Vannak bajok a Saubernél, viszont…

írta: M4Sport
2016. április 27. 18:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Sauber csapatvezetője, Monisha Kaltenborn nem titkolja, az istálló anyagi gondjai hátráltatják az autó fejlesztését és ez feltehetően a folytatásban is így lesz, azt viszont tagadja, hogy olyan nagy a baj az alakulatnál, mint a sajtó állítja.

A svájci csapat régóta nehéz helyzetben van, az utóbbi időben viszont elszaporodtak az anyagi gondjaival kapcsolatos hírek; a kínai futam előtt például az is felmerült, hogy az istálló már el sem utazik a helyszínre, sőt jövője is komoly veszélybe került. Az csak olaj volt a tűzre, hogy a csapatvezető kihagyta a bahreini versenyt, hiszen új befektetőkkel tárgyalt; ő maga nem érti, miért vontak le ebből ilyen messzemenő következtetéseket.

„Nem értem, min változtat az, hogy nem voltam ott” – mondta az Autosportnak. „Előfordul, hogy más csapatvezetők sem vesznek részt a hétvégén, sőt a helyettes csapatvezetőik sem, ez mégsem zavar senkit. Úgy tűnik, néhány embernek az a hobbija, hogy kiválaszt valamit, és mindenféle alap nélkül sztorivá dagasztja. Megdöbbentő, egyesek miben lelik örömüket. Nem is tudom, mit gondolnak, mit hozhatnak ki ebből. Az igazság az, hogy találkozóim voltak. Bahreinben például csak egy napot tölthettem volna el, ezért inkább el sem utaztam. Nonszensz, mikkel álltak elő!”

Azt persze nem tagadja, hogy a Saubernek vannak anyagi gondjai; az évelején például kétszer is csúsztak a dolgozók bérének kifizetésével, ezeket viszont nem tartja sokkal komolyabbnak – és a csapat fennállására veszélyesebbnek – mint a korábbiakat. „Nem könnyű a helyzet, de sohasem volt az. Viszont mindez nem jelenti azt, hogy feladjuk. Rendben leszünk a fizetésekkel. Késéve kapták meg a bérüket, de nem kerültünk olyan helyzetbe, mint mások, hogy nem tudtuk kifizetni őket. Az időzítéssel volt gond; pár napról beszélünk. Nincs dráma, bár igaz, ennek nem szabadna megtörténnie. Vannak, akik nem értik meg a dolgot, de a csapat nagyon erős ezen a téren. Ha ilyesmi történik, azt mondjuk, hogy oldjuk meg! És eddig mindig sikerült megoldanunk” – magyarázta.

Marcus EricssonA fejlesztésekkel nem haladnak

Hogy a helyzet nem túl rózsás, jól mutatja, hogy Kaltenborn nyíltan elismeri, csapata nem halad túl jók a fejlesztésekkel az anyagi gondok miatt, ez pedig teljesítményükre is rányomja bélyegét, eddig ugyanis egyetlenegy pontot sem gyűjtöttek (legjobb eredményük egy 12. helyezés, amit Marcus Ericsson szerzett Bahreinben). Egyelőre kilátásaik sem pozitívak, hiszen a közvetlen ellenfelek gőzerővel dolgoznak autóik jobbá tételén, azaz könnyen növelhetik előnyüket.

Bűvészkednünk kell néhány dologgal, hogy anyagi szempontból mindent egyenesbe hozzunk” – nyilatkozta Kaltenborn. „Vannak elemek, melyekkel a kialakult helyzet miatt lassabban készülünk el. Amint ezek felkerültek az autóra, látni fogjuk az előrelépést. Most még nagyon nehéz megmondani, milyen helyzetbe kerülünk velük, de egészen biztosan előre fogunk haladni. Ebben a helyzetben egészen egyszerűen türelmesnek kell lennünk” – magyarázta a csapatfőnök, majd arra is rámutatott, hogy a Saubernek a 2017-es szabálymódosítások miatt is jobban oda kell figyelni a költségvetésre, hiszen az ideivel párhuzamosan az új autók fejlesztésére is komoly pénzeket kell áldozni.

„Nem érkeznek hatalmas fejlesztések, mert bármi is történjen 2017-ben, el kell döntenünk, mire összpontosítsunk. Egyszer, 2013-ban már eldöntöttük, hogy az éppen folyamatban lévő szezonra fókuszálunk, és mindenki tudja, mi lett a vége (a csapat 2014-ben pont nélkül zárta az évet), hiszen alaposan megváltoztak az erőforrásokra vonatkozó szabályok, és ennek komoly hatása volt a csapatra. Szóval idén ki kell egyensúlyoznunk a dolgot” – jelezte, mielőtt azt is elárulta, hogy egyelőre senki sem veszi át az év elején távozó technikai igazgató, Mark Smith helyét.

Monisha Kaltenborn

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.