Változás a Ferrari aerodinamikai részlegének élén – újabb ember távozik?

írta: M4Sport
2016. augusztus 12. 09:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy újabb meghatározó mérnök hagyja el a Ferrarit James Allison után. Változások Maranello aerodinamikai részlegén.

Amikor James Allison 2014-ben belevetette magát a munkába a Ferrarinál, nem csak azért vette kezdetét új korszak az istálló életében, mert új technikai igazgató érkezett. A brit több korábbi lotusos munkatársát is Maranellóba csábította, hogy együtt tegyék újra sikeressé a vörösöket. Miután a Scuderia a Német Nagydíj előtt bejelentette Allison azonnali távozását, már lehetett hallani pletykákat arról, hogy ezek után saját emberei közül is kiválhatnak páran a csapatból. Most egyre inkább úgy tűnik, valóban így lesz.

A Motorsport olasz kiadása arról számolt be, hogy az átszervezés alatt álló vörösöknél újabb változás történik éppen. Úgy tudják, az aerodinamikai részleg élére David Sanchezt nevezték ki, aki évek óta az istálló egyik vezető aerodinamikai mérnöke. Ezen pozíciót eddig az Allisonnal együtt Olaszországba szerződő Dirk de Beer töltötte be, akinek pár hete már előrevetítették távozását. Minden jel arra utal, hogy a szakember ezúttal is követi főnökét – akárhol is köt majd ki Allison végül.

David Sanches 2005-ben a Renault aerodinamikai részlegén tűnt fel a Forma–1-ben, majd két évvel később a McLarenhez szerződött. Ott együtt dolgozott Pat Fryjal, a Ferrari korábbi technikai igazgatójával, aki végül a Scuderiához hívta négy évvel ezelőtt.

Ferrari

Minél több a változtatás, annál kevesebb a változás?

A Ferrari vezetői a közelmúltban előrebocsátották: Allison távozásával jelentős strukturális változtatást is végrehajtanak a csapaton belül. Miközben eddig egy vezető személyiség köré épült a csapatuk, most saját embereikkel próbálják feltölteni a hézagokat, vezér helyett pedig csapategységgel és összefogással, kevésbé piramisszerű rendszerrel tennének a sikerért.

De Beer távozása ilyen szempontból illik a képbe. Más kérdés, hogy a csapat ezzel mintha kezdene visszafordulni az Allison előtti időszak irányába…

A korábban többek között a Jordan-istálló technikai igazgatójaként is dolgozó Gary Anderson az Autosport hasábjain nemrég arról értekezett, hogy a szakembercserékkel járó szemlélet- és koncepcióváltásokkal rendre éveket kell adni ahhoz, hogy sikeressé forrják ki magukat, és Allison távozását már csak ezért is aggasztónak látja.

„Egy technikai igazgatónak víziókkal kell rendelkeznie. Látnia kell a kirakós egészét, tudnia, hogyan kell összerakni egy F1-es autót, valamint kihozni a legjobbat valamennyi területből, a jó teljesítményt az autóból minden hétvégén. Igen, szükség van a már bizonyított mérnöki koncepciókra, de a ráérzésre is, melynek révén a technikai igazgató nemcsak az autó koncepciójáról, de a csapat fejlődési irányáról is dönt. Ennek eredményét csak akkor érezhetjük, ha már stabilitás jellemzi a csapatot. Akár évekig is eltarthat, mire ez kialakul, de a Ferrari már azt megelőzően változtat, hogy hagyott volna elég időt arra, hogy kiforrja magát a folyamat” – mutatott rá.

Szerinte a Ferrari helyzete emiatt annál kisebb mértékben fog változni, minél több átszervezést hajtanak végre. „Én attól tartok, hogy amíg a Ferrari nem épít a hosszabb távú stabilitásra és bízik meg száz százalékig hosszú távon azokban, akiknek a sikerek elérését jelölte ki feladatául, addig ugyanazt a csapatot fogjuk látni, amelyet ma. Állandóan hullámzó teljesítménnyel, mint a jojó” – vetítette előre.

Oszd meg!

25 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#25 albutr 2016. augusztus 14. 18:09  
cybergyerek:
sorold már kérlek azokat a versenyeket a múltból, ahol valaki 20 másodperc körüli hátrányt ledolgozott és a végén még előzött is! :D úgy mondod, mintha ez gyakrabban fordult volna elő régen.

oda kellett azis hogy elkezdjen esniaz eső.

albutr
#24 albutr 2016. augusztus 14. 18:08  

itt már csak Brawn érkezése segíthetrajtuk.

Bredio
#23 Bredio 2016. augusztus 14. 16:29  

... és még egy ember hagyja el a süllyedő hajót... Ebből semmi jót nem nézek ki 2017-re. Valószínűleg még hátrébb kerülnek a bajnokságban. Nagyon szorít az idő, mostanra már egy stabil alappal kéne rendelkezni.

fist1
#22 fist1 2016. augusztus 13. 14:32  
cybergyerek:
sorold már kérlek azokat a versenyeket a múltból, ahol valaki 20 másodperc körüli hátrányt ledolgozott és a végén még előzött is! :D úgy mondod, mintha ez gyakrabban fordult volna elő régen.

2000 Belga Nagydíj példának okáért. De ha kíváncsi vagy, nézz utána az összesnek. Megéri. Mindjárt megvilágosodna még a magadfajta sötét előtt is, hogy az F1 rég túl van a csúcson, hiába is próbáljátok néhányan hülyíteni magatokat, hogy ez a mostani a közelébe ér. Nem technológiáról van szó nyilván, hanem filozófiáról. Ami ma megy, az lófasz, nem F1.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 13. 14:33

cybergyerek
#21 cybergyerek 2016. augusztus 13. 11:39  
fist1:
Ennél sokkal nagyobb gond, hogy jövőre lesz-e igazi küzdelem az élen, odaér-e a Red Bull? Ha igen, akkor izgalmas évünk lehet. A szélesebb autók és gumik látványa, körrekordok döntögetése, hogy nagyobb lehet az emberi tényező, ez már önmagában jónak ígérkezik. Persze a Pirelli továbbra is gát lehet, ezért lehet aggódni. A Ferrariért szerintem nem érdemes, nélkülük is lehet izgalmas a VB. Ha végre nem csak a Merci nyerhet... Illetve amiért még lehet aggódni, a benzinkorlát. Felemelik 105-re, kérdés, hogy az elég-e a mostani szint fenntartására. Bár ezzel nem lennék olyan nagyra, még mindig azt látni, hogy a benzinspórolás sokszor a verseny kárára megy. Ki nem szarja le, milyen üzenetet közvetít a sport, ha közben sokkal szarabbak a versenyek, mint lehetnének? A sport irányítói pedig azt hiszik, hogy a mennyiség számít csak az előzéseknél, nem a minőség. Vagy amikor egy pilóta tizen-, huszonvalahány másodpercre van egy másiktól (ami körönként nem lassabb tőle 1 másodperccel), és nekiáll felzárkózni, a végén pedig megkoronázza egy előzéssel. De ilyet ma nem látunk, mert ha azt nekiállna tisztességgel ledolgozni, vagy a gumi fogyna el alóla, vagy a benzin, esetleg a motorkorlát betartásának nem tenne jót.

sorold már kérlek azokat a versenyeket a múltból, ahol valaki 20 másodperc körüli hátrányt ledolgozott és a végén még előzött is! :D
úgy mondod, mintha ez gyakrabban fordult volna elő régen.

Oliverda
#20 Oliverda 2016. augusztus 13. 10:25  

1979 és 2000 között, azaz 21 éven át nem nyertek egyéni bajnoki címet. Egyre nagyobb az esély, hogy megközelítik ezt, vagy akár felállítanak egy új negatív rekordot. 9 év már majdnem eltelt...

Michael
#19 Michael 2016. augusztus 13. 09:32  

Az igazi szurkolo a hullamvolgyben levo csapatert is szurkol!
Gondolom rajottek, hogy az ideny lefutott szamukra, egy gyozelemre kellene gyurni, feltekerni mindent a fenebe essen szet az egesz de kell egy gyozelem.
Forza Ferrari

albutr
#18 albutr 2016. augusztus 12. 21:56  
Zasalamel:
Arra jöttem rá, hogy ezek az olaszok spagetti készítésen kívül semmihez se értenek.

azért a divathoz értenek.

sába
#17 sába 2016. augusztus 12. 21:45  
Agressor:
Ezzel csak az a baj, hogy a tradicionális csapatok mindig is fasisztoid szigor, és jól behatárolt pozíciók mellett voltak sikeresek. Főként a teljesítménykényszer, és a magas kötelező elvárások miatt... Nem házon belüli hézagolás meg összefogás kell a Ferrarinak, hanem egy fasisztoid diktátor... Ross Brawn, Jean Todt, Flavio Briatore, Ron Dennis... Ők talán összefogással lettek többször bajnokok, vagy szigorral, és fegyelemmel?! Na ugye...

Ron Dennis? Hagyjuk már a fene nagy szigorát! Mit értek el vele? Mikor voltak utoljára bajnok csapat? A folytonos korlátozásával elmarta a csapattól az utolsó egyéni bajnokukat, na és persze ne feledkezzünk meg az Alonso sztoriról sem Ha a ferrari már lassan csak mítosz, akkor a mclaren mi? Már rég egy középcsapat, sok pénzzel.

f1m12
#16 f1m12 2016. augusztus 12. 21:43  
vacsad:
Szép kis szurkoló vagy. Csak akkor érdemes támogatni egy csapatot ha sikeres? Bújj el vagy vegyél gyorsan egy Merci sapkát, hiszen most ők vannak az élen....

ne bántsad már, igazán nem lehet azzal vádolni, h csak a sikeresnek szurkol, ha az utóbbi időben ferraris volt. hiszen már jó néhány éve szó sincs arról, h a Ferrarinak bármi is sikerülne......

albutr
#15 albutr 2016. augusztus 12. 21:03  
Zasalamel:
Nem tom h sírjak e vagy nevessek kínomban. Egyáltalán mi a f*sznak szurkolok ezeknek....

FEL A FEJJEL.

Thibczy
#14 Thibczy 2016. augusztus 12. 16:40  

Ahogy Alonso mondaná: "This is ridiculous!"

vacsad
#13 vacsad 2016. augusztus 12. 16:38  
Zasalamel:
Nem tom h sírjak e vagy nevessek kínomban. Egyáltalán mi a f*sznak szurkolok ezeknek....

Szép kis szurkoló vagy. Csak akkor érdemes támogatni egy csapatot ha sikeres? Bújj el vagy vegyél gyorsan egy Merci sapkát, hiszen most ők vannak az élen....

Thibczy
#12 Thibczy 2016. augusztus 12. 14:59  
Go.Michael:
Nem vetettem tarot kártyát, de ezt már Allison távozása napján lehetett olvasni jó pár helyen, hogy a "csókosai" is vele együtt mennek. Az hogy folyamatosan cikkeznek hogy a ferrari ilyen-olyan válságban van, ez már kezd unalmas lenni. Hagyják dolgozni a csapatot, aztán meglátjuk mi sül ki belőle.

Nem zörög a haraszt...

MS_argo001
#11 MS_argo001 2016. augusztus 12. 13:03  

Nagyobb szabadság kellene a csapatoknak a fejlesztések terén.

fist1
#10 fist1 2016. augusztus 12. 12:45  
F1890:
2 Ha nem lenne ma drs nem lenne semmi izgalom . A ferrari rono motoros csapatok nem tudnanak elozni. De meg a mercivel se nagyon lehetne. Mert nincs 1.5 -2 sec kulonbseg a sapatok kozott

Lehetséges. De jobb tapadású gumival azért javulhatna a helyzet. Kizárólag ezért szeretnék gumiháborút az F1-ben, hogy végre tisztességes mechanikai tapadásuk legyen. Nem vagyok biztos benne, hogy jövőre nem lesz rosszabb a helyzet, mert lehet az aero nagyobbat fog fejlődni, mint a mechanikai. Mivel nagyobb szabadság lesz, az aero fokozatosan fejlődni fog. A gumi viszont aligha. Én még mindig azt mondom, hogy a leszorítóerőt szoknyákkal kellett volna növelni. (Jó stabil, szilárd szoknyákkal, hogy ne legyen gond.)

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 12. 12:47

Balrog
#9 Balrog 2016. augusztus 12. 11:58  
Zasalamel:
Arra jöttem rá, hogy ezek az olaszok spagetti készítésen kívül semmihez se értenek.

A metálhoz azért igen

F1890
#8 F1890 2016. augusztus 12. 11:54  

2
Ha nem lenne ma drs nem lenne semmi izgalom . A ferrari rono motoros csapatok nem tudnanak elozni. De meg a mercivel se nagyon lehetne. Mert nincs 1.5 -2 sec kulonbseg a sapatok kozott

Zasalamel
#7 Zasalamel 2016. augusztus 12. 11:51  
F1890:
Nocsak rajottel h egy logonak szurkolsz es 1000 lathatatlan ismeretlen embereknek :O

Arra jöttem rá, hogy ezek az olaszok spagetti készítésen kívül semmihez se értenek.

F1890
#6 F1890 2016. augusztus 12. 11:49  
Zasalamel:
Nem tom h sírjak e vagy nevessek kínomban. Egyáltalán mi a f*sznak szurkolok ezeknek....

Nocsak rajottel h egy logonak szurkolsz es 1000 lathatatlan ismeretlen embereknek :O

Go.Michael
#5 Go.Michael 2016. augusztus 12. 11:36  

Nem vetettem tarot kártyát, de ezt már Allison távozása napján lehetett olvasni jó pár helyen, hogy a "csókosai" is vele együtt mennek. Az hogy folyamatosan cikkeznek hogy a ferrari ilyen-olyan válságban van, ez már kezd unalmas lenni. Hagyják dolgozni a csapatot, aztán meglátjuk mi sül ki belőle.

Pauszaniasz
#4 Pauszaniasz 2016. augusztus 12. 11:34  
fist1:
Ennél sokkal nagyobb gond, hogy jövőre lesz-e igazi küzdelem az élen, odaér-e a Red Bull? Ha igen, akkor izgalmas évünk lehet. A szélesebb autók és gumik látványa, körrekordok döntögetése, hogy nagyobb lehet az emberi tényező, ez már önmagában jónak ígérkezik. Persze a Pirelli továbbra is gát lehet, ezért lehet aggódni. A Ferrariért szerintem nem érdemes, nélkülük is lehet izgalmas a VB. Ha végre nem csak a Merci nyerhet... Illetve amiért még lehet aggódni, a benzinkorlát. Felemelik 105-re, kérdés, hogy az elég-e a mostani szint fenntartására. Bár ezzel nem lennék olyan nagyra, még mindig azt látni, hogy a benzinspórolás sokszor a verseny kárára megy. Ki nem szarja le, milyen üzenetet közvetít a sport, ha közben sokkal szarabbak a versenyek, mint lehetnének? A sport irányítói pedig azt hiszik, hogy a mennyiség számít csak az előzéseknél, nem a minőség. Vagy amikor egy pilóta tizen-, huszonvalahány másodpercre van egy másiktól (ami körönként nem lassabb tőle 1 másodperccel), és nekiáll felzárkózni, a végén pedig megkoronázza egy előzéssel. De ilyet ma nem látunk, mert ha azt nekiállna tisztességgel ledolgozni, vagy a gumi fogyna el alóla, vagy a benzin, esetleg a motorkorlát betartásának nem tenne jót.

Szar lett az F1 messze van már régi formájától..DE az hogy a ennyi pénzzel mérnökkel rendelkező csapat ekkora ökörségeket csináljon mint ezek(Stratégia alulmaradás a fejlesztési versenyben stb)hihetetlen .
A Ferrari-nak a szabad tesztelés költségkorlátozás, motorfejlesztés korlátozása tesz be leginkább,régebben ha nem ment egész nap mentek 150 kört motort fejlesztettek egyszerre többet is persze ezt csak pár csapat csinálhatná meg (RB Merci esetleg Mclaren)de ez valahol az anyagi fölénnyel való visszaélés is lenne.

Agressor
#3 Agressor 2016. augusztus 12. 11:22  

Ezzel csak az a baj, hogy a tradicionális csapatok mindig is fasisztoid szigor, és jól behatárolt pozíciók mellett voltak sikeresek. Főként a teljesítménykényszer, és a magas kötelező elvárások miatt...
Nem házon belüli hézagolás meg összefogás kell a Ferrarinak, hanem egy fasisztoid diktátor...
Ross Brawn, Jean Todt, Flavio Briatore, Ron Dennis... Ők talán összefogással lettek többször bajnokok, vagy szigorral, és fegyelemmel?! Na ugye...

fist1
#2 fist1 2016. augusztus 12. 11:06  

Ennél sokkal nagyobb gond, hogy jövőre lesz-e igazi küzdelem az élen, odaér-e a Red Bull? Ha igen, akkor izgalmas évünk lehet. A szélesebb autók és gumik látványa, körrekordok döntögetése, hogy nagyobb lehet az emberi tényező, ez már önmagában jónak ígérkezik. Persze a Pirelli továbbra is gát lehet, ezért lehet aggódni. A Ferrariért szerintem nem érdemes, nélkülük is lehet izgalmas a VB. Ha végre nem csak a Merci nyerhet...

Illetve amiért még lehet aggódni, a benzinkorlát. Felemelik 105-re, kérdés, hogy az elég-e a mostani szint fenntartására. Bár ezzel nem lennék olyan nagyra, még mindig azt látni, hogy a benzinspórolás sokszor a verseny kárára megy. Ki nem szarja le, milyen üzenetet közvetít a sport, ha közben sokkal szarabbak a versenyek, mint lehetnének?

A sport irányítói pedig azt hiszik, hogy a mennyiség számít csak az előzéseknél, nem a minőség. Vagy amikor egy pilóta tizen-, huszonvalahány másodpercre van egy másiktól (ami körönként nem lassabb tőle 1 másodperccel), és nekiáll felzárkózni, a végén pedig megkoronázza egy előzéssel. De ilyet ma nem látunk, mert ha azt nekiállna tisztességgel ledolgozni, vagy a gumi fogyna el alóla, vagy a benzin, esetleg a motorkorlát betartásának nem tenne jót.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 12. 11:16

Zasalamel
#1 Zasalamel 2016. augusztus 12. 10:06  

Nem tom h sírjak e vagy nevessek kínomban.

Egyáltalán mi a f*sznak szurkolok ezeknek....

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 12. 10:07

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Felipe Massa

02016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka

22016.10.26. 08:44

Tanulj, öcskös! – Marko kritizálja Verstappent

„Így sem versenyeket, sem világbajnokságokat nem lehet nyerni”

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban