Van működő újítás is: feldobta a versenyeket az új gumiszabály

írta: M4Sport
2016. március 22. 14:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kimondottan jót tettek az új gumiszabályok a versenyeknek – vélik a Mercedesnél, a Red Bullnál és a Pirellinél.

Izgalmas, taktikai szempontból is változatos versennyel rajtolt el a 2016-os szezon Ausztráliában. Az idei évtől a csapatok és versenyzők valamennyi hétvége előtt maguk állíthatják össze gumikészletüket. A Pirelli minden alkalommal három keveréket jelöl ki, ezekből választhatnak, s a megkötés csak annyi, hogy a leglágyabb típusból egyet a Q3-ra, két kijelölt típusból kettőt pedig a versenyre kell fenntartani.

Miután a melbourne-i győzelem sorsáról lényegében a gumiválasztás döntött, a paddockban többen is úgy vélik, egyértelmű előrelépést hozott ezen újítás. „Azzal, hogy három keverékünk van a versenyre, szerintem egészen jól lehet játszani. A múlt év közepén azért is álltunk elő ezzel, mert úgy éreztük, izgalmasabbá és kiszámíthatatlanabbá teheti a versenyeket” – nyilatkozta Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője Ada Coopernek.

„Van, aki használt közepes gumin van, más teljesen új szuperlágyon – ez fantasztikus. És az időmérő izgalmát is fokozta, mert a lágyabb gumi kifejezetten az időmérőre van. Szombaton láthattuk, hogy két és fél másodperccel gyorsabbak voltunk, ami részben az autók fejlődésének, rézben viszont a gumiknak köszönhető.”

Egyetértett kollégájával Christian Horner is. A Red Bull különösen kíméletesen bánt a hétvégén a gumikkal, Daniel Ricciardo pedig nem kis mértékben annak köszönhette negyedik helyét, hogy végig a lágyabb abroncsokkal versenyezhetett. „A karosszériánk jól működik, kicsi a gumikopásunk. Az etapjaink hosszán látszott ez legjobban, és nagyon versenyképesek voltunk. Ha Ricciardo előtt tiszta volt a terep, hasonló körökre volt képes, mint Vettel. És ezek biztató tények. Szerintem ez jó a Forma–1-nek. Sok versenyzést láthattunk a mezőnyben, igazi versenyzést” – fogalmazott a brit a Crashnek.

Gumistratégia - AusztráliaPaul Hembery, a Pirelli sportigazgatója is sikerként aposztrofálta újításukat. „Ha a stratégiai variációkat az előző évhez hasonlítjuk, a három keverékünk remekül működött” – állapította meg az Autosportnak. „Tavaly ugyanezen a versenyen egy kiállással ment végig mindenki, most viszont volt egy, kettő és három kiállásos versenyünk is, és még a két és három kiállás esetén is eltérően kombinálták a keverékeket a csapatok. Ilyen szempontból ez egy teljes siker.”

És a szakember nem is lát okot arra, hogy ez a helyzet a későbbiekben drasztikusan megváltozzon. „Az az előnye a három keveréknek, hogy a csapatok alkalmazkodhatnak minden helyzethez. Ha rossz időmérőd volt, vagy ha a verseny során úgy adódik, változtatnod kell a taktikán – például biztonsági autó vagy forgalom miatt –, több lehetőséged van. Ilyen tekintetben tehát ez remekül működik. És ha így folytatódik, akkor mindenki szeretné ezt átvinni 2017-re is. A következő futamokat tekintve szerintem Bahrein és Kína is igencsak érdekesnek ígérkezik” – tekintett előre Hembery, aki szerint a taktikai variációk számát a gumik mellett az új időmérős szisztéma is növelte.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

stonefly
#1 stonefly 2016. március 22. 19:14  

5 éve ezt pofázom, persze most sem miattam döntöttek így. :)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