Van, aki betiltaná a rádiózást

írta: M4Sport
2016. július 13. 17:34
FOTÓ: ©xpbimages.com

Továbbra is a rádiós szigor az egyik központ téma a királykategóriában: a versenyzők közül legutóbb Felipe Massa jelezte, nem szimpatizál túlzottan a jelenlegi előírásokkal, egy korábbi futamgyőztes pedig felvetette, a rádiózást mindenestől száműzni kellene a Forma–1-ből.

Bakuban Lewis Hamiltonnak és Kimi Räikkönennek adódtak problémái a rádiós szabállyal (egyikük sem kaphatott információt a csapattól a futam közben jelentkező problémák megoldásáról), Ausztriában Sergio Pérez esete kapott visszhangot (a mexikóinak nem szólhattak, hogy elromlottak a fékek, így ő kicsúszott az utolsó körben), a brit futam után pedig Nico Rosberg büntetése.

A váltójával bajlódó német volt ugyanis az első pilóta, akit azért soroltak hátra, mert csapata tiltott üzenetet továbbított neki; erre azután került sor, hogy az FIA leszögezte, a jövőben keményebben szankcionálja az ilyen esteket. A napokban sokan kritizálták már az előírást, a Mercedes pedig jelezte, tárgyalni akar annak módosításáról. De a szabály nemcsak nekik, hanem a Rosberg büntetéséből profitáló (a második helyet Max Verstappen örökölte) Red Bullnak sem tetszik.

„Ez a szabály ostobaság” – jelentette ki a csapatvezető, Christian Horner. „Ennek így nincs sok értelme, de a szabály az szabály. Az autók technikailag rendkívül összetettek, szóval érthető, miért akarta a Mercedes tájékoztatni a versenyzőjét. A kérdés tehát adott: jót tesz ez a szabály a Forma–1-nek?” – tette hozzá a brit szakember, jelezve, ő is megfontolná a módosítást.

Felipe MassaHasonló véleményt fogalmazott meg Williams technikai igazgatója, Pat Symonds is, kiemelve, hogy az előírások nemcsak „értelmetlenek”, hanem veszélyesek is, ahogyan azt Pérez esete is bizonyítja. Erre a versenyzők is panaszkodtak már. Hamilton például a bakui eset után beszélt arról, hogy a problémák megoldásának keresése elterelheti figyelmüket a versenyek alatt, a koncentrációvesztés pedig veszélyes lehet 300 km/óra fölötti tempónál.

Most Massa is erről írt a Motorsporton vezetett blogjában. „Az autók mostanában rendkívül összetettek. Több száz parancsot továbbíthatunk a kormányunkról, és nem hiszem, hogy van pilóta, aki mindet meg tudja jegyezni. Ha tudná, akkor mérnök lenne, mégpedig egy nagyon jó mérnök! Rengeteg információ és parancs van előttünk, de csak a gyakrabban használtakra figyelünk. Kétlem, hogy valaki ismeri mindet. Plusz, bizton állíthatom, hogy 300 feletti tempónál nem túl kényelmes a kormánykereket figyelni ahelyett, mi történik a pályán” – jelezte a brazil.

Bejegyzésében egy saját példát is hozott. „Ausztriában fékprobléma miatt estem ki. Talán, ha megvitathattam volna a dolgokat a mérnökömmel, akkor minden máshogy történik. De ezt nem tehettem meg. Amikor Rosbergnek gondjai támadtak, nem habozott, megkérdezte a mérnökét, mit tegyen és meg is kapta az információt, ami segített a problémamegoldásban. Elveszítette a második helyet a büntetés miatt, de még így is harmadik lett” – írta.

Egy korábbi futamgyőztes, John Watson eközben megjegyezte, a legjobb megoldás az lenne, ha mellőznék a rádiózást a királykategóriában. „Meg kellene gondolniuk, hogy betiltják az egészet. Elfelejtik az egész átkozott rádiózást. És akkor Christian Hornernek sem kellene mindig fülhallgatót viselnie” – mondta a Guardiannek. „A mi időnkben (az 1980-as években – a szerk.) ez még eléggé primitív volt, ahhoz képest, mennyire fejletté vált napjainkra. Ez az oka ennek a tilalomnak is, hiszen meg akarják oldani, hogy a pilóta egyedül vezesse az autót. A verseny legyen az ő kezükben, ne a boxfal kezében. Ha marad a kommunikáció, akkor az legyen csak a biztonsági kérdésekkel kapcsolatos, és írják elő, egészen pontosan mit lehet és mit nem” – javasolta.

Ferrari, rádió, James Allison

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jadeite
#5 Jadeite 2016. július 15. 00:43  

"A mi időnkben (az 1980-as években – a szerk.) ez még eléggé primitív volt, ahhoz képest, mennyire fejletté vált napjainkra. Ez az oka ennek a tilalomnak is, hiszen meg akarják oldani, hogy a pilóta egyedül vezesse az autót." - ez csak nekem hangzik komikusan ellentmondásosan? Mintha a 80as években a csapat a garázsból verseny közben is oda tekerhette a motort meg úgy állítgathatta a dolgokat, ahogyan akarta, a versenyzőnek nem kellett annyi gombbal szenvednie, de gyakorlatilag "távirányították" az autót.

Utoljára módosítva: 2016. július 15. 00:44

easyleft
#4 easyleft 2016. július 13. 18:59  

kormány plusz válto. ennyi. és vezessenek ne videojátékozzanak.

vandr
#3 vandr 2016. július 13. 18:47  

Tiltsák be a rádiózást, mert annak a világon semmi értelme, hogy a mérnökök nem közölhetnek semmi használható infót a versenyzővel. Az meg már a viccek vicce, hogy a mérnökök kérdezgetik a pilótát a rádióban.
A profi élsportot pontosan az különbözteti meg az amatőrtől, hogy a versenyző megkapja a lehető legtöbb és legpontosabb segítséget. Itt is ez kéne, hogy legyen.

ego
#2 ego 2016. július 13. 18:44  

Pontosan. Olyan autót kell épiteni amit a pilóta el tud vezetni.

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. július 13. 17:52  

"Az autók mostanában rendkívül összetettek. Több száz parancsot továbbíthatunk a kormányunkról, és nem hiszem, hogy van pilóta, aki mindet meg tudja jegyezni."

talán inkább az állítgatást kellene tiltani, nem pedig a rádiózást!