Változtatás nélkül fogadták el a 2017-es új szabályokat

írta: M4Sport
2016. április 26. 19:47
FOTÓ: ©YouTube

A februári tervekhez képest változtatás nélkül fogadta el a kedden Angliában ülésező F1 Bizottság a 2017-es új aerodinamikai szabályokat – a motorszabályokról azonban még mindig nincs döntés.

Kedden az angliai Biggin Hillben tartotta ülését a Stratégiai Csoport és az F1 Bizottság, hogy szavazzon a már kidolgozott, s a Motorsport Világtanács által március 4-én ki is hirdetett 2017-es új aerodinamikai szabályokról.

A múlt hónap elején azért tolták ki április végéig az új regulák elfogadásának határidejét, mert a csapatok több kérdésben nem értettek egyet. A hónapok óta tartó viták során az istállók február végén arról állapodtak meg, hogy a kompromisszumos, úgynevezett McLaren-csomagot tárják a Bizottság elé, mely a Red Bull korábbi koncepciójánál visszafogottabb gyorsulást tesz lehetővé. A Red Bull úgy ítélte meg, hogy az új megoldás nem megy eléggé messzire, míg a Mercedes még a mostani szavazás előtt is abbéli aggályainak adott hangot, hogy a leszorítóerő megnövelésével csak csökkeni fog az előzések száma.

E vita megoldására extra időt kaptak a résztvevők, ám Dieter Rencken, az Autosport és a Motorsport-Total munkatársa arról adott hírt, hogy a mai több órás ülésen végül semmi sem változott a két hónappal ezelőtti helyzethez képest. Azaz a következő évtől érkeznek a már korábban ígért nagyobb gumik, szélesebbé válnak az autók, megváltozik az első és a hátsó szárnyuk (az első deltaformát kaphat, a hátsó rombuszalakú véglapokat) kinézete, nagyobb lesz a diffúzoruk, továbbá megnő az aerodinamikai leszorítóerejük és a mechanikus tapadásuk. A köridők pedig 3-5 másodperccel gyorsulnak majd.

Ahhoz, hogy bármi is változzon a már ismertetett regulákon, az FIA, a FOM és a csapatok képviselői mellett szponzorokat és futamrendezőket, valamint a Pirellit is tömörítő F1 Bizottságban a 26 tagból legalább 18-nak igennel kellett volna szavaznia a módosításra, ám erre nem került sor.

Így változnak az autók 2017-ben

2016 2017
Első gumi szélessége: 245 mm 305 mm
Hátsó gumi szélessége: 325 mm 405 mm
A felfüggesztés szélessége: 1800 mm 2000 mm
Az első szárny szélessége: 1650 mm 1800 mm
A hátsó szárny szélessége: 750 mm 950 mm
A hátsó szárny magassága: 950 mm 800 mm
A padlólemez minimális szélessége: 1300 mm 1400 mm
A padlólemez maximális szélessége: 1400 mm 1600 mm
A kocsitest szélessége: 1400 mm 1600 mm
Az autó maximális tömege: 702 kg 722 kg + 5 kg (gumik)

A motorszabályokról még nincs döntés

A mai ülésen ugyanakkor nemcsak a karosszériára vonatkozó szabályokról, de a motorokról is szó esett. Az FIA korábban négy megvalósítandó célt tűzött ki a motorgyártók elé: a motorhang javítását, az erőforrások árának drasztikus csökkentését, a teljesítmények kiegyenlítését, valamint egy szabályozást, mely biztosítja, hogy egyetlen istálló sem maradhat motor nélkül, azaz megszabja, hogy valamennyi gyártónak minimálisan és maximálisan hány partnere kell, hogy legyen.

Motorkérdésben nem hozott előrelépést a keddi ülés – annak ellenére, hogy a Stratégiai Csoport a délelőtti egyeztetésén többségi szavazással már megállapodott a részletekről, s az F1 Bizottság elé tárta az évi három motor használatának engedélyezéséről, a költségek két év alatt lépcsőzetes módon történő csökkentéséről, valamint a beszállítók minimális számáról szóló javaslatát. Csakhogy a Motorsport értesülése szerint az F1 Bizottság délutáni ülésén nem volt jelen annyi tag, ahányra a végső szavazáshoz szükség lett volna, mivel a futamrendezők nem utaztak el Angliába. Az Autosport eközben azt írta, a költségek és a beszállítók számának meghatározása továbbra is vitapontot jelent.

Akárhogy is, a gyártóknak még négy napjuk van előállni a mindenki számára elfogadható javaslattal, melyről aztán elektronikus szavazás formájában, azaz újabb ülés nélkül döntenek.

Oszd meg!

32 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Pendulum
#32 Pendulum 2016. április 27. 15:35  
Zasalamel:
Ez nagyrészt azoknak a hisztis embereknek köszönhető akik végigrinyálták az 5 évet a "gombnyomásos" előzéseken, most lehet nézni a "tiszta" (ahogy ők mondták) előzéseket, de majd figyeld meg h ugyanezek emberek lesznek megint a leghangosabbak h kevés az előzés és h a pályán nem történik semmi.

Milyen tiszta elozesek?Tan eltorlik az ERS-t es DRS-t?Ugyan....

BrettShaw
#31 BrettShaw 2016. április 27. 15:01  
hammertime:
Gondolom a mechanikai tapadás növelésével is lehetett volna csökkenteni a motor szerepét úgy hogy az aero arányát nem növelik. Az minden szempontból jobb megoldásnak tűnik.

Növelik azt is, bár tévedsz. A mechanikai tapadás növelése sokkal globálisabban hat a csapatokra, mint az aero fejlesztések lazítása, ezért a motorbeli különbségek nem csökkenek, vagy nem csökkenek jelentősen.

Ennek a csomagnak mechanikai tapadás - aerodinamikai tapadás aránya nem tolódik el az aero felé 2016-hoz képest. Ez is volt a cél.

Lewisthebest
#30 Lewisthebest 2016. április 27. 13:32  
hammertime:
Jó hír azoknak akiknek ez tetszik, ezután bármikor láthatnak majd ugyanolyan futamokat mint amik az F1-ben lesznek, csak ki kell menni valamelyik pályaudvarra. Borzalmasan rossz irány az aero szerepének növelése, pont a másik irányba kellett volna menni. Persze megértem az örömködőket is, mindegy milyen áron, csak legyen valami változás, hátha akkor nem a merci nyer.

Itt nem csak az aero nőtt hanem a mechanikai tapadás és a szélárnyékhatás is. Szóval még jól is kijöhetnek belőle vagy az is lehet, hogy marad minden ugyanolyan mint most. Viszont ha ugyanolyan marad legalább egy kicsit felrázza a mezőnyt és talán szebbek is lesznek az autók, de ezt majd csak akkor jelenthetjük ki ha lehullik a lepel legalább 1 2017-es konstrukcióról mert ezekkel a fikciókkal úgyis csak a kocanéző szemét tudják kiszúrni. Amikor 2014-re találgatta mindenki, hogy milyenek lesznek az új autók akkor is kijött csomó egészen pofás koncepció aztán előálltak a legocsmányabb pöcsorrokkal meg porszívókkal mert az volt a hatékonyabb.

GreenHonda
#29 GreenHonda 2016. április 27. 13:14  

Az egyetlen ami felidegesít ebbe hogy akkor mi a szarnak kell Monacoba menni,mert totál semmi értelme nincs. De mekkora legenda lett a Sennabeli Monacoi versenyek, amikor a legértelmetlenebb volt ott rendezni futamot:D Egy nagy szar volt, Senn aideje pont az F1 elutálatosabb ideje volt talán szerintem:D De hát a nagy karakaterek, a nosztalgikus hangulat, meg az idő:)

hammertime
#28 hammertime 2016. április 27. 13:11  
F1890:
mintha tavaly annyi elozes lett volna az elso helyen vagy ugyanolyan taktikan levo csapatoknal az elmezonyben. ha novelik az aero szerepet valojaban csokkentik a motor szerepet

Nem sok volt, mivel már most is túl sokat számít az aero. Lowe elmondta múltkor, hogy lemodellezték, feleannyi aero kellene, mint most.

hammertime
#27 hammertime 2016. április 27. 13:09  
BrettShaw:
Lehet, hogy nem a legjobb irány, de nincs választásuk. Vagy az aerot növelik, amely több mozgásteret ad, ráadásul kvázi korlátlanul fejleszthető, vagy a motort szerepét csökkentik mondjuk a teljesítményüknek kiegyenlítésével, vagy a korlátlan fejlesztés lehetőségével. Ma ugyan előfordul egy-egy élvezhető futam, de a VB-t tekintve egy rém unalmas borzalom az egész, amely elsősorban annak köszönhető, hogy a mercedesen kívüli motorgyártók gyatra munkát végeztek. Nem akarom kisebbíteni a Mercedes érdemét, csupán az a kényelmetlen helyzet állt elő, hogy nem igen van esély egyáltalán megszorongatni őket, mert az egyetlen potens motorral versenyző kihívó motorja is gyengébb, ráadásul mint kostruktőr nem valószínű, hogy eléri a mercedest, az egyetlen potens konstruktőr meg egy olyan motorral küszködik, amelynek a hátrányát nem lehet ledolgozni ebben az aero szabályrendszerben. Ha csökkenne az aero szerepe, akkor méginkább nőne a mercedes fölénye. Engem személy szerint egyáltalán nem érdekel a nehezebb előzés. Teljesen mindegy, hogy nehéz vagy könnyű, mert a szétszakadt mezőny miatt fel sem merül az előzés az élen egy két kivételes eset kivételével. Inkább 20-50 másodperces különbségek adódnak a verseny végére és egy kvantált blokkos szar az egész. Ha ezt a különbséget sikerül akármilyen módon a tizedére csökkenteni én boldog leszek, mert ekkor már biztosan nem 1,5-ös szorzó lesz egy mercedes futamgyőzelemre és nem 1,004 a VB címre.

Gondolom a mechanikai tapadás növelésével is lehetett volna csökkenteni a motor szerepét úgy hogy az aero arányát nem növelik. Az minden szempontból jobb megoldásnak tűnik.

F1890
#26 F1890 2016. április 27. 12:46  

mintha tavaly annyi elozes lett volna az elso helyen vagy ugyanolyan taktikan levo csapatoknal az elmezonyben.

ha novelik az aero szerepet valojaban csokkentik a motor szerepet

BrettShaw
#25 BrettShaw 2016. április 27. 12:31  
hammertime:
Jó hír azoknak akiknek ez tetszik, ezután bármikor láthatnak majd ugyanolyan futamokat mint amik az F1-ben lesznek, csak ki kell menni valamelyik pályaudvarra. Borzalmasan rossz irány az aero szerepének növelése, pont a másik irányba kellett volna menni. Persze megértem az örömködőket is, mindegy milyen áron, csak legyen valami változás, hátha akkor nem a merci nyer.

Lehet, hogy nem a legjobb irány, de nincs választásuk. Vagy az aerot növelik, amely több mozgásteret ad, ráadásul kvázi korlátlanul fejleszthető, vagy a motort szerepét csökkentik mondjuk a teljesítményüknek kiegyenlítésével, vagy a korlátlan fejlesztés lehetőségével.

Ma ugyan előfordul egy-egy élvezhető futam, de a VB-t tekintve egy rém unalmas borzalom az egész, amely elsősorban annak köszönhető, hogy a mercedesen kívüli motorgyártók gyatra munkát végeztek. Nem akarom kisebbíteni a Mercedes érdemét, csupán az a kényelmetlen helyzet állt elő, hogy nem igen van esély egyáltalán megszorongatni őket, mert az egyetlen potens motorral versenyző kihívó motorja is gyengébb, ráadásul mint kostruktőr nem valószínű, hogy eléri a mercedest, az egyetlen potens konstruktőr meg egy olyan motorral küszködik, amelynek a hátrányát nem lehet ledolgozni ebben az aero szabályrendszerben. Ha csökkenne az aero szerepe, akkor méginkább nőne a mercedes fölénye.

Engem személy szerint egyáltalán nem érdekel a nehezebb előzés. Teljesen mindegy, hogy nehéz vagy könnyű, mert a szétszakadt mezőny miatt fel sem merül az előzés az élen egy két kivételes eset kivételével.

Inkább 20-50 másodperces különbségek adódnak a verseny végére és egy kvantált blokkos szar az egész. Ha ezt a különbséget sikerül akármilyen módon a tizedére csökkenteni én boldog leszek, mert ekkor már biztosan nem 1,5-ös szorzó lesz egy mercedes futamgyőzelemre és nem 1,004 a VB címre.

Utoljára módosítva: 2016. április 27. 12:34

Zasalamel
#24 Zasalamel 2016. április 27. 12:18  
hammertime:
Persze. egy év múlva lesz ez aktuális, de az már több helyen le lett vezetve teljesen logikusan, hogy ha az összteljesítmény nagyobb hányadát teszi ki az aero, akkor arányaiban többet veszítenek a kanyarokban ha másik autó mögött kell menni.

Ez nagyrészt azoknak a hisztis embereknek köszönhető akik végigrinyálták az 5 évet a "gombnyomásos" előzéseken, most lehet nézni a "tiszta" (ahogy ők mondták) előzéseket, de majd figyeld meg h ugyanezek emberek lesznek megint a leghangosabbak h kevés az előzés és h a pályán nem történik semmi.

hammertime
#23 hammertime 2016. április 27. 12:11  
Zasalamel:
Sztem várjuk még ezzel h milyen lesz, meg egyébként is ez jövőre lesz, bőven ráérünk még azon agyalni h jobb lesz e az előzés így vagy nem... :D Olyan szempontból örülök én h a 17-es változtatással kisebb lesz a motor szerepe és nagyobb lesz az aero, így kb egyenlő arányban fog számítani és ezzel a csapatoknak is több esélyük lehet.

Persze. egy év múlva lesz ez aktuális, de az már több helyen le lett vezetve teljesen logikusan, hogy ha az összteljesítmény nagyobb hányadát teszi ki az aero, akkor arányaiban többet veszítenek a kanyarokban ha másik autó mögött kell menni.

Zasalamel
#22 Zasalamel 2016. április 27. 12:06  
hammertime:
Valószínűleg jó lesz, nem az a gond, hanem hogy még annyira sem lehet majd ott maradni a másik autó mögött a kanyarokban mint most, pedig már most is messze-messze ez a legnagyobb probléma.

Sztem várjuk még ezzel h milyen lesz, meg egyébként is ez jövőre lesz, bőven ráérünk még azon agyalni h jobb lesz e az előzés így vagy nem... :D Olyan szempontból örülök én h a 17-es változtatással kisebb lesz a motor szerepe és nagyobb lesz az aero, így kb egyenlő arányban fog számítani és ezzel a csapatoknak is több esélyük lehet.

Wolverine
#21 Wolverine 2016. április 27. 12:04  
hammertime:
Valószínűleg jó lesz, nem az a gond, hanem hogy még annyira sem lehet majd ott maradni a másik autó mögött a kanyarokban mint most, pedig már most is messze-messze ez a legnagyobb probléma.

És azt is tegyük hozzá hogy ha nem növelik a felhasználható üzemanyagot akkor a nagyobb légellenállás/fogyasztás miatt még többet kell vitorlázgatniuk...

hammertime
#20 hammertime 2016. április 27. 11:56  
Zasalamel:
Most mit izélsz már? Nyugi jó lesz a merci 17-ben is.

Valószínűleg jó lesz, nem az a gond, hanem hogy még annyira sem lehet majd ott maradni a másik autó mögött a kanyarokban mint most, pedig már most is messze-messze ez a legnagyobb probléma.

Zasalamel
#19 Zasalamel 2016. április 27. 11:35  
hammertime:
Jó hír azoknak akiknek ez tetszik, ezután bármikor láthatnak majd ugyanolyan futamokat mint amik az F1-ben lesznek, csak ki kell menni valamelyik pályaudvarra. Borzalmasan rossz irány az aero szerepének növelése, pont a másik irányba kellett volna menni. Persze megértem az örömködőket is, mindegy milyen áron, csak legyen valami változás, hátha akkor nem a merci nyer.

Most mit izélsz már? Nyugi jó lesz a merci 17-ben is.

027
#18 027 2016. április 27. 11:29  
hammertime:
Jó hír azoknak akiknek ez tetszik, ezután bármikor láthatnak majd ugyanolyan futamokat mint amik az F1-ben lesznek, csak ki kell menni valamelyik pályaudvarra. Borzalmasan rossz irány az aero szerepének növelése, pont a másik irányba kellett volna menni. Persze megértem az örömködőket is, mindegy milyen áron, csak legyen valami változás, hátha akkor nem a merci nyer.

Ha tovább csökkentették volna az aerot nézhettük volna ahogy merci még 3 éven keresztül tartja szopórolleren a többieket. Tények pedig magukért beszélnek : amikor Red Bull dominancia volt ( aero korszak) 4 év alatt 36 alkalommal fordult elő hogy nem RB pilóta nyert. Ezzel szemben a mostani Motor szarságban eddig 6 alkalommal történt ez meg, ennek a fele ráadásul Merci hibájából.

hammertime
#17 hammertime 2016. április 27. 09:32  

Jó hír azoknak akiknek ez tetszik, ezután bármikor láthatnak majd ugyanolyan futamokat mint amik az F1-ben lesznek, csak ki kell menni valamelyik pályaudvarra.

Borzalmasan rossz irány az aero szerepének növelése, pont a másik irányba kellett volna menni.

Persze megértem az örömködőket is, mindegy milyen áron, csak legyen valami változás, hátha akkor nem a merci nyer.

Utoljára módosítva: 2016. április 27. 09:38

Timad
#16 Timad 2016. április 27. 08:48  

Akkor most begyújtják a rakétákat a Mercinél és a Red Bullnál :D

Csúcsrajáratott aero részleg vs 1500+ fős ’autógyár’

Aztán a Pirelli olyan kbbefszomat mutat nekik, hogy még a Mclaren is odaér :D

Zasalamel
#15 Zasalamel 2016. április 27. 08:45  
Hombre B:
Azért ilyen könnyen nem lehet leírni, hogy az RB lesz a legnagyobb esélyes, Mercedes nem csak motorikusan jó, hanem aero-val is ott vannak az élen, erre azért tudnak majd építkezni. Ferrari esetében én is kíváncsi leszek, hogy miként reagálnak a változásokra, de szerintem is az lehet amit írsz, vagyis idén megint csak a motoron lesz a hangsúly és az aero-ban nagy változások már nem lesznek. Utóbbit egyébként igazolhatja, hogy sajtó hírek szerint (amit régebben olvastam) a Ferrari csak májusban kezdi meg a ’17-s autó munkáit, illetve ha jól emlékszem MA nyilatkozta azt, hogy szépen fokozatosan kerülnek fel a fejlesztések az autóra. Lehet a téli tesztek után azt mondta Allison, hogy a Spanyol nagydíjig lehet foglalkozni az idei autóval, aztán már ’17-re koncentrálnak.

2017 lesz az igazi főpróba Allisonéknak, idén hátrányból indultak mert teljesen új technikával kellett helytállniuk míg a többiek viszonylag kiforrottabb, jó pár évvel előttük voltak. 2017 más lesz, mindenki tiszta lappal, 0-ról kezdheti, egy csapat sem tudott évekkel ezelőtt készülni a 17-es évre. Azért tartom RB-t a legesélyesebbnek mert Newey mindig is jól reagált a változtatásokra elég belegondolni a 90-es évekre, 98-ra, 2005-re vagy 2009-re.
Szurkolok h a motort minél hamarabb rendbe rakják, minél jobb a motor annál jobban kockázhatnak a konstrukció terén.

Utoljára módosítva: 2016. április 27. 08:47

Hombre B
#14 Hombre B 2016. április 27. 08:21  
Zasalamel:
Ezzel valszeg az RB lesz a 2017 legnagyobb esélyese, kivi vagyok a merci h fog reagálni a változtatásokra, arra is kivi leszek Allison csapata mit alkot majd. Még február vége-március eleje között Newey nyilatkozta h már elkezdték a 2017-es munkálatokat, a ferka helyében én csak a motorral foglalkoznék idén, viszont a konstrukcióra ráhangolódnék erőteljesen a 2017-re.

Azért ilyen könnyen nem lehet leírni, hogy az RB lesz a legnagyobb esélyes, Mercedes nem csak motorikusan jó, hanem aero-val is ott vannak az élen, erre azért tudnak majd építkezni.

Ferrari esetében én is kíváncsi leszek, hogy miként reagálnak a változásokra, de szerintem is az lehet amit írsz, vagyis idén megint csak a motoron lesz a hangsúly és az aero-ban nagy változások már nem lesznek. Utóbbit egyébként igazolhatja, hogy sajtó hírek szerint (amit régebben olvastam) a Ferrari csak májusban kezdi meg a ’17-s autó munkáit, illetve ha jól emlékszem MA nyilatkozta azt, hogy szépen fokozatosan kerülnek fel a fejlesztések az autóra. Lehet a téli tesztek után azt mondta Allison, hogy a Spanyol nagydíjig lehet foglalkozni az idei autóval, aztán már ’17-re koncentrálnak.

Zasalamel
#13 Zasalamel 2016. április 27. 07:33  
F1890:
csak nem mindegy mennyire számít a motorerő aerodinamika mechanikai tapadás aránya. és jövőre a motornak kevesebb szerepe lesz

Ezzel valszeg az RB lesz a 2017 legnagyobb esélyese, kivi vagyok a merci h fog reagálni a változtatásokra, arra is kivi leszek Allison csapata mit alkot majd.

Még február vége-március eleje között Newey nyilatkozta h már elkezdték a 2017-es munkálatokat, a ferka helyében én csak a motorral foglalkoznék idén, viszont a konstrukcióra ráhangolódnék erőteljesen a 2017-re.

Utoljára módosítva: 2016. április 27. 07:35

sztárvorsz
#12 sztárvorsz 2016. április 27. 00:02  

Összességében örülök, különösen a szélesebb hátsó szárnynak és diffúzoroknak, ezek növelhetik a szélárnyékot. Amúgy is jót tehet egy kis variálás.

Ha viszont még mindig le kell szakadni spórolás végett, akkor azt mondom végleg leáldozott a Pirelli ideje.. mondjuk én alapból is azt mondom, hogy inkább a tankolásra kéne bízni a "lapok keverését". Szerintem összességében, az jobb koncepció volt. Talán kisebb volt a sebesség különbség két taktika közt (kevesebb előzés - kikerülés), de megvolt a feszültség mikor hosszú körökön keresztül tolta le egyik versenyző a másikat, az inkább volt idegrendszer teszt. Igaz ott meg túl sok volt a vonatozás a mai futamokhoz képest, de a Kers - drs jó optimalizálásával ezt ma már át lehetne hidalni. Mindenesetre szurkolok az új szabályoknak.

Utoljára módosítva: 2016. április 27. 00:07

p4x-639
#11 p4x-639 2016. április 26. 23:18  

megint húztak egy lapot a 19-re aztán ha nem jön be majd csodálkoznak, hogy mi van.

Én nem örülök a változásoknak, a nyakamat rá, hogy 2017 megint egy kuka év lesz és még örülhetünk majd ha legalább a 2018-ra közelednek majd egymáshoz a csapatok. De most legalább majd nem csak a drága motor miatt lesznek a középcsapatok több körös hátrányba hanem az új aero miatt is :D

Az a "maximális tömeg" 722+5 kg az nem minimum akar lenni? (az ellenkező irányba kéne araszolni itt is)

F1890
#10 F1890 2016. április 26. 22:47  
_JuSuF_:
Ugyan már, akinek erősebb a motorja, az jövőre is profitálhat belőle, ugyan úgy meredekebb szárnyakkal fog tudni menni. nézd meg a Red Bull-t, hogy az egyenesben ne gyalázza le őket mindenki, lejjebb kellett venniük a szárnyakat. Ha nem szorulnának rá, akkor bajban lehetne a Merci. Vagy ki tudja, "ha"-ra nem lehet építeni.

csak nem mindegy mennyire számít a motorerő aerodinamika mechanikai tapadás aránya. és jövőre a motornak kevesebb szerepe lesz

cnote76
#9 cnote76 2016. április 26. 22:36  

Na akkor előzést idén látunk utoljára...

fist1
#8 fist1 2016. április 26. 22:01  
F1890:
én örülök h végül totoka nem tudta megakadályozni, örülök h nagyobb szerepe lesz az aeronak mert így akinek gyengébb a motorja annak is van tere h leverje a potyalesőket. viszont ettől nem lesznek izgalmasabb csaták, de remélem rám cáfolnak

De, lesznek izgalmasabb csaták, amennyiben lesz elég mechanikai tapadás is.

Zasalamel
#7 Zasalamel 2016. április 26. 21:43  

Na ennek örülök!

_JuSuF_
#6 _JuSuF_ 2016. április 26. 21:34  
Lewisthebest:
Annak örülök, hogy így összefoglalva minden szélesebb lesz. Persze Monacoba már 1 autó se fog elférni, de a legtöbb pályán így növekedhet a szélárnyékhatás és megkönnyítheti az előzést.

Na igen, ezekkel az autókkal nem lehet majd Sutil Alonso elleni bevetődéses előzését bemutatni majd, mert már ezekkel a keskenyebb autókkal se nagyon lehetett beférni a másik mellé. :)

_JuSuF_
#5 _JuSuF_ 2016. április 26. 21:33  
F1890:
én örülök h végül totoka nem tudta megakadályozni, örülök h nagyobb szerepe lesz az aeronak mert így akinek gyengébb a motorja annak is van tere h leverje a potyalesőket. viszont ettől nem lesznek izgalmasabb csaták, de remélem rám cáfolnak

Ugyan már, akinek erősebb a motorja, az jövőre is profitálhat belőle, ugyan úgy meredekebb szárnyakkal fog tudni menni. nézd meg a Red Bull-t, hogy az egyenesben ne gyalázza le őket mindenki, lejjebb kellett venniük a szárnyakat. Ha nem szorulnának rá, akkor bajban lehetne a Merci. Vagy ki tudja, "ha"-ra nem lehet építeni.

speed2006
#4 speed2006 2016. április 26. 21:15  

Érdekes lesz a mostani üzemanyag korláttal végig menni. Ha azon nem változtatnak, akkor adnak a szarnak egy pofont.

F1890
#3 F1890 2016. április 26. 20:47  

én örülök h végül totoka nem tudta megakadályozni, örülök h nagyobb szerepe lesz az aeronak mert így akinek gyengébb a motorja annak is van tere h leverje a potyalesőket. viszont ettől nem lesznek izgalmasabb csaták, de remélem rám cáfolnak

McLarenHonda
#2 McLarenHonda 2016. április 26. 20:46  

Hát, bevallom, megleptek, hogy végül a legdrasztikusabb lett elfogadva (helyesebben nem tudtak annyian összefogni, hogy ne az eredeti elképzelés következzen be). Egyik szemem sír, másik nevet, az az első szárny még gond lehet, de hajrá. Végre, változás.

Lewisthebest
#1 Lewisthebest 2016. április 26. 20:25  

Annak örülök, hogy így összefoglalva minden szélesebb lesz. Persze Monacoba már 1 autó se fog elférni, de a legtöbb pályán így növekedhet a szélárnyékhatás és megkönnyítheti az előzést.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához