Vannak belső feszültségek a Renault-nál – de ki vezeti a csapatot?

írta: M4Sport
2016. szeptember 22. 13:18
FOTÓ: ©xpbimages.com

Vannak belső feszültségek a Renault-nál, és még az sem világos teljesen, melyik vezető miért is felel pontosan – ismerte el a Renault Sport ügyvezető igazgatója.

Érdekes nyilatkozatot tett a szingapúri hétvége előtt a egy dán lapnak Kevin Magnussen. Jövőjéről, helyzetének bizonytalanságáról faggatták, és ő megjegyezte, azért nem sikerült még az ígért monzai határidőig dönteni a Renault 2017-es versenyzőfelállásáról, mert még az sem teljesen világos, pontosan kinek is a felelőssége dönteni erről. „Nem hiszem, hogy túl sok mindent tehetnék a jelenlegi helyzetben. Elég bosszantó. Ha egyértelmű lenne, hogy ki is rendelkezik hatalommal jelenleg a Renault-nál, szerintem már meglenne a döntés. De nyilván nem egyértelmű” – fogalmazott.

A Renault valóban elég sokfejű csapatnak tűnik jelenleg. A teljes márka elnöke Carlos Ghosn, az F1-es projektért a Renault Sport elnöke, Jérome Stoll vezeti, ám a cég mindennapi ügyeit az ügyvezető igazgató Cyril Abiteboul intézi, miközben a versenycsapat főnöke Fréderic Vasseur. Magnussen szavaiból az derül ki, időnként még a felső vezetésben sem tiszta, ki miért is felelős pontosan.

Cyril Abiteboul elismerte, vannak súrlódások házon belül – de ezek elsősorban a vártnál is gyengébb teljesítményüknek köszönhetők. „Csak a teljesítményünk miatt vannak feszültségek. De nézzék meg a Red Bullt, ahol tavaly sok feszültség volt, vagy kérdezzék meg a Mercedest, milyen volt, amikor még nem ment nekik! Ott is voltak feszültségek. Természetes, hogy nálunk is vannak. Aki viszont nem képes elviselni vagy túltenni magát ezen, annak nincs helye a Forma–1-ben” – nyilatkozta az Autosportnak.

Azt is elmondta, a Renault-nak most a legnagyobb szüksége iránymutatásra van, mivel a csapat az átalakulás folyamatán megy keresztül. Szavaiból az jön le, valóban vannak még bizonytalan pontok ezen a területen is. „Ennek a csapatnak nem pénzre, befektetésekre és emberekre, hanem vezetésre van szüksége. Egyértelmű vezetésre. Jérome-nak, Frédericnek és nekem kell ezt biztosítanunk. Átlátható vezetésre van szükségünk, és most ezen fáradozunk. Mindenkinek el kell fogadnia a csapaton belül és kívül is, hogy kilenc hónappal ezelőtt még nem is léteztünk, nem volt meg a vezetői struktúránk. Időt kell adniuk nekünk, hogy megértsük, ki miért felelős pontosan.”

„Jérome, Fréderic és az én személyemben megvannak a szükséges emberek, képességek ahhoz, hogy megszervezzük a két csapatunkat (versenycsapat és motorrészleg – a szerk.). Nehéz feladat, de mindenünk megvan a teljesítéséhez.”

Abiteboul végül újra hangsúlyozta, ez a csapat egy éve ilyenkor egy haldokló privát istálló volt – ezt kellett föltámasztaniuk, s kell most valódi gyári csapattá alakítaniuk. „Ha nem megy jól, azt persze hogy nehéz elviselni. Ha pedig jól teljesítünk, hirtelen mindenki a fellegekben jár. Ez még csak az első évünk. Mindenkinek meg kell találnia a maga helyét. A többi csapatnak is sok mindenen keresztül kellett mennie, ezért nem aggódom. Nem hinném, hogy nekünk szégyenkeznünk kellene emiatt. Vannak céljaink, és semmi okom azt gondolni, hogy nem a helyes irányba tartunk a jelenlegi struktúránkkal.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

12016.10.21. 22:31

Rosberg Ricciardo előtt húzta be a második edzést – törmelékhullás Austinban

Folyamatosan "morzsolódtak" az autók a kerékvetőkön

02016.10.21. 21:49

Úgy tűnik, eldőlt a tesztvita

A felek megtalálták a közös nevezőt

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak