Változik az üzemanyaglimit!

írta: M4Sport
2016. április 30. 13:44
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megerősítette, 2017-ben változik az üzemanyaglimit, miután a csapatok megegyeztek annak módosításáról. Az új szabály értelmében egy versenyző 105 kilogrammnyi benzint használhat el egy futam alatt.

A jelenlegi előírásokat 2014-ben – a királykategória technikai szabályainak átalakításakor – vezették be az áramlási sebességre (ezt 100 kg/órában maximalizálták) vonatkozó szabályozással együtt. Ám mivel jövőre ismét változnak a szabályok, az autók pedig nagyobb leszorítóerőt fognak generálni, várhatóan a fogyasztás is nő, ezért többen ennek a limitnek a megváltoztatását javasolták.

Sőt, a Renault a korlátozás eltörlése mellett kardoskodott (a csapat technikai igazgatója, és a francia gyár sportrészlegének vezetője többször elmondta, nincs szükség a limitre), mások viszont ragaszkodtak hozzá. Főleg a Mercedes, a cég ugyanis nem akarta, hogy „sérüljön a Forma–1 által közvetített környezetbarát” üzenet.

A gyártók végül egy kompromisszumos megoldást kötöttek, melynek értelmében megtartják az üzemanyaglimitet, viszont 5 kilogrammal növelik a felhasználható benzin mennyiségét. Ezt a javaslatot most a Stratégiai Csoport után az F1 Bizottság és az FIA Motorsport Világtanácsa (WMSC) is elfogadta, majd hivatalosan is szabályba iktatta.

A Motorsport már a frissített szabálypontot is közölte, ami kimondja, hogy egy autó sem használhat fel 105 kilogrammnál több üzemanyagot a versenyek során. Azokat a pilótákat pedig, akik átlépik ezt a határt, csapatuk pedig nem tud megfelelő, elfogadható magyarázattal szolgálni ennek miértjére, ki fogják zárni az aktuális megmérettetésről.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt