Vandoorne bizonyította, itt a helye!

írta: M4Sport
2016. április 04. 16:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

A királykategória egyik legtöbbre tartott világbajnokát kellett pótolnia egy olyan autóval, amit egyszer sem vezetett – nagy volt tehát a nyomás, Stoffel Vandoorne keze azonban egy pillanatra sem remegett meg. A fiatal belga pontszerzésével letette névjegyét a Forma–1-ben és végérvényesen bebizonyította, helye van a legjobbak között.

A McLaren tartalékversenyzője csütörtökön tudta meg, hogy be kell ugrania Fernando Alonso helyére, aki végül nem kapta meg a rajtengedélyt az FIA orvosaitól. Azt, hogy erre a csapat sem számított jól példázza, hogy Vandoorne éppen Japánban tartózkodott (idén az ország legrangosabb formaautós sorozatában, a Super Formulában versenyez majd) és soron következő tesztjére készült. Egy telefonhívás azonban mindent megváltoztatott.

Vandoorne azottan repülőre szállt, és az úton is folyamatosan kapcsolatban volt mérnökeivel; igyekezett mindent „bemagolni” a McLaren idei versenyautójáról, azt ugyanis eddig egyszer sem vezette. Bár a kisebb kategóriákban meggyőző teljesítményt nyújtott, az előző években látott beugrások alapján nem várhattunk tőle túl sokat, ám névjegyét már az időmérőn letette, hiszen gyorsabb kört futott világbajnok csapattársánál, Jenson Buttonnél. Másnap pedig megszerezte a McLaren-Honda idei első világbajnoki egységét.

Pedig bőven volt nyomás a vállán, hiszen a mezőny egyik legtöbbre tartott versenyzőjét kellett helyettesítenie egy másik bajnok csapattársaként, a számára „ismeretlen” MP4-31-esben ülve, nem csoda tehát, hogy debütálása után szinte mindenki szuperlatívuszokban beszél róla. Például a McLaren versenyigazgatója, Éric Boullier. „Összességében remek hétvégét teljesített” – kezdte elégedetten a tapasztalt szakember. „Egyetlen rossz lépést sem tett; remek munkát végzett. Egy ilyen hétvége nagy lökést adhat az önbizalmának és a pályafutásának is, hiszen mostantól sok ember figyel majd rá, és ez jót tesz neki. Hibamentes hétvége volt ez, mindent jól csinált” – tette hozzá.

Boullier szerint a kései érkezés sem jelentett problémát a fiatal pilótának, sőt bizonyos értelemben még ebből is profitált. „Az emberek végig erről beszéltek, szerintem azonban nem volt gondja ezzel. Legalább nem gondolkodott túl sokat ezen az egészen, és nem került plusz nyomás a vállára. Nagyszerű munkát végzett! Biztosra veszem, hogy ha Kínában is lehetőséget kapna, akkor még jobb lenne, de reméljük, ott már nem kell helyettesítenie. Viszont, ha ismét be kell ugrania, akkor a csapat most már biztos lehet abban, hogy el tudja végezni a feladatát” – húzta alá.

Stoffel Vandoorne„Bebizonyítottam, hogy itt a helyem”

Vandoorne évek óta ott van már a tűz közelében, a Forma–Renault-ban és a GP2-ben nyújtott teljesítményével pedig kiharcolta, hogy a közvélemény őt tartsa a jövő egyik meghatározó versenyzőjének, az első F1-es bevetésre azonban Alonso sérülése nélkül még mindig várnia kellene. A vasárnapi pontszerzés viszont – ahogyan azt Boullier is kiemelte – sokat dobhat pályafutásán, hiszen ezúttal a királykategória mezőnyében igazolta tehetségét, vagyis bizonyította, hogy rászolgált a korábban kapott jelzőkre, jobb helyzetbe hozva magát a 2017-es szezonra.

Ezzel természetesen ő is tisztában van. „Azt hiszem, bebizonyítottam, hogy megérdemlek egy helyet a mezőnyben” – nyilatkozta a leintés után. „Már az edzések alatt is jól éreztem magam az autóban, az időmérőn pedig kiderült, hogy a sebességem is egész jó. A verseny is nagyon jól sikerült, ezért gondolom úgy, hogy megmutattam, helyem van a mezőnyben” – jelezte az ifjú trónkövetelő, aki egyébként nem volt maximálisan elégedett teljesítményével (korábban például elmondta, hogy ha rutinosabb, több pontot is gyűjthetett volna).

„A 12. helyről indultunk, szóval sejtettem, hogy lesz esélyünk a pontszerzésre, és ezt a feladatot végre is hajtottuk. Kihasználtuk a lehetőségeinket, a futam végén azonban nagyon közel voltunk Valtteri Bottashoz, szóval egy pontot talán még gyűjthettünk volna, de így sem vagyok elégedetlen az eredménnyel. Azt nem mondom, hogy olyan érzés volt, mintha nyertem volna, de így is elégedett vagyok a hétvégével és azzal, hogy jó munkát végeztem az autóban ülve. Nem hibáztam, ez pedig nagyon fontos volt. A pontszerzés már csak a hab a tortán” – magyarázta.

Stoffel VandoorneAlonso is megdicsérte

Bár nem vehetett részt a futamon, Alonso nem hagyta el Bahreint és a McLaren garázsát, pedig a csapat is fölajánlotta neki, hogy a gyorsabb gyógyulás érdekében nyugodtan térjen haza, ám ő inkább a helyszínen maradt, hogy segítse az istállót. Noha Vandoorne a szabadedzésen után elárulta, a beállítások terén sok segítséget kapott csapattársáról, Alonso később úgy nyilatkozott, nem kellett túl sokat útmutatást adni a fiatal tehetségnek.

„Nem” – felelte mosolyogva, amikor arról kérdezték, gyakran útba kellett-e igazítania helyettesét a hétvége során. „Nagyon kevés dolgom volt, hiszen remek munkát végzett” – tette hozzá, majd kiemelte, bár ő is elismeri a belga teljesítményét, azt nem tartja igazságosnak, hogy egyesek Button legyőzésével érvelnek Vandoorne mellett, a brit bajnok ugyanis egy műszaki hiba miatt feladta a küzdelmet. „Én ezt igazságtalannak tartom, hiszen Jenson gyorsabb volt a hétvége során, de technikai hibája akadt. A futamon hirtelen eltűnt az erő az autójából. Stoffel nagyon jól dolgozott, viszont nem lenne igazságos, Jensont kritizálni” – hangsúlyozta.

Az továbbra is kérdéses, hogy Vandoorne autóba ülhet-e a Kínai Nagydíjon (ő maga egyébként még nem akar ezzel a kérdéssel foglalkozni, hiszen annak is örült, hogy legalább egyszer ott lehetett a királykategória rajtrácsán), az FIA orvosai ugyanis nem sokkal a futam előtt döntenek majd Alonso indulásáról. Egy biztos, a spanyol pilóta mindent el fog követni azért, hogy a következő versenyen már ott lehessen, hiszen – ellenben néhány megjegyzéssel – motivációja rendben van. „Törött bordával is vezetni akartam, és ott maradtam segíteni a csapatnak, ahogy csak tudok. Nem tudom, mit kellene még tennem, hogy motiváltnak tűnjek” – jegyezte meg.

Fernando Alonso

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Kepano
#1 Kepano 2016. április 04. 19:18  

Ez eddig sem volt kérdés. Legalább egy Hülkenberg-i szintet megüt a csávó, a korábbi eredményei alapján.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában

32016.10.26. 10:47

Massa: Alonso jóban lehet a bírákkal…

"Nem értem, miért nem adtak neki büntetést"

32016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka