V6-os turbók 2025-ig?

írta: M4Sport
2016. augusztus 19. 16:18
FOTÓ: ©xpbimages.com

Mivel eleve modern technológiáról beszélünk, a Forma–1 2025-ig is megtarthatná a jelenleg használatban lévő V6-os turbómotorokat, ahelyett, hogy 2021-ben ismét új egy új formula mellett kötelezi el magát – véli a Toro Rosso csapatvezetője, Franz Tost.

A jelenlegi motorformulát 2014-ben vezették be a királykategóriában, és bár a különböző energia-visszanyerő rendszerekkel ellátott V6-os turbók elkészítése komoly anyagi terhet rótt a gyártókra, azok kivétel nélkül támogatták a váltást, hiszen az új technológiák használata „relevánsabbá tette az F1-et az autógyártás szempontjából”. Ez a formula 2020-ig biztosan érvényben marad.

Négy év múlva azonban lejár a csapatok és a kereskedelmi jogok birtokosai által megkötött kétoldalú egyezmény, és ismét változhat a formula. A nagycsapatok képviselői szerint hamarosan el kell dönteni, milyen motorokat használjon a kategória a következő érában, a Toro Rosso első embere viszont semmit sem változtatna a jelenlegi szabályrendszeren. „Fantasztikus erőforrásaink vannak, szóval nem szükséges előállni egy új formulával” – mondta az Autosportnak.

„Van egy kicsi turbómotorunk, két energia-visszanyerőnk és egy akkumulátoros rendszerünk, ez a technológia pedig maximálisan jövő bemutató. Nem kell komoly változtatásokat végrehajtanunk. Talán csak be kell fagyasztanunk a motorok teljesítményt egy bizonyos ponton, és csökkentenünk kell a költségeket. Ezzel a csomaggal könnyen elmehetünk 2025-ig, és akár új gyártókat is csalogathatunk a Forma–1-be. Remélem, nem állnak elő egy teljesen új szabályrendszerrel, mert akkor 2021-től a gyártóknak és a csapatoknak ismét komoly pénzeket kellene beleinvesztálniuk a fejlesztésekbe, erre pedig egyáltalán nincs szükségünk” – magyarázta határozottan.

Tost azzal egyetért, hogy az F1 hosszú távú jövőjével kapcsolatos egyeztetéseket hamarosan el kell kezdeni, ugyanakkor ő mindenképpen megvárná, hogyan alakítják át a sportot a jövőre érkező új szabályok, és csak ezek kiértékelését követően döntene arról, milyen útra kell terelni a királykategóriát. „Fontos, hogy hamar elkezdjük az egyeztetést, de nem szabad elfelejtenünk, hogy jövőre teljesen új autók érkeznek. Meg kell várni, milyenek lesznek ezek a karosszériák, és milyen sebességet érhetünk el velük. Miután ez megvolt, leülhetünk tárgyalni” – jelezte.

Oszd meg!

21 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jadeite
#21 Jadeite 2016. augusztus 22. 04:50  
Sebees:
A Formula E egyre népszerűbb. Pár év múlva ha az akkumulátor technika utoléri a motorokat simán előtérbe kerülhet. Több országban (Hollandia, Norvégia) 2025-től már nem lehet belsőégéssel üzemelő autót üzembe helyezni. Egyre gyorsabban változik a világ és mindenkinek alkalmazkodni kell.

Ez a 2025ös tiltás csak egy rossz médiahecc volt, nem kell ám benyelni mindent amit leírnak valahol. Mellesleg attól, h most az áramos autók vannak divatban (mellesleg több, mint 100 éve léteznek), a Formula E jelenleg egy érdekes kezdeményezés, viszont egy rossz vicc, ahhoz képest még a 2 mercedes házi csatáját is őrületes élmény nézni.

sztárvorsz
#20 sztárvorsz 2016. augusztus 22. 00:13  
Thibczy:
Egyszerű. Mivel borítékolható volt, hogy ebben az érában csak a gyári csapatoknak van esélye, így 2012 környékén a Merci és a Ferrari könnyedén szétkapkodta a gyári támogatás nélkül maradó McLarent (a Hondával való partnerséget csak 2013-ban jött létre) és az anyagi gondokkal küszködő Lotust. A Red Bull pedig azért került lehetetlen helyzetbe, mert a Renault bealudt. A Williams sosem volt nagy csapat, 2 éve valahogy összehoztak egy tűrhető autót, azóta meg is állt a tudomány. A Ferrarinál nemrég volt átszervezés, csak náluk több ideig tart egy átszervezés, mint egy átlagos átszervezés nélküli időszak. Szerintem a tankolás + a DRS együtt szerintem jó futamokat hozna. A tankolással visszatérne a 2000-es évek korszaka, amikor száraz tankkal gyakorlatilag kvalis köröket mentek, és összességében sem maradt el túlságosan a versenytempó a kvalis tempótól. A DRS egy szükséges rossz, néha még azzal sem egyszerű előzni, ugyanakkor ahol alapból jó előzési lehetőség van, oda nem jelölnék ki DRS zónát, vagy csak nagyon rövidet.

