Változhatnak a gumik Malajziától

írta: M4Sport
2016. augusztus 27. 10:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

Már Malajziában új gumikat vetne be a Pirelli. A módosításra ugyanakkor az összes résztvevőnek áldását kell még adnia.

A pénteki szabadedzésekre valamennyi csapat két extra szett gumit kapott a Pirellitől. A jelöletlen abroncsok valójában lágy gumik voltak, de oldalfaluk szerkezetét módosították, hogy a gumi ellenállóbb legyen a külső behatásokkal, így a kerékvetőkkel szemben. A Pirelli számára az F1-es visszatérés óta állandó fejtörést okoznak a vágások jelentette sérülések, és ezen a téren folyamatosak a fejlesztések.

Mario Isola, a cég versenyigazgatója a pénteki tesztek után leszögezte, szeretnék még a szeptemberi Maláj Nagydíjon bevezetni az új típusú abroncsokat, ám hangsúlyozta, hogy e módosítás papíron semmiféle teljesítményváltozást nem jelent. „Ezek a gumik teljesítményüket tekintve nem igazán térnek el a normális lágy gumiktól. Most még a versenyzők és csapatok véleményére vagyunk kíváncsiak, hogy megerősítsék a szimulációink eredményeit. Az új konstrukciót már Sepangban szívesen bevetnénk” – nyilatkozta.

Addig persze még hátravan egy újabb teszt Monzában. Ezt követően pedig valamennyi istállónak rá kell bólintania a változtatásra – máskülönben nem lesz mód az új struktúrájú abroncsok bevezetésére. „Azt még nem tudjuk, hogy valaki nem gondolja-e úgy, hogy ebből egyes csapatok többet profitálnának, mint mások. Alapvetően azonban az erőviszonyokat nem változtathatja meg” – nyilatkozta Isola.

Egyelőre nem minden résztvevőt győztek meg a próbakörök. „Úgy tapasztaltuk, hogy a prototípus lágy gumik egy kicsivel lassabbak, mint a normálisak” – nyilatkozta például Pascal Wehrlein.

Isola ezzel szemben bizakodva nyilatkozott. „Sokan azt mondták nekünk, hogy semmilyen különbséget nem érzékeltek. Ez jó kiindulópont, de még valamennyi versenyzőt és autót ellenőriznünk kell, mert ha szezon közben akarunk változtatni, mindenki beleegyezése kell. Máskülönben az FIA-nál kell biztonsági érvekre hivatkoznunk. Ha mindenki azonos véleményen lesz, automatikusan bevezetjük a gumit. Nincs különbség a kettő között, de a biztonság tekintetében előrelépést értünk el.”

Éppen ezért akárhogy is lesz Malajziában, az új konstrukció a 2017-es abroncsok alapját képezheti majd – annak ellenére, hogy jövőre a mostaninál szélesebbek lesznek a gumik. A végső tesztre az év végén Abu-Dzabiban kerül sor, melyen a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull is részt vesz majd átalakított autójával. „Ha a konstrukció jónak bizonyul ott, máris nekikezdünk a gyártásának 2017-re” – vetítette előre az olasz szakember.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

12016.10.24. 00:54

Vettel: Tíz másodpercet spórolhattunk volna a dobogós csatához

Különc taktikájának nem jött jól a virtuális biztonsági autó

12016.10.24. 00:37

Büntetést kapott a Ferrari

Danyiil Kvjat manőverét is szankcionáltá