Válaszok az új időmérő kapcsán fölmerült kérdésekre

írta: M4Sport
2016. március 19. 06:38
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ausztráliában debütál az új időmérő edzés – a lebonyolítás módját már egy ideje ismerjük, de így is akadhatnak még bizonytalan pontok. Kérdések és válaszok.

Hogy zajlik?

Az FIA a sportszabályzat 33.1-es pontjában részletezi az új szisztémát. A kvalifikáció továbbra is három részes: a Q1 16, a Q2 15, a Q3 14 perces. Előbbi két részben hét-hét versenyző búcsúzik összesen – de szemben a régi szisztémával, mostantól egyesével. A Q1-ben a 7., a Q2-ben a 6., a Q3-ban az 5. perctől veszi kezdetét a kieséses szakasz: 90 másodpercenként búcsúzunk az éppen az utolsó helyen álló résztvevőtől. A Q2-ben 15-en, a Q3-ban 8-an vesznek részt, s e szisztéma szerint jutunk el végül odáig, hogy csak ketten szállnak harcba a pole pozícióért az utolsó másfél percben.

Befejezheti-e a körét a versenyző a 90 másodperc lejárta után?

Nem, csakis az edzésrészek legvégén. A szabályok értelmében amikor lejár a 90 másodperc, bárhol is tart éppen a versenyző aktuális mért körén, ezen idejét már elveszíti. Magyarul: mihelyst letelik az idő, abban a pillanatban az utolsó helyen állónak búcsúznia kell. A három edzésrész legvégén viszont érvényben marad a régi gyakorlat: miután lendül a kockás zászló, az előtte megkezdett körök még befejezhetők, így az izgalmas hajrá továbbra is megmarad.

Mi történik, ha lendül a piros zászló?

Ebben az esetben az órát is megállítják. Más kérdés, hogy ha már nem lesz elég idő az újraindítást követően gyorskört futni, az utolsó helyen álló búcsúzik – kimennie is fölösleges lesz. A közvetlenül az újraindítást követő kieséses részben javításra nemigen lesz lehetőség: 90 másodperc alatt egyik pályán sem lehet teljesíteni egy felvezető és egy gyorskört.

Mi történik, ha egyszerre több versenyző is idő nélkül áll?

Nagy kérdés volt az új szisztéma bevezetése előtt, mi alapján döntenek a kieső személyéről, ha egyszerre többen maradnak köridő nélkül. A választ Charlie Whting adta meg: az edzés kezdetén alapvetően az utolsó, azaz a harmadik szabadedzés eredménye alapján rangsorolják a versenyzőket. Ez azt jelenti, hogy a kieséses rendszerben a vitás helyzetekben is az ezen gyakorláson futott időket veszik alapul. Aki délelőtt gyorsabb volt, időt viszont többedmagával nem futott az első 90 másodperc leteltéig, még versenyben maradhat.

Hogy fogjuk mindezt nyomon követni?

Bár eleinte voltak aggályok a FOM, az új lebonyolításhoz szükséges új szoftvereinek elkészítése körül, az FIA versenyigazgatója pénteken mindenkit biztosított arra, hogy ilyen szempontból is megfelelően felkészültek a változásra. „Minden szoftvert megírtak, és úgy tűnik, fantasztikus munkát végeztek – nagyon jól néz ki. Az időmérőn látni fogják, egészen jól néz ki. Elkülönített órák lesznek, amelyek 60 másodperctől számolnak nulláig minden egyes kiesési pontnál. Tehát lesz egy normál visszaszámláló, és lesz egy másik színű számláló a kiesésekhez. Ha a versenyző kiesik, szürke lesz a neve. Megváltozik a szín, ami azt jelenti, vége, jöhet a következő. Láttam a bemutatóját ennek, és úgy láttam, minden jól működik” – ígérte Whiting.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

12016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"