„Valami alapvetően rossz ebben a sportágban”

írta: M4Sport
2016. március 29. 16:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 évről évre több bevételt termel, de néhány csapatnak így is anyagi jellegű problémákkal kell szembenéznie, ez a jelenség pedig a Sauber csapatvezetője szerint jól példázza, hogy valami nincs rendben a sportággal.

A svájci istállónak a 2016-os szezon előtt a dolgozók bérének kifizetésével akadtak problémái, miután megcsúszott egy nagyobb összegű, külföldi szponzorpénz átutalása. Bár a csapatvezető, Monisha Kaltenborn kiemelte, nem kell attól tartani, hogy ezek a gondok megismétlődnek, az eset rámutatott arra, hogy a kisebb csapatok csak nagy nehézségek árán tudják átvészelni az év első harmadát, ami költségérzékenység szempontjából a szezon legkritikusabb időszakának számít.

Éppen ezért a Sauber, a Force India és a Manor is előleget kért a Forma–1 Menedzsmenttől (FOM) a tavalyi eredmények után járó pénzösszegből (erről korábban több hiteles forrás is írt, Kaltenborn viszont legutóbbi nyilatkozata során megerősítette a hírt). „Tartom magam ahhoz a kijelentéshez, miszerint nem véleményezzük a pénzügyeinket, a késésről azonban annyit elmondhatok, hogy egyszeri és roppant sajnálatos volt. Idén a körülmények balszerencsésen alakultak a csapat számára. Többé ez egyszerűen nem történhet meg” – mondta a Crashnek.

„Nem ismerem a Force India helyzetet, azt viszont tudom, hogy minden csapat számára az első 3-4 hónap a legköltségesebb. Sok évvel ezelőtt, amikor eldöntöttük, hogy a FOM-pénzek később érkezzenek, mindenki támogatta a rendszert. Akkoriban mind ezt akartuk. Mi most eléggé balszerencsések voltunk. Sok dolog jött össze, főleg az időzítéssel kapcsolatban, ezért ért minket meglepetés” – magyarázza a csapatvezető, aki az elmúlt években többször odaszólt már a sport vezetőinek a véleménye szerint igazságtalan pénzelosztási rendszer miatt.

Véleménye természetesen most sem változott, kijelentésével pedig – ahogyan azt hangsúlyozta – nem magát az egyébként is sokat támadott Forma–1-et szeretné ostorozni. „Ennek semmi köze magához a termékhez, itt a kereskedelmi ügyekről van szó. Néhány persze összekapcsolható a jelenlegi technikai szabályokkal” – utalt a 2014-ben jelentősen dráguló erőforrásokra. „Viszont, ha megpróbálod elmagyarázni az embereknek, hogy a sport évről évre több bevételt generál, mégis több csapatnak is gondjai vannak, akkor láthatóvá válik, hogy valami nincs rendben. Hogy valami alapvetően hibás rossz a sportágban” – mutat rá Kaltenborn.

Monisha Kaltenborn„A versenyzőknek igazuk van”

A sport vezetőit nemrég a versenyzők érdekvédelmi szervezete (GPDA) is kemény kritikával illette, ők azonban nem a pénzügyekről, hanem a döntéshozatali mechanizmusról írtak, ami véleményük szerint elavult és gátolja a sport fejlődését, valamint azt, hogy a Forma–1 népszerűbbé váljon a fiatalabb generációk körében. A HRT a Williams és a Lotus korábbi pilótája, Bruno Senna nemrég jelezte, egyetért kollégáival, akinek egyébként is jogukban áll kifejteni véleményüket a kategória helyzetéről.

„A GPDA-nak igaza van” – nyilatkozta a Motorsportnak. „Úgy értem, a Forma–1 nem túl egészséges sportág napjainkban. Rengeteg a negatív vélemény a sporton belül és azon kívül is, mondhatjuk tehát, hogy a versenyzők aggódhatnak a munkájukért hosszabb távon. Ezek a srácok most a Forma–1-ben mennek, de ha küszködnek a kategóriában, akkor idővel maga az F1 is bajba juthat. Éppen ezért remélem, hogy folytatják” – utal a GDPA „harcára”.

Senna szerint a királykategóriának teljesen új szemléletre van szüksége, ha javítani akar a jelenlegi helyzeten, az pedig, hogy a dolgok pozitív irányba mozduljanak nemcsak az F1 érdeke, hanem minden más motorsporté is. „A Forma–1 az autóversenyzés csúcsa. A legtöbb pilóta erről a kategóriáról álmodik, amikor elkezd versenyezni. Ha nem létezik F1, az rossz az autóversenyzés számára. Szóval remélem, hogy jobb és egészségesebb lesz. Bízom abban, hogy megfelelő döntésekkel válik jobbá és egészségesebbé” – zárta gondolatát a brazil.

Bruno Senna

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat

02016.10.23. 12:52

Generációk háborúja: a "Verstappen-szabály" a rutin részsikere

"Tíz éve vagyok az F1-ben, és volt egy szabály, amihez a versenyzők tartották magukat. Aztán jöttek a fiatalok..."

02016.10.23. 01:07

Amerikai Nagydíj: végsebességek az időmérőn

A Manor visszatért a lista élére