Változhat az üzemanyaglimit

írta: M4Sport
2016. április 22. 16:49
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Stratégiai Csoport és az F1 Bizottság soron következő ülésén az üzemanyaglimit módosítása is szóba kerül, a Motorsport információi szerint pedig jó esély mutatkozik arra, hogy a csapatok kompromisszumot kötnek, azaz a teljes törlés helyett „csak” emelnek a határon.

2014-ben, a Forma–1 technikai szabályainak átalakításakor vezették be a szabályt, melynek értelmében egy versenyző maximum 100 kilogrammnyi üzemanyagot használhat el egy futam alatt; ezzel párhuzamosan az áramlási sebességet 100 kg/órában maximalizálták. A királykategória a tervek szerint jövőre ismét megújul, és mivel a nagyobb leszorítóerőt generáló versenyautók miatt a fogyasztás is nőhet, egyes résztvevők ennek a limitnek az eltörlését javasolták.

A versenyzőknek ugyanis a 100 kilogrammos határ érvényben maradása esetén még több üzemanyagot kellene megtakarítaniuk a futamok során, ez pedig ellenkezne a 2017-es szabálycsomag eredeti céljával, vagyis a futamok izgalmasabbá tételével. A téma a csapatok jövő keddi megbeszélésén is szóba kerül, az viszont a Motorsport szerint valószínűtlen, hogy végleg eltörlik a limitet, ahogyan azt például a Renault kérvényezte.

Ezzel a felvetéssel viszont nem értett egyet minden résztvevő; a Mercedes például folyamatosan azzal érvelt, hogy a Forma–1-nek a folytatásban is oda kell figyelnie arra, hogy környezetbarát üzeneteket közvetítsen, az üzemanyaglimit eltörlésével pedig ez sérült volna. Éppen ezért most az tűnik legvalószínűbbnek, hogy a csapatok egy kompromisszumos megoldást fogadnak majd, vagyis 100-ról 105 kilogrammra emelik a határt, így tehát a környezetbarát iránytól sem kell eltérni, és a folyamatos spórolás miatt sem kell aggódniuk – legalábbis most így gondolják.

Az üzemanyaglimit eltörlésének legnagyobb pártolója egyértelműen a Renault volt; a csapat technikai igazgatója, Nick Chester például már az év elején arra figyelmeztette a résztvevőket, hogy a szabály jelenlegi formájának megtartása káoszt hozhat. „Ha nem változtatunk, az zűrzavart eredményezhet. A limit eltörlése a versenyzésnek is jót tenne, hiszen megszabadulhatnánk a vitorlázástól. Abban az esetben azonban, ha megtartjuk a 100 kilogrammos határértéket, és ezzel állunk át a 2017-es szabályokra, rengeteg spórolást fogunk látni a versenyeken, ami miatt az emberek nagyon sokat fognak panaszkodni” – panaszkodott a Motorsportnak.

A franciák sportrészlegének vezetője, Cyril Abiteboul eközben azt hangoztatta, hogy a Forma–1 vezetői által fontosnak tartott „zöld üzenetre” sem vetült volna árnyék, hiszen a csapatok sohasem pazarolták az üzemanyagot. „Őszintén mondom, még a V8-as korszakban is takarékoskodtunk. Ez is része volt a taktikázásnak, hiszen a versenytáv egészére optimalizálni akartuk a köridőket. Ez a magatartás mindig is része volt az F1-nek, szóval én kihúznám a szabálykönyvből” – magyarázta.

FIA
Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Harangi
#6 Harangi 2016. április 25. 12:14  
schimi:
"a Forma–1-nek a folytatásban is oda kell figyelnie arra, hogy környezetbarát üzeneteket közvetítsen" Én a profi sportot (tegyük fel, hogy a Forma1 is ide tartozik) a szórakoztatóipar részének tekintem. Eco üzenetek közvetítése helyett a versenyek minőségére kellene odafigyelni. Forma 1 helyett a Forma E "környezetbarátságosabb", legalábbis közelről nézve, de annál is környezetkímélőbb, ha hétvégente szép időben inkább kirándul egyet az ember, minthogy körbe-körbe futkározó autókat nézegessen.

Az aztán környezetkímélő lenne, ha az összes néző felállna, beülne az autójába és elpöfögne kirándulni valahová (csak Németországban 1,5-2 millióan nézik a futamot). Megköszönhetik a sötétzöldek, hogy a verseny miatt néhányan legalább otthon maradnak.

conan
#5 conan 2016. április 23. 13:25  
Thibczy:
Annyi változna, hogy teljesítményben közelebb lenne a Renault meg a Honda. A nagyobb fogyasztás miatti többletsúly még mindig kisebb hátrány, mintha a teljesítményből kell visszavenni.

talán a taktika változna, mert akkor talán jobban lehet a gumikkal is reagálni, szóval aki több üzemanyaggal indul valószínű gyorsabban akar közlekedni a többieknél ezért jobban használni fogja a gumikat is így +1 kerékcsere +1 lágyabb keverékek használata mellett lehetne "támadni" :)

schimi
#4 schimi 2016. április 23. 11:10  

"a Forma–1-nek a folytatásban is oda kell figyelnie arra, hogy környezetbarát üzeneteket közvetítsen"

Én a profi sportot (tegyük fel, hogy a Forma1 is ide tartozik) a szórakoztatóipar részének tekintem. Eco üzenetek közvetítése helyett a versenyek minőségére kellene odafigyelni. Forma 1 helyett a Forma E "környezetbarátságosabb", legalábbis közelről nézve, de annál is környezetkímélőbb, ha hétvégente szép időben inkább kirándul egyet az ember, minthogy körbe-körbe futkározó autókat nézegessen.

fist1
#3 fist1 2016. április 23. 01:41  

Abszolút egyetértek a Renaultval, full felesleges az üzemanyaglimit, a csapatok optimalizálják maguknak a teljesítményt az adott pályára. Nevetséges, hogy azért találnak ki bizonyos szabályokat, hogy azzal üzenjenek a nézőknek. A nézőknek a legjobb üzenet, ha jó a verseny. A Forma-1-nek is az a legjobb, be kéne már fejezni ezt a hülyeséget, hogy üzengetni akarnak a nézőknek, akik k*rvára leszarják, hogy mennyit spórolnak a benzinnel, a motorral, a fékekkel stb., csak jó versenyt akarnak látni, aminek ezek a "rajongóvonzó" üzenetnek szánt baromságok gyakran gátat vetnek.

Thibczy
#2 Thibczy 2016. április 22. 17:49  
conan:
szerintem ezzel nem fog változni semmi, ugyan úgy lesz vitorlázás, már tavaly is volt aki kevesebb mint 100kg-al rajtolt általában mindkét wiliems ilyen volt.... addig amíg nem lehet a motor váltó stb miatt nagyobb teljesítményen "hosszabb" távon nyomni neki semmi nem fog változni

Annyi változna, hogy teljesítményben közelebb lenne a Renault meg a Honda. A nagyobb fogyasztás miatti többletsúly még mindig kisebb hátrány, mintha a teljesítményből kell visszavenni.

conan
#1 conan 2016. április 22. 17:42  

szerintem ezzel nem fog változni semmi, ugyan úgy lesz vitorlázás, már tavaly is volt aki kevesebb mint 100kg-al rajtolt általában mindkét wiliems ilyen volt....
addig amíg nem lehet a motor váltó stb miatt nagyobb teljesítményen "hosszabb" távon nyomni neki semmi nem fog változni

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt