Változások a Ferrari vezetőségében

írta: M4Sport
2016. május 03. 09:40
FOTÓ: ©xpbimages.com

Leköszönt posztjáról a Ferrari ügyvezető igazgatója. Helyét az elnök Sergio Marchionne vette át, aki egyes pletykák szerint hosszabb távon ennél is komolyabb babérokra tör…

Hetek óta sejthető volt, hétfőn hivatalossá vált: az F1-es Ferrari-istálló anyacégének új ügyvezető igazgatója van. A posztra Jean Todt távozása után, 2008-ban kinevezet Amedeo Felisa hivatalosan is bejelentette visszavonulását – helyét a márka jelenlegi elnöke, Sergio Marchionne veszi át, aki ezzel gyakorlatilag már a patinás cég teljes irányítását a magáénak tudhatja. A 68 esztendős Felisa az olaszok közleménye szerint tanácsadóként továbbra is az irányító testület tagja lesz.

Bár a változásoknak csak közvetetten van közük a Forma–1-hez, érdekesség, hogy a paddockban eközben olyan pletykák keringenek, melyek szerint a Maranellóban lábát egyre inkább megvető Marchionne hosszabb távon ennél is komolyabb hatalomra szeretne szert tenni. Az olasz 2014 őszén váltotta Luca di Montezemolót a Ferrari elnöki székében, emellett 2004 óta a FIAT vezére is, és az ő nevéhez fűződik a Fiat-Chrysler-csoport (FCA) létrehozása, valamint annak és a Ferrarinak a tőzsdére vitele. Marchionne már korábban elárulta, 2018 végéig szeretné sikeressé tenni az FCA-t, ezt követően ugyanis lemond vezetői pozíciójáról.

A Ferrarinál viszont állítólag ennél hosszabb távra tervez. Már elnökké kinevezésekor világossá vált, hogy a vörösöknél az F1-es kérdésekben is ő mondja ki a végső szót, rendszerint ő képviseli a csapatot az F1 Bizottság ülésein is – mégpedig igen keményen fellépve –, emellett pedig ő számít Bernie Ecclestone első számú „ellenzékének” a sportág politikai színterén.

A paddockban évtizedek óta járatos szakíró, Joe Saward szerint többen úgy vélik, hogy később szívesen válna a Forma–1 első emberévé, a kereskedelmi ügyekért felelős Bernie Ecclestone utódjává. A brit egy elemzőt, Dr. Svitoslav Rosovot is idézett, aki kijelentette, Marchionne 2018-ban várhatóan a lehető legtöbb pénzért eladja az FCA részvényeit, hogy aztán „visszavonuljon, és játszhasson az óriás elektromos autópályájával, a Forma–1-gyel”.

Tény, Marchionne az utóbbi hónapokban többször is célzást tett arra, hogy a Forma–1-nek fel kell készülnie a Bernie Ecclestone utáni időszakra. Kínában állítólag a brittel szembeni bizalmi szavazás lehetőségét is fölvetette, emellett pedig azt is javasolta a sportág többségi tulajdonosának, a CVC-nek, hogy egy háromfejű irányító testület váltsa a 85 esztendős üzletembert, melyben külön személyek felelnének a kereskedelmi, a marketing és a sportági oldalért. E posztokon vélhetően a nagy gyártók osztoznának: a sportági kérdések felelősének például a Mercedes tanácsadóját, Niki Laudát is javasolták – a kereskedelmi oldal pedig minden bizonnyal Marchionne számára vonzó terület…

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1m12
#4 f1m12 2016. május 03. 17:04  

akkor nem csak nekem nem szimpi ez az ember. sőt. a Ferrari vezetőségéből senki sem az. még a csapatfőnök sem. sajnos

zsolt13
#3 zsolt13 2016. május 03. 13:12  

Na az volna az utolso csepp a poharban ha ez az ontelt majom a F1 elere kerulne!
En nagyon remelem h ebbol az egeszbol semmi sem igaz!!

GreenHonda
#2 GreenHonda 2016. május 03. 10:59  

Mennyi jártassága is van ennek az F1-ben? 2014 óta elnöke a Ferrarinak de a versenycsapatnak az elnök nem is tagja úgy közvetlenül, de nem tudom miért kellene Őt az F1 élére tenni, főleg ekkora részrehajlással:) Remélem ég idejében feleszmél mindenki, hogy milyen veszélyek leselkednek itt az F1-ben, és még idő előtt helyére teszik ezt az embert, meg az összes nagyágyút akik csapatként akarják uralni az F1-et

Hombre B
#1 Hombre B 2016. május 03. 10:02  

Nem tartom ezt jó iránynak, nem hiszem, hogy ennyit céget lehetne aktívan irányítani, illetve szerintem nem tenne jót az F1-nek, ha Bernie után Sergio venné át az irányítást, lehet Bernie-t szidni, hogy csak az üzlet érdekli, de szerintem számára a sport is nagyon fontos, ezt Sergio-ról biztos nem lehet elmondani.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához