Változik a bakui futam időpontja

írta: M4Sport
2016. április 08. 12:41
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem mindennapi okok miatt változtattak az Azerbajdzsánban rendezendő Európai Nagydíj kezdési időpontján. Az azeri állam eközben azokra a felvetésekre is reagáltak, melyek szerint a Hegyi-Karabahban zajló fegyveres konfliktus veszélybe sodorhatja a viadalt.

Azerbajdzsánban eltörölték a nyári időszámítást, miután a témával foglalkozó akadémikusok meggyőzték a kormányt, hogy a több európai országban is alkalmazott módszer csekély gazdasági haszonnal jár. A változtatás a közelgő Forma–1-es futamra is hatással volt, hiszen a szervezőknek és a sport irányítóinak meg kellett változtatniuk annak kezdési időpontját.

A futam az eredeti tervek szerint 18 órakor indult volna, ez az időpont viszont nagyon közel van a 20 óra 14 perckor esedékes naplementéhez, ezért a rendezők egy órával előrébb hozták a startot. A kezdési időpont a módosítás ellenére továbbra sem kerül átfedésbe a Le Mans-i 24 órás viadal befutójával (a szervezők korábban is próbálták elkerülni az ütközést).

A változtatást a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) és a Forma–1 Menedzsmentnek (FOM) is engedélyeznie kellett, igaz ez nem volt több egyszerű formalitásnál. „Szóban már az Ausztrál Nagydíj után megegyeztünk, és most a hivatalos versenynaptárban is láttam, hogy változott az időpont, szóval megerősíthetem, hogy a futam 17 órakor startol” – mondta a futam főszervezője.

„Nincs veszélyben a verseny”

Az Európai Nagydíj tehát új időpontot kapott (magyar idő szerint 15 órakor startol majd a viadal), ám jövőjével kapcsolatban újabb pletykák ütötték fel a fejüket. Az országhoz tartozó Hegyi-Karabah régióban ugyanis kiújultak a harcok az azeri és az örmény hadsereg között, a mostanihoz hasonló véres összecsapásra pedig az 1994-e tűzszünet megkötése óta nem volt példa.

Noha néhány napja ismét életbe lépett a tűzszünet, egyes hírek szerint a harcok tovább folytatódtak, a konfliktus pedig a bakui futamra is hatással lehet, az ország ifjúsági- és sportminisztere azonban cáfolta ezeket a felvetéseket. „A történteknek nincs hatásuk az országban rendezendő eseményekre. Azerbajdzsán mindig is törekedett arra, hogy garantálja az országba látogató sportolók, turisták, rajongók, valamint az eseményeken részt vevő személyek biztonságát” – nyilatkozta.

Nem a mostani egyébként az első kérdőjel a futam sorsa kapcsán: az év elején az olaj világpiaci árának csökkenése miatt merült fel a törlés lehetősége, miután az állami bevételek 75 százaléka az olajból származik. A helyi kormány gazdasági szakértőinek körében többen azt tanácsolták, inkább mondják le a nyárra tervezett futamot, hogy ezzel is pénzt takarítsanak meg. A szervezők viszont azzal érveltek, hogy a verseny nemcsak a turizmusnak, az idegenforgalomnak és a szolgáltató iparnak tesz jót, sőt új munkahelyeket is teremt.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál