Változatosabb festésekre vágyik a Renault

írta: M4Sport
2016. március 16. 19:44
FOTÓ: ©Renault

A Renault szívesen feszegetné a határokat Forma–1-es autója festésével, a folytatásban pedig elindítana egy projektet, ami a BMW Art Car koncepciójára hajazna – jelentette ki a gyár sportrészlegét irányító Cyril Abiteboul.

A franciák ma mutatták be autójuk új, matt sárga festését, amivel Abiteboul elmondása szerint elsősorban azt akarták jelezni, hogy készek új utakra lépni, és ha lehet a folytatásban – már a 2016-os szezon során – még radikálisabb fényezésekkel előállni. A Renault sportrészlegének első embere a bemutató után hosszasan beszélt arról, mi motiválta a csapatot az új dizájn megalkotása során, és arról is, hogyan fűszereznék meg az F1 „unalmas” festéseit.

„Szerettünk volna valami beszédtémával szolgálni, fel akartuk pezsdíteni a dolgokat” – nyilatkozta a Motorsportnak az Ausztrál Nagydíj helyszínén. „Ez egy olyan dolog, amivel szívesen játszadoznánk. Ez az autó egy nagyszerű felület, egy igazi hirdetőtábla, ezért meglepetten tapasztalom, hogy az emberek nem játszanak vele. Tudom, hogy vannak szabályok, és nem változtathatunk túl sokat, de dolgozni fogunk az ügyön. Teljesen egyértelmű és olcsó dolog, amivel arra ösztönözheted az embereket, hogy rólad beszéljenek.”

RenaultAbiteboul elmondása szerint a Renault fontosnak tartotta, a szürke és a fekete „vállalati” színek mellőzését, ő maga pedig úgy érzi, az ellenfelek nem használják ki a lehetőségeiket. „Őszintén, a Forma–1-es autók csúnyák. Szégyellem magam amiatt, amit csinálunk. Néhány csapat még a szabályok által meghatározottnál is rosszabbat csinál, hiszen csak és kizárólag a teljesítményt tartják szem előtt. Mi szeretnénk jól mutatni” – magyarázta, mielőtt megkérdezték, szerinte miért voksolt több ellenfél is szürkére és annak árnyalataira az autó fényezésének tervezése során.

„Szerintem azért alakult így, mert mindenki a kiválóságát akarja hangsúlyozni, ilyenkor pedig teljesen kézenfekvő, hogy a szürke árnyalatit választod. Ezen felül ott vannak a csapatok, akik alapvetően a szürkét vagy a sötétszürkét fogják választani. Ilyen például a Mercedes és a McLaren. Én igazából nem értem, miért nem játsszunk egy kicsit a színekkel. Olyan ez, mintha el akarnának tűnni, mi viszont nem szeretnénk elbújni; mi vállaljuk az eredményeinket” – mondta.

RenaultKésőbb jelezte, a Renault már a Bahreini Nagydíj előtt finomíthat a ma bemutatott festésen, hiszen egyelőre nem tudják, hogyan mutat majd a matt sárga a televíziós közvetítésben és a fényképeken. A jövőben pedig szívesen indítanának egy, a BMW Arc Car programjához (az 1970-es években több amerikai művész is tervezett festést a cég versenyautóinak) hasonló projektet. „Lehet, hogy már a második futam előtt változtatunk, hiszen még nem ismerjük a véleményeket, és azt sem, hogyan mutat az autó különböző fényeknél. Ez is a lehetőségek között szerepel, de még többre vágyunk! Az Art Car jó példa. Mindenki emlékszik a BMW autóira. Kis dolgok ezek, de miért ne próbálnánk ki?”

Persze, ő is tisztában van azzal, hogy a Renault-nak nem lesz könnyű dolga, ha a szezon során több „őrült” festést is be akar mutatni, hiszen a szabályok megkötik a csapatok kezét, jelenleg ugyanis csak akkor változtathatnak, ha az összes ellenfél is áldását adja erre. „Úgy tudom, nem tehetjük meg csak úgy, hiszen nem megengedett a dolog” – utal az autók átszínezésére. „De ha Bernie Ecclestone engedélyt ad, akkor szeretnénk ebbe az irányba indulni. Nem akarunk a Forma–1 rosszfiúivá válni, csak meg egy kicsit fel akarjuk dobni a rendszert” – zárta gondolatát.

Renault

Oszd meg!

13 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jocke
#13 Jocke 2016. március 17. 13:14  
ryanmckane:
A 2000-es szezon ugrik be, mint igazán színes szezon: Ferrari - vörös, McLaren - ezüst/fekete/fehér, Williams - fekete/fehér, Jaguar - méregzöld, Arrows - narancssárga, Minardi - citromsárga, Benetton - benettonkék :) , Prost - igazi franciás sötétkék, BAR - fehér/ezüst, Sauber - kék/zöld, Jordan - sárga. Azóta annyira egyhangú lett az egész, hogy ihaj, és felüdülés most is ez a sárga Renault. Jó lenne ha követnék majd a többiek is ezt.

Illetve ’99 is elég színes volt, főleg a BAR-ral a rajtrácson, akik először két különböző festésű autót akartak indítani. Végül megoldották egy cipzárral :D

ryanmckane
#12 ryanmckane 2016. március 17. 10:46  

A 2000-es szezon ugrik be, mint igazán színes szezon: Ferrari - vörös, McLaren - ezüst/fekete/fehér, Williams - fekete/fehér, Jaguar - méregzöld, Arrows - narancssárga, Minardi - citromsárga, Benetton - benettonkék :) , Prost - igazi franciás sötétkék, BAR - fehér/ezüst, Sauber - kék/zöld, Jordan - sárga. Azóta annyira egyhangú lett az egész, hogy ihaj, és felüdülés most is ez a sárga Renault. Jó lenne ha követnék majd a többiek is ezt.

fist1
#11 fist1 2016. március 17. 00:51  

Kár, hogy épp a Lotus helyébe jött a Renault, mert az ő festésükkel speciel egyáltalán nem volt gond. Ami pedig az f1-es festéseket általában illeti, azokkal valóban van baj, de az sem feltétlen jó, ha túlságosan elkezdenek játszani a színekkel, a Red Bull sem festett túl jól 2015-ig bezárólag, idén végre nagyot léptek előre ezen a téren: letisztultabb, egyszerűbb, harmonikusabb lett az egész, így végre nem fogok agyvérzést kapni, ha meglátom a pályán az autójukat.

Utoljára módosítva: 2016. március 17. 00:53

fagyi
#10 fagyi 2016. március 16. 23:38  

Festes helyett en a versenyt mondanam, utana johet s rizsa ;)

Tasi-r
#9 Tasi-r 2016. március 16. 23:18  

Ezek szerint olvasta kommentem :D

Kimilton
#8 Kimilton 2016. március 16. 22:52  

Ez mind szép, de miért nem lehetett már alapból valami egyedivel előrukkolni?

GreenHonda
#7 GreenHonda 2016. március 16. 22:41  
Balrog:
Már ne haragudj, de én elég nehezen tudnék komolyan venni mondjuk egy gyári Audi csapatot teszem azt rikító rózsaszín színekben. :D Ha ki kéne választanom az F1 történetének legesztétikusabb festéseit, ez a Brabham sem valószínű, hogy szerepelne a listámon. De hogy az én ízlésemet is lehessen fikázni, nekem pl. ez nagyon bejött: https://c1.staticflickr.com/7/6130/6021838884_f9a3688f3d_b.jpg

Ugyanazért néznél furcsán rá ahogy egy zöld Ferrarira:D De akár legyen egy McLaren, Williams, Sauber is furcsa lenne zöldben. (nem Caterham, Jaguar, régi brit csapatok tradicionális zöldjei, hanem a rendes rikító ráadásul)

successboy
#6 successboy 2016. március 16. 21:51  

Azt kell mondanom, hogy egyenlőre egy óriási pozitív meglepetés nekem ez a csapat.El sem hiszem hogy valami olyat tesznek amire a szurkolóknak és maga a formula-1 nek is szüksége van.
Úgy látszik a többi csapat már tiszta depresszios lett az évek során, amit persze nem csodálok ,hisz óriási csalódás eddig az utolsó 2 hybrid évad minden szempontból, tele negatív dolgokkal.(Még a Mercedesnek is ,hiába nyerték agyon magukat)
Nagyon fogok szurkolni ennek a csapatnak, hogy sikeresek legyenek, már csak azért is, mert be mertek szállni ebbe a megmérgezett sportba és nem csak meghallották a szurkolók egyik problémáját hanem fel is fogták és kitoltak a garázsból egy gyönyörű festésű autot, ami persze nekik is egy hatalmas reklám.Erre a többi depis nem jött rá, óriási..
Respect Renault.
(Remélem meglepnek még egy V10 twin turboval is)


Utoljára módosítva: 2016. március 16. 22:19

sába
#5 sába 2016. március 16. 21:50  

Na végre valaki házon belül is el meri mondani a véleményét, hogy az f1-ből kimúlt a kreativitás és rondák az autók.

Balrog
#4 Balrog 2016. március 16. 21:44  
GreenHonda:
Amúgy pont én is néhány hónapja ezt mondtam amit most mondott ki először a Renault. És igazság szerint ez is például egy hatalmas fegyvertény a Ferrarinál hogy nekik van színük amivel képviseltetik magukat és amivel azonosíthatóak. Idejönne egy Audi vagy Porsche harcolni a Mercedessel mindegyik tuti szürke lenne, meg itt feljönne a McLaren a feketéjével, egy ekkora patinás csapat. De így nem fogják magukra felhívni a figyelmet, csak egy konzervatív európai, óceáni vagy nedves kontinentális éghajlatú egyhangú fost juttat az ember eszébe. Profizmust is, de ez önmagában szerintem az F1-ben nem elég. És még egyszer itt nem a szürkével meg a feketével van a baj, hanem hogy mindegyik autó ilyen. Még azt mondom közönséges dolog, ha egy autóba tesznek piros csíkokat. Csomó cég fehér-szürke-fekete-piros-kék hozzáadnivalót ad szponzorilag a csapatokhoz, hatalmas hiba, hogy ők is kreativitáshiányban szenvednek. Ide olyanok kelleneének, mint a Le-Mans-ban Shinji Nakanokék rikitíó rózsaszín kocsija, meg a Haas NASCAR féle rikítőzöld festése. Mindjárt nem ilyen egyhangú lenne ez az egész.

Már ne haragudj, de én elég nehezen tudnék komolyan venni mondjuk egy gyári Audi csapatot teszem azt rikító rózsaszín színekben. :D Ha ki kéne választanom az F1 történetének legesztétikusabb festéseit, ez a Brabham sem valószínű, hogy szerepelne a listámon.

De hogy az én ízlésemet is lehessen fikázni, nekem pl. ez nagyon bejött:
https://c1.staticflickr.com/7/6130/6021838884_f9a3688f3d_b.jpg

GreenHonda
#3 GreenHonda 2016. március 16. 21:02  

Amúgy pont én is néhány hónapja ezt mondtam amit most mondott ki először a Renault. És igazság szerint ez is például egy hatalmas fegyvertény a Ferrarinál hogy nekik van színük amivel képviseltetik magukat és amivel azonosíthatóak.

Idejönne egy Audi vagy Porsche harcolni a Mercedessel mindegyik tuti szürke lenne, meg itt feljönne a McLaren a feketéjével, egy ekkora patinás csapat. De így nem fogják magukra felhívni a figyelmet, csak egy konzervatív európai, óceáni vagy nedves kontinentális éghajlatú egyhangú fost juttat az ember eszébe. Profizmust is, de ez önmagában szerintem az F1-ben nem elég.

És még egyszer itt nem a szürkével meg a feketével van a baj, hanem hogy mindegyik autó ilyen. Még azt mondom közönséges dolog, ha egy autóba tesznek piros csíkokat. Csomó cég fehér-szürke-fekete-piros-kék hozzáadnivalót ad szponzorilag a csapatokhoz, hatalmas hiba, hogy ők is kreativitáshiányban szenvednek.

Ide olyanok kelleneének, mint a Le-Mans-ban Shinji Nakanokék rikitíó rózsaszín kocsija, meg a Haas NASCAR féle rikítőzöld festése. Mindjárt nem ilyen egyhangú lenne ez az egész.

Utoljára módosítva: 2016. március 16. 21:05

GreenHonda
#2 GreenHonda 2016. március 16. 20:58  
Bruum:
Jó lenne ha engednék hogy variáljanak a festéssel, bár ezek az "őskövületek" még a sisakfestések változtatását sem engedik.

A sisakfestésnek nincs is értelme. Folyton sokan változtatgatnák, Monacoban meg pl "kötelezően" mindenki, én ettől hányok. Hogy régi pilóták emlékeésére kell majmolni sisakot meg ilyenek. Hogy néznénk a régi idők versenyzőire ha folyton mindenféle utánzással és ilyen hülyeségekkel festegették volna össze-vissza a sisakjukat?

Ott van Senna legendás sisakja, vagy Schumacheré, oké a színe változott MSN-nél de alapvető motívuma megmaradt. Aztán A két Hill sisakja, vagy Villeneuve sisakja. Szerintem ennek pont így van értelme, és nem az futamonkénti festegetésnek, úgy semmilyen és követetletlen, érdektelenné válik a versenyző szimbolikus reprezentálása.

Utoljára módosítva: 2016. március 16. 20:58

Bruum
#1 Bruum 2016. március 16. 20:01  

Jó lenne ha engednék hogy variáljanak a festéssel, bár ezek az "őskövületek" még a sisakfestések változtatását sem engedik.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt