Valentino Rossit másolná Ricciardo

írta: M4Sport
2016. augusztus 11. 09:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

Daniel Ricciardo már tudja, mit érzett két éve Sebastian Vettel. Friss motivációt jelent számára Max Verstappen érkezése, és Valentino Rossi példáját követve verné vissza a fiatalság támadásait!

2014-ben még ő volt az, aki amolyan meglepetésemberként bosszantotta a befutott sztárt – ma már neki kell figyelnie arra, hogy fiatal csapattársa ne csorbítsa rövid idő alatt kivívott hírnevét. Daniel Ricciardo két éve Sebastian Vettel legyőzésével robbant be a Forma–1 élversenyzői közé, futamgyőztessé és sokak kedvencévé vált. Harmadik Red Bull-os szezonjának már a csapat vezéreként vágott neki – csakhogy Barcelonában új csapattársat kapott.

Max Verstappen érkezése kétségkívül felkavarta az állóvizet a Red Bullnál. Nemcsak nagyobb felhajtás lett körülötte, de számos alkalommal a pályán is háttérbe szorította Ricciardót. Az ausztrált azonban nem érte felkészületlenül az új helyzet.

„Látok hasonlóságot a mostani és a 2014-es helyzet között” – nyilatkozta, utalva Vettel mellett futott első szezonjára a csapatnál. „Most kicsit jobban átérzem és el tudom képzelni, milyen helyzetben volt Seb két éve. Sosem szeretem, ha legyőznek, márpedig ez már a múlt évben Danyiillel is megtörtént párszor. De amikor megtörténik, rá kell jönnöd, hogy mi okozta a különbséget. Fontos kielemezni a helyzetet, megérteni, hogy a csapattársad miben volt jobb, a beállításban-e vagy valóban ő maga jelentette-e a különbséget. Max eddig remek munkát végzett, de mihelyst megadatik az esély, én mindig készen állok a visszavágásra.”

Ricciardo Carlos Sainz révén tudta, mire is számíthat a hollandtól. „Komoly kihívásra számítottam. Tudtam, hogy a Red Bull nem azért ülteti őt autóba, hogy nagy médiafelhajtás legyen körülötte. Tudtam, hogy előtte alaposan kiértékelték a teljesítményét a Toro Rossónál. Az is nyilvánvaló volt, hogy gyors, mint Carlos. Őt már régebb óta ismerem, mint Maxot, és igencsak szoros csatát vívtak egymással. Max a jövő potenciális bajnoka.”

A háromszoros futamgyőztest azonban ez nem tántorítja el, s nem is érzi úgy, hogy a fiatalság nyomulásával ő máris veszélyeztetett helyzetbe kerülne. „Még mindig fiatalnak érzem magam, és valójában az életkor amúgy is csak egy szám. Szeretném elhódítani a bajnoki címet, még mielőtt betöltöm a harmincat. A Forma–1-ben egyre több lesz az olyan fiatal, mint Max – minden sportágban ezt a folyamatot figyelhetjük meg. Egyre felkészültebbek a fiatalok, és nem félnek megütközni velünk.”

„De van egy célom. A tervem az, hogy Valentino Rossihoz hasonlóan feltartóztatom a fiatal generációt, nem hagyom, hogy visszaessek mögéjük. Okosnak kell lenni ehhez, jó ötletekkel előállni, és ebben az esetben nem gondolnám, hogy az életkor akadályt jelenthet majd.”

Christian Horner csapatfőnök szerint két versenyzője között eddig példás az összhang. „Láthatóan nagyon egészséges kapcsolat ez. Tiszteli egymást a két fél, és amennyire csapattársként lehetséges, kedvelik a másikat, miközben ugyanazt várják el az autótól. Mindketten nagyon gyorsak is” – vélekedett.

Már csak az a kérdés, ez az állapot meddig tartható fenn. Mert afelől ne legyenek kétségeink, hogy mihelyst a Red Bull a győzelmekért küzdhet, a csapattársak vetélkedése még intenzívebbé válik majd. Ilyenkor pedig már nem feltétlenül korlátozódik a pályára a felek küzdelme: megkezdődhetnek a pszichológiai játszmák is.

„Nyilván szükség van némi erőfitogtatásra, de ez mindenkinél kell” – ismerte el Ricciardo, aki azonban egyelőre szintén egészségesnek tartja kapcsolatukat. „Ebben a sportágban meg kell mutatni, ki vagy. Nem arról van szó, hogy bosszantanod kell a másikat, de tisztáznod kell a pozíciódat. Max és én kölcsönösen motiváljuk egymást. A csapatot lenyűgözi a versenyzőfelállás, a vetélkedés nagy, de ezzel a csapatot is jó irányba visszük. Hiszem, hogy 2017-ben bajnoki autót kapunk. És azt is, hogy a következő év a következő lépést jelenti majd számunkra.”

Nyilván a csapattársi viszonyokban is. Már csak az a kérdés, milyen irányba lépnek tovább ezen a téren…

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

12016.10.22. 13:58

Wolff reagált Brawn kijelentésére

Nem haragszik a korábbi technikai igazgatóra

02016.10.22. 13:47

Vettelről lepereg a kritika

Montezemolo szerint a Ferrarinak nagyon is rá van szüksége