncsi vagyok, hogy az ilyen Toto féle ígérgetésből mennyi valósulna meg, ha megint ütköznének. Vicc az amit a Merci leművel. Oké,hogy van 2 top pilótájuk és sz.rnak, hogy nehogy úgy járjanak, mint a Meki 2008-ban. De bakker fél - 1 sec az előnyük pályától függetlenül mindenhol jobbak gumikímélésben. Szélesebb tartományban tudják használni a gumit, mint a legfőbb riválisok és még gyorsabbak is. Ha tolatva mennek végig is behozzák 1-2-ben...

nem is ez téma tárgya.....

VettelFactor
#6 VettelFactor 2016. július 07. 22:48  

Hamilton reméljük otthon is fog majd egy szokásos rajtot. Biztos, hogy ott lesz a bizonyítási vágy, nagyon kíváncsi vagyok, hogy az ilyen Toto féle ígérgetésből mennyi valósulna meg, ha megint ütköznének.

Vicc az amit a Merci leművel. Oké,hogy van 2 top pilótájuk és sz.rnak, hogy nehogy úgy járjanak, mint a Meki 2008-ban. De bakker fél - 1 sec az előnyük pályától függetlenül mindenhol jobbak gumikímélésben. Szélesebb tartományban tudják használni a gumit, mint a legfőbb riválisok és még gyorsabbak is. Ha tolatva mennek végig is behozzák 1-2-ben...

Utoljára módosítva: 2016. július 07. 22:48

Mr. Répatorta balneológus
#5 Mr. Répatorta balneológus 2016. július 07. 21:55  

Ha HAM-t eltiltják rasszisták.....

albutr
#4 albutr 2016. július 07. 21:39  

kíváncsian várom.

racerx
#3 racerx 2016. július 07. 21:19  

Aha persze...

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. július 07. 19:46  

Hűha biztos agyon ízgulják magukat. :D

MaLiCa
#1 MaLiCa 2016. július 07. 19:28  

No ha normálisan működne az FIA most tiltaná el a Mercédest, akár a teljes autosporttól.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Felipe Massa

02016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka

22016.10.26. 08:44

Tanulj, öcskös! – Marko kritizálja Verstappent

„Így sem versenyeket, sem világbajnokságokat nem lehet nyerni”

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban