Változott-e valami a rádiós szigor miatt?

írta: M4Sport
2016. március 20. 15:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár jobban a kezében volt az irányítás, mint korábban, Lewis Hamilton szerint a rádiózással kapcsolatos szabályok szigorítása nem változtatott a versenyek képén. A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff viszont úgy érzi, a módosítás megnehezítette a csapatok dolgát.

A szezonnyitó előtt az FIA több alkalommal is pontosított az engedélyezett rádiós üzeneteket tartalmazó listáján. A hétvége kezdete előtt nagyon komoly szigorítást terveztek, hiszen a stratégiára vonatkozó előírásokat is korlátozni akarták. A csapatok azonban ezt már túlzónak érezték, és a szabályok enyhítéséért kampányoltak – mint kiderült, sikerrel. Nem sokkal az Ausztrál Nagydíj startja előtt kiderült, a futamon mégis lehet majd egyeztetni a taktikai lehetőségekről.

Persze mindez csupán részsiker volt az alakulatok részéről, a rádiózással kapcsolatos szabályok ugyanis a futam alkalmával így is szigorúbbak voltak, mint az előző években bármikor, a címvédő világbajnok szerint azonban komolyabban nem befolyásolták a versenyzést. „Őszintén, nem volt sokkal másabb, mint a többi futam. Minden információt megkaptam, amire szükségem volt. Jobban az irányításom alatt voltak a dolgok, de ez leginkább az erőforrás esetében igaz. Egyébként nem volt nagy különbség” – mondta a futam leintése után.

A szigorítás Sebastian Vettel szerint sem hozott komolyabb változást. „Nem mondanám, hogy más lett a dolog. Több dologra kell emlékeznünk, de érvelhetnek azzal, hogy a versenyzés miatt vagyunk itt, hogy olyan keményen küzdjünk, amilyen keményen csak lehet, és nem azért, hogy memóriajátékot játsszunk. A futam felénél volt egy kis gondom a szoftverrel, de nem hiszem, hogy a közönség szórakoztatónak találta volna, ahogy ezzel küzdök. Rákérdeztem, és szerencsére sikerült megoldani. Magán a versenyzésen azonban ez nem sokat változtatott” – magyarázta.

A futamgyőztes, Nico Rosberg valamivel lelkesebbnek tűnt ellenfeleinél. „Jó volt! Tetszett ez a kihívás, hiszen most sokkal több múlt rajtunk, és ez klassz. Az ember úgy érzi, sokkal inkább az irányítása alatt tartja a dolgokat. A futam előtt ismét változtattak, így a taktikáról is beszélhettünk. Most meg kell vizsgálnunk, ez-e a jó út, vagy lehet-e még javítani. Majd meglátjuk.”

Wolff eközben arról beszélt, hogy a szigor nehezebbé tette a csapatok életét, és a címvédő alakulat pilótáinak gyenge startjához is köze volt. „A felvezető körön láthattuk, mennyire csúszott a kuplung, és ha ezen nem lehet változtatni, az bizony komoly különbséget jelent” – magyarázta, majd elárulta, a szigor miatt később is akadt gondjuk a futam során. „Azért is nehéz volt, mert nem tudtuk elmondani Nicónak, hogy vigyázzon a jobb hátsókra. Ez nehéz, hiszen az évek alatt hozzászoksz, hogy minden információt továbbítanod kell, és optimalizálnod az autót. Most viszont lesznek helyzetek, amiket a mérnökök már nem ellenőrizhetnek” – jelezte.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1 the best
#3 f1 the best 2016. március 21. 20:27  

Szerintem a taktikáról se kellene infót adni a versenyzőnek csak a biztonságot érintő dolgokról. Hadd döntsön a taktikáról, gumikról és kiállásról a versenyző így még több múlik rajta és többet hibáznának vagy beszorulnának valaki mögé és ezáltal szorosabb és izgalmasabb versenyt láthatnánk.

Enveblo
#2 Enveblo 2016. március 20. 17:21  

Helyes jó ez így, nehogy már mondani kelljen, hogy vigyázzon a hátsóra, majd megérzi ő, ha már gebasz van.
Amúgy nyilván nem tetszik annak aki pont olyat közölne, ami jó lenne....

Utoljára módosítva: 2016. március 20. 17:23

Thibczy
#1 Thibczy 2016. március 20. 17:20  

Majd hozzászoknak. Szerintem azzal, hogy a taktikáról lehet beszélgetni így jó ez a szabály. Végre kicsit önállóbbak a pilóták és nem a boxból irányítják őket távirányítóval.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"