Üzent a Pirelli: Maradjatok a határokon belül!

írta: M4Sport
2016. június 07. 18:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár a csapatok nem elégedettek a helyzettel, a Pirelli elnöke, Marco Tronchetti Provera úgy érzi, megfelelő döntés volt a korábbinál szigorúbb guminyomást előírni a Forma–1-es futamokra, sőt mindez bizonyos értelemben még a sportág javára is vált.

Az olaszok a tavalyi Belga Nagydíjon történt két defekt után határozták el, szigorítanak a minimális guminyomásra vonatkozó szabályokon, az előírásokhoz pedig továbbra is ragaszkodnak. Hiába azonban a szigor, nemrég felmerült, néhány csapat megpróbálja kijátszani azokat: például trükkös megoldásokkal csökkentik a megengedett szint alá a gumik belső nyomását – a futamok alatt.

Noha ezzel nem vétenek a szabályok ellen, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) arra kérte őket, a Monacói Nagydíjtól minden guminyomással kapcsolatos adatot osszanak meg velük. Hogy a csapatok nem elégedettek a helyzettel, az hamar nyilvánvalóvá vált; a Renault technikai igazgatója, Bob Bell például a Pirellit tette felelőssé a kialakult helyzetért, mondván túlzottan magas értékeket írnak elő, ezzel pedig „trükközésre kényszerítik” az alakulatokat.

Az eset kapcsán most a Pirelli első embere Marco Tronchetti Provera is megszólalt (helyette általában a sportigazgató, Paul Hembery szokta képviseli a cég álláspontját). Szerinte a módosítás még jót is tesz a sportágnak, például a biztonság szempontjából „Megszabtuk a határokat. Ha tiszteltben tartják őket, akkor a csapatok ezeken belül úgy játsszák a játékot, ahogy akarják. Elértük, hogy a nyomás tekintetében kiegyenlítettebb legyen a helyzet” – nyilatkozta a Motorsportnak.

„Megszabtunk egy tartományt, ezen belül pedig mindenki úgy állítja be az autóját, ahogy akarja. Ez a mi kötelességünk, de ahhoz, hogy eleget tudjunk tenni ennek a kötelességnek, szükségünk van a megfelelő információkra” – magyarázta, majd elhintette, a cég még nem teljesen elégedett azzal, ahogyan a guminyomást ellenőrzik. „Elég sokat fejlődtünk, de mindig lehet még jobban teljesíteni. Ki kell elemeznünk, min javíthatunk közös erővel, de azt hiszem, megfelelő az együttműködésünk az FIA-val és a FOM-mal, szóval, kényelmes helyzetben vagyunk” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Michael
#1 Michael 2016. június 08. 13:53  

Mar itt is jonnek a menekultek?PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

12016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"