Igen, mindegyik csapat sztorija megérne egy külön misét, de majd 3 évvel a változások után jó lenne valamivel több fordulat / csavar az erősorrendben. Mert ez így ösezességében nézői szemmel egy visszalépés végső soron. Van sok ok, a világ is változik amihez a sportnak alkalmazkodnia kell, talán átmeneti állapot egy jobb jövő előtt. Meglátjuk.

Én amúgy értékelem a kreativitást, meg hogy újítsunk, a drs-el kapcsolatan egyetértek, talán kicsit túl műanayg szagú, talán lehetne jobban finomhangolni, amúgy összességében én sem vagyok ellene, van létjogosultsága. A Pirelli is egy jó gondolat volt, vannak előnyei, de viszont szerintem velük kapcsolatban most már be kellene látni, hogy nem jött be, nem jó az irányvonal. A tankolás tiltással dettó.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 22. 00:19

sztárvorsz
#19 sztárvorsz 2016. augusztus 21. 23:01  
albutr:
pedig 5 vb van amezőnyben +ott van Verstappen,Ricciardo is.a többivel egyetértek.

Igaz, de 2009 óta lényegében 2 csapat van akik alkalmasak vb címre: RB, Mercedes/Brawn (kivétel 2010 Alonso). Ebből egy, a Red Bull azt mondja, hogy tesznek az 5 vb pilótára, mert hoznak inkább egy Kvyatot vagy egy 17 éves saját nevelést akik szerintük ugyanúgy jók, nagyobb reklám is - azért elveszik az 5 vb tekintélye/jelentősége.

Thibczy
#18 Thibczy 2016. augusztus 21. 22:33  
sztárvorsz:
Bár követem még mindig, MS (első) visszavonulása óta, számomra is egyre laposabb az egész. Főleg mióta Merci házi bajnokság van. Amit nem értek, hogy hol vannak a többiek? Kb. a Red Bull-t tudom egyedül megnevezni mint komolyan vehető kihívó. Ferrari, Renault, McLaren, Williams stb. ? Ŕegen még egy Jordan is képes volt többet rabolni a nagyoktól, mint ma ezek a csapatok. Ilyen egyeduralmra, mint amit most a Merci művel nem volt még példa soha, igaz a Red Bull érában is érezhető volt már ez az effekt. A szabályok meg.. a Pirelli jelenleg komolytalanná teszi a futamokat. Hiányzik az, mikor nyélen mentek a pilóták 70 körön át, olyan körülmények közt egy rajt, vagy egy kivédekezés sokkal komolyabb idegrendszert követelt. A spórolgatás kifejezetten szembe megy a versenyzéssel, a tankolást is simán visszahoznám. És még vannak kellemetlenségek minthogy hova tűntekna sóderágyak, DRS, utcai pályák stb. Kicsit bízom a jövő évi formulában, vannak bíztató jelek, de ha egyszer ugyanúgy sétakocsi lesz..

Egyszerű. Mivel borítékolható volt, hogy ebben az érában csak a gyári csapatoknak van esélye, így 2012 környékén a Merci és a Ferrari könnyedén szétkapkodta a gyári támogatás nélkül maradó McLarent (a Hondával való partnerséget csak 2013-ban jött létre) és az anyagi gondokkal küszködő Lotust. A Red Bull pedig azért került lehetetlen helyzetbe, mert a Renault bealudt. A Williams sosem volt nagy csapat, 2 éve valahogy összehoztak egy tűrhető autót, azóta meg is állt a tudomány. A Ferrarinál nemrég volt átszervezés, csak náluk több ideig tart egy átszervezés, mint egy átlagos átszervezés nélküli időszak.

Szerintem a tankolás + a DRS együtt szerintem jó futamokat hozna. A tankolással visszatérne a 2000-es évek korszaka, amikor száraz tankkal gyakorlatilag kvalis köröket mentek, és összességében sem maradt el túlságosan a versenytempó a kvalis tempótól. A DRS egy szükséges rossz, néha még azzal sem egyszerű előzni, ugyanakkor ahol alapból jó előzési lehetőség van, oda nem jelölnék ki DRS zónát, vagy csak nagyon rövidet.

f1m12
#17 f1m12 2016. augusztus 21. 21:14  
HannaLill:
Abból kettő szopik a Honda tehetetlensége makacssága önfejűséget miatt kettő szopik az olaszok lazasága , mentalitása káosza miatt egy meg élvezi a német precizitást alaposságot pontosságot

pontosan. a két titán meg reménykedik, mert nekik még van is mire

HannaLill
#16 HannaLill 2016. augusztus 21. 20:40  
albutr:
pedig 5 vb van amezőnyben +ott van Verstappen,Ricciardo is.a többivel egyetértek.

Abból kettő szopik a Honda tehetetlensége makacssága önfejűséget miatt
kettő szopik az olaszok lazasága , mentalitása káosza miatt
egy meg élvezi a német precizitást alaposságot pontosságot

albutr
#15 albutr 2016. augusztus 21. 20:18  
f1m12:
nem hiányzik a forma 1, azt se bánnám, ha nem lenne több futam már. míg el nem olvastam tegnap, azt se tudtam, h mikor lesz a Belga gp, meg egyáltalán hány hete nincs már futam sem. mi lett velem???:D 12 éves korom óta rajongó voltam, akkor is néztem, ha Schumi visszavonulása után senkinek és egy csapatnak se szurkoltam egy jódarabig. most meg hidegen hagy. most komolyan, az, h évek óta pontosan kiszámítható már februárban, ki lesz az első, a második, ráadásul halálra idegesít a sok következetlen lépés egyik napról másikra, nevetséges büntetések, kivételezések meg spórolások, hát........így jártam

pedig 5 vb van amezőnyben +ott van Verstappen,Ricciardo is.a többivel egyetértek.

sztárvorsz
#14 sztárvorsz 2016. augusztus 21. 19:19  
f1m12:
nem hiányzik a forma 1, azt se bánnám, ha nem lenne több futam már. míg el nem olvastam tegnap, azt se tudtam, h mikor lesz a Belga gp, meg egyáltalán hány hete nincs már futam sem. mi lett velem???:D 12 éves korom óta rajongó voltam, akkor is néztem, ha Schumi visszavonulása után senkinek és egy csapatnak se szurkoltam egy jódarabig. most meg hidegen hagy. most komolyan, az, h évek óta pontosan kiszámítható már februárban, ki lesz az első, a második, ráadásul halálra idegesít a sok következetlen lépés egyik napról másikra, nevetséges büntetések, kivételezések meg spórolások, hát........így jártam

Bár követem még mindig, MS (első) visszavonulása óta, számomra is egyre laposabb az egész. Főleg mióta Merci házi bajnokság van. Amit nem értek, hogy hol vannak a többiek? Kb. a Red Bull-t tudom egyedül megnevezni mint komolyan vehető kihívó. Ferrari, Renault, McLaren, Williams stb. ? Ŕegen még egy Jordan is képes volt többet rabolni a nagyoktól, mint ma ezek a csapatok. Ilyen egyeduralmra, mint amit most a Merci művel nem volt még példa soha, igaz a Red Bull érában is érezhető volt már ez az effekt.

A szabályok meg.. a Pirelli jelenleg komolytalanná teszi a futamokat. Hiányzik az, mikor nyélen mentek a pilóták 70 körön át, olyan körülmények közt egy rajt, vagy egy kivédekezés sokkal komolyabb idegrendszert követelt. A spórolgatás kifejezetten szembe megy a versenyzéssel, a tankolást is simán visszahoznám. És még vannak kellemetlenségek minthogy hova tűntekna sóderágyak, DRS, utcai pályák stb. Kicsit bízom a jövő évi formulában, vannak bíztató jelek, de ha egyszer ugyanúgy sétakocsi lesz..

HannaLill
#13 HannaLill 2016. augusztus 21. 19:02  

Ezzel a motorformulával az a gond hogy tömeg szériagyártásba nem lehet átültetni mert akkor térülne meg igazán a belefektetett pénz.
Négyhengeres soros 1.0L - max 1.5L - turbós vagy biturbós motorok fordulatszám korlátozás nélkül + ERS megkötések nélkül annyi amennyit csak ki tudnak nyerni

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 21. 19:03

f1m12
#12 f1m12 2016. augusztus 21. 17:31  
viktor1994:
Nagyon egyet értek! Annak ellenére, hogy Hamilton szurkoló vagyok, mióta bekerült az F1-be egyszerűen nem érdekel, megnézem, de nem várom a versenyeket, pedig régebben még az ócska minőségű külföldi stream-eken néztem a szabadedzéseket is. A kritikán aluli kommentálásról pedig ne is beszéljünk, lassan hányingerem van Szujó baromságaitól, és attól, hogy minden rohadt hétvégén képes ugyan azt elmondani erőltetett nevetés közepette, aktualizálva kicsit az éppen futó nagydíjra.

számomra a közvetítés elviselhető, habár nem lehet nem észrevenni, h még a szakértők szerint is annyira jó valaki, amennyire az elmúlt 2 futamon képes volt. nem arról beszélek, akinek évek óta lefele ágazik a csillaga v súlyos, saját hibákat vét, és emiatt éri a kritika.....

viktor1994
#11 viktor1994 2016. augusztus 21. 13:53  
f1m12:
nem hiányzik a forma 1, azt se bánnám, ha nem lenne több futam már. míg el nem olvastam tegnap, azt se tudtam, h mikor lesz a Belga gp, meg egyáltalán hány hete nincs már futam sem. mi lett velem???:D 12 éves korom óta rajongó voltam, akkor is néztem, ha Schumi visszavonulása után senkinek és egy csapatnak se szurkoltam egy jódarabig. most meg hidegen hagy. most komolyan, az, h évek óta pontosan kiszámítható már februárban, ki lesz az első, a második, ráadásul halálra idegesít a sok következetlen lépés egyik napról másikra, nevetséges büntetések, kivételezések meg spórolások, hát........így jártam

Nagyon egyet értek! Annak ellenére, hogy Hamilton szurkoló vagyok, mióta bekerült az F1-be egyszerűen nem érdekel, megnézem, de nem várom a versenyeket, pedig régebben még az ócska minőségű külföldi stream-eken néztem a szabadedzéseket is.
A kritikán aluli kommentálásról pedig ne is beszéljünk, lassan hányingerem van Szujó baromságaitól, és attól, hogy minden rohadt hétvégén képes ugyan azt elmondani erőltetett nevetés közepette, aktualizálva kicsit az éppen futó nagydíjra.

f1m12
#10 f1m12 2016. augusztus 21. 13:28  

nem hiányzik a forma 1, azt se bánnám, ha nem lenne több futam már. míg el nem olvastam tegnap, azt se tudtam, h mikor lesz a Belga gp, meg egyáltalán hány hete nincs már futam sem. mi lett velem???:D 12 éves korom óta rajongó voltam, akkor is néztem, ha Schumi visszavonulása után senkinek és egy csapatnak se szurkoltam egy jódarabig. most meg hidegen hagy. most komolyan, az, h évek óta pontosan kiszámítható már februárban, ki lesz az első, a második, ráadásul halálra idegesít a sok következetlen lépés egyik napról másikra, nevetséges büntetések, kivételezések meg spórolások, hát........így jártam

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 21. 13:29

sztárvorsz
#9 sztárvorsz 2016. augusztus 21. 11:41  

Plusz számos ország (most már Magyarország is beállt a sorba) állami támogatást nyújtanak az ilyen autót vásárlóknak. Elég ha az ember fog egy 2015ös és egy 16os autós katalógust, lemérhető mennyit ugrott-terjedt a technológia egy év alatt is. 5 éve még távolinak, megfoghatatlannak tűnt az egész, ma már érezni a forradalom előszelét.

AttisX
#8 AttisX 2016. augusztus 21. 08:20  
Sebees:
A Formula E egyre népszerűbb. Pár év múlva ha az akkumulátor technika utoléri a motorokat simán előtérbe kerülhet. Több országban (Hollandia, Norvégia) 2025-től már nem lehet belsőégéssel üzemelő autót üzembe helyezni. Egyre gyorsabban változik a világ és mindenkinek alkalmazkodni kell.

2030-tól pedig Svájc, Belgium, és a Föld egyik legnépesebb országa: India tervez hasonlonló tiltást életbe léptetni. Bár konkrét hír nincs róluk, valószínű, hogy a megújuló energia mellett elkötelezett Németország sem az utolsók közt fog lépni, ami pedig meghatározó hatással lesz a globális autó iparra is.

Ami az akkumulátorokat illet, lehet hamarabb jön a forradalom, mint gondoltuk volna:

http://index.hu/tech/2016/08/20/litiumfolia_vethet_veget_az_akkumulatorpokolnak/

(Érdemes belegondolni, hogy a Tesla Model S a jelenleg használt Li-ion akkukkal is 500-600 km-es hatótávval bír...)

Nigel
#7 Nigel 2016. augusztus 20. 18:17  
Sebees:
A Formula E egyre népszerűbb. Pár év múlva ha az akkumulátor technika utoléri a motorokat simán előtérbe kerülhet. Több országban (Hollandia, Norvégia) 2025-től már nem lehet belsőégéssel üzemelő autót üzembe helyezni. Egyre gyorsabban változik a világ és mindenkinek alkalmazkodni kell.


Észak-Amerikában már veri nézettségben az F1-et. Fel kell kötni a gatyáját a száguldó cirkusznak, ha lépést akar tartani vele.

De hosszútávon szerintem semmi esélye sincs. Nyilvánvaló, hogy az elektromos autóké a jövő, a hagyományos üzemanyaggal működők lassan kimennek a divatból.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 20. 18:20

Sebees
#6 Sebees 2016. augusztus 20. 11:52  

A Formula E egyre népszerűbb. Pár év múlva ha az akkumulátor technika utoléri a motorokat simán előtérbe kerülhet. Több országban (Hollandia, Norvégia) 2025-től már nem lehet belsőégéssel üzemelő autót üzembe helyezni. Egyre gyorsabban változik a világ és mindenkinek alkalmazkodni kell.

sztárvorsz
#5 sztárvorsz 2016. augusztus 20. 10:25  
fist1:
A többségen van a hangsúly. A többségnek nem jön be, hogy inkább nekiáll egy pilóta benzint (meg gumit) spórolni, minthogy egy jót csatázzon az előtte lévővel. Ezért szar a mai F1. A Pirelli és a spórolás teszi tönkre.

Ezzel többé kevésbé egyetértek (a végével), de a motorformulát önmagában szerintem muszáj volt a mai világban az f1nek meglépnie. Az elektromos meghajtás a jövő, ez az, amiben a gyártók ma már érdekeltek, nekik is ez a reklám egyrészt, másrészt meg rengeteg high tech fejlesztés, amivel előrébb lendíthetik az iparágat és a saját szekerüket is - ezzel együtt a sportot is vonzóvá teszik új gyártók és a szponzorok számára. Eljött az a kor, mikor a "benzines high tech pénzszórás a legnagyobb márkákkal fémjelezve" üzenet már nem fért bele. Azt aláírom, hogy e-motorok az utakra nem a versenypályára valók, ezért lettek hibridek, eleinte én szidtam az egészet, ma már azt mondom elkerülhetetlen volt (és talán még időben előre gondolkodtak), talán ez volt a legjobb kompromisszum ahogy ezt kihozhatták.

Rikii
#4 Rikii 2016. augusztus 20. 08:55  

S 2025-tol jon az elektoromos motor napelemmel? Vagy az mar tulsagosan is jovobemutato?:D

fist1
#3 fist1 2016. augusztus 19. 20:23  
Zasalamel:
Olyan opció meg sose lesz ami 100 emberből mind a 100-nak bejön.

A többségen van a hangsúly. A többségnek nem jön be, hogy inkább nekiáll egy pilóta benzint (meg gumit) spórolni, minthogy egy jót csatázzon az előtte lévővel. Ezért szar a mai F1. A Pirelli és a spórolás teszi tönkre.

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. augusztus 19. 19:34  
fist1:
Az aztán jövőbe mutató, ha befagyasztják a fejlesztését! Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a nézők 99%-a pont leszarja, milyen erőforrással mennek, csak legyen jó a verseny. Ez az egy érdekes, minden más csak szöveg. Márpedig az új erőforrások a jelenlegi szabálykörítéssel nem egyszer tettek be a jó versenynek. Nyilvánvaló, ha nem 100 vagy 105 kg benzint használhatnak fel, nem olyan ütős az üzenet, kérdés, 100 emberből hányat érdekel bármiféle üzenet a jó versenyek helyett. Elárulom, nem sokat.

Olyan opció meg sose lesz ami 100 emberből mind a 100-nak bejön.

fist1
#1 fist1 2016. augusztus 19. 18:13  

Az aztán jövőbe mutató, ha befagyasztják a fejlesztését!

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a nézők 99%-a pont leszarja, milyen erőforrással mennek, csak legyen jó a verseny. Ez az egy érdekes, minden más csak szöveg. Márpedig az új erőforrások a jelenlegi szabálykörítéssel nem egyszer tettek be a jó versenynek. Nyilvánvaló, ha nem 100 vagy 105 kg benzint használhatnak fel, nem olyan ütős az üzenet, kérdés, 100 emberből hányat érdekel bármiféle üzenet a jó versenyek helyett. Elárulom, nem sokat.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 19. 18:16

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa