Van pár „nagyon jó dolog” a Renault tarsolyában!

írta: M4Sport
2016. február 17. 13:02
FOTÓ: ©xpbimages.com

Késésben van a Renault, mégis bizakodik. Vezetőik elárulták, a karosszéria terén ugyan kompromisszumokra kényszerülnek, erőforrásuk azonban ígéretes.

A kínkeserves 2014-es és 2015-ös szezonok után 2016 az újrakezdésről szól a Renault számára. A franciák újra gyári csapatot alapítottak, és miközben egy lépéssel eltávolodtak a Red Bulltól, egyúttal a nyomást is levették saját vállukról. Február eleji bemutatkozásukon nem győzték hangsúlyozni, idén nem várnak nagy eredményeket, a csapatépítéshez időre van szükségük, és a bajnoki sikert sem fogják görcsösen üldözni, csak évek múltán számítanak arra, hogy esélyük legyen rá.

Valóban, nem kis lemaradást kell behozniuk. Versenyképességüket alapvetően erőforrásuk fogja meghatározni – ezen a téren pedig az elmúlt két év alapján nem várhatunk tőlük csodát. Vagy mégis? Cyril Abiteboul, a Renault Sport ügyvezető igazgatója előrebocsátotta, vannak ígéretes fejlesztéseik. „Jól halad a fejlesztés. Van pár jó dolog a tarsolyunkban, amelyek bevetéséhez ugyan kell még némi idő, és csak aztán látjuk majd, mit hoznak a pályán. De van pár nagyon-nagyon jó dolog” – idézte a franciát az F1i.com.

A szakember hozzátette, elsősorban a 2015-ös Brazil Nagydíjon kipróbált D-specifikációjú motorjuk alapjaira építkeznek, mely azon a hétvégén ugyan nem hozta a várt előrelépést, mégis már egy új irányvonalat képviselt. „Pontosan tudjuk, milyen irányt kell vennünk. Már annál a motornál is az a terület volt új, amelynek jelentős megváltoztatásán idén dolgozunk. Nem teljesen ugyanaz a koncepció, de hasonló az új motor kialakítása is” – bocsátotta előre.

Renault motor, V6 turbó

Az új karosszéria egy kényszermegoldás

Miközben a Renault motorhátrányát igyekszik csökkenteni, csapatuk, az egykori Lotus a tavalyi anyagi problémák miatti lemaradását farigcsálja. Nick Chester, az enstone-i gyár technikai igazgatója kiemelte, a karosszéria terén bizonyos kompromisszumokra kényszerültek. „Nagyon nehéz volt. Általában már az előző év májusában sem egyszerű integrálni egy új motort. Mi azonban még a múlt év vége felé sem tudhattuk, mi lesz, ami nagyon nehéz volt. Meg kellett változtatnunk az autó hátulját, a hűtését, és ez óriási munka. Nem sikerült optimalizálnunk, ahogyan szerettük volna. Nagy kompromisszumokra kényszerültünk, de nem is volt elegendő időnk a finomhangolásra” – nyilatkozta Chester az Autosportnak.

A szakember azt ígérte, autójuk elkészül a barcelonai első tesztre – s elmondása szerint nem sokban változik elődjéhez képest. „Nem kellett változtatnunk a filozófiánkon, nagyon hasonló lesz. Bizonyos adottságok miatt jó volt a kocsi vezethetősége, ezért a versenyzők mindent ki tudtak hozni belőle. Ezeket próbáltuk átvinni az új modellbe is” – fogalmazott.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Felipe Massa

02016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka

22016.10.26. 08:44

Tanulj, öcskös! – Marko kritizálja Verstappent

„Így sem versenyeket, sem világbajnokságokat nem lehet nyerni”

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban