Vége a trükközésnek – már Spielbergben szigorít az FIA

írta: M4Sport
2016. július 01. 09:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Mostantól vége a trükközésnek. Az FIA lépett a guminyomás manipulálása ügyében – az Ausztriában bevezetett szigor hosszabb távon csökkentheti a Jenson Button által „hihetetlennek” nevezett értékeket.

Charli Whiting, az FIA versenyigazgatója a szokásos csütörtöki megbeszélésükön jelezte a csapatmenedzsereknek, Spielbergtől kezdve változtatni fognak a guminyomás-értékek mérésének menetén. A Pirelli kötelező minimumértékeket ír elő az első és a hátsó abroncsok esetében, melyek alá senki sem mehet. Az ellenőrzéseket eddig azt követően végezték el, hogy az abroncsokat föltették az autókra, ez azonban lehetőséget kínált arra, hogy a csapatok a fékek és a kerékagy előmelegítésével a mérés idejére manipulálják a belső nyomást, mely menet közben aztán emelkedés helyett csökken.

Erre reagálva Whitingék a spielbergi pénteki szabadedzésektől kezdve már a föltétel előtt mérni fogják a gumik belső nyomását, így lehetetlenítve el az eddig alkalmazott trükköket. Az Auto Motor und Sport beszámolója szerint a mérések után már csak egy módon lehet módosítani a nyomáson: ha túl alacsony, lehet növelni, ha viszont túl magas, nincs lehetőség a csökkentésére. Azon gumik esetében, melyeket több alkalommal is használnak (például az időmérő után a versenyen is), mindig újramérik a nyomást. Amennyiben pedig eltérés mutatkozik a jobbra és balra fölhelyezett gumik nyomása között, csak úgy lehet kiegyenlíteni az értéket, hogy az alacsonyabb nyomású abroncsot fújják fel a magasabbal azonos keménységűre.

Az FIA ezzel próbál megágyazni annak, hogy a Pirelli hosszabb távon már ne ragaszkodjon a magas nyomásértékekhez, csökkentse azokat. Az olasz gyártó a tavalyi spái defektek után váltott szigorúbb szemléletmódra, s azóta minden helyszínen a korábbinál jóval magasabb értékeket ír elő.

Spielbergben sincs ez másképp: elöl 22, hátul 19,5 psi a kötelező minimumérték – elöl 4 (!), hátul 2,5 psivel magasabb a tavalyinál. Jenson Button nem is győzött hitetlenkedni csütörtökön ennek hallatán. Szerinte a szigor komoly fejtörést okoz majd a csapatoknak, akik az első gumik erős szemcsésedésére számíthatnak.

„Négy psivel magasabb az első gumik nyomása, ez hihetetlenül magas! Főleg annak ismeretében, hogy tavaly semmiféle problémánk nem volt itt. Itt sok a közepes és nagy tempójú balkanyar, ami nagy terhelést jelent majd a jobb elsőnek, amely így szemcsésedni fog minden egyes gumitípuson. Nehéz lesz uralni ezt. Főleg úgy, hogy a lágy, a szuperlágy és az ultralágy gumik vannak itt. Nagyon nehéz hétvége vár mindenkire. Meg kell próbálnunk hűteni a gumikat, amennyire lehet, és úgy vezetni, hogy ne terheljük túl őket, például motorfékkel. Nagy kár ezért, mert itt amúgy élvezet vezetni” – fogalmazott Button.

Majd kiemelte, nehezen tudja elfogadni a Pirelli biztonsági érveit. „Ha túlhevíted a gumikat, semmi sem fog működni. Mindegy, mekkora leszorítóerőd van, az egyenesekben semmi sem változik, a kanyarok viszont folyton változnak. Tavaly év végén azt mondták, idén már alacsonyabb nyomásértékek lesznek, de nem lettek. Egyszerűen kicsúsztunk a működési tartományból. Egy körön talán még megy, de utána…” – kritizált 2009 bajnoka.

FIA
Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#3 Thibczy 2016. július 01. 13:56  
Masters_Of_Hardcore:
Itt az a világraszóló szégyen hogy egy gumigyártó nem tud gumit gyártani, hanem a minimum nyomással kell szórakoznia.

Meg az, hogy szabályt kellett hozni arra, hogy nem lehet őket bírálni, ahelyett, hogy normális gumikat gyártanának.

Ez is ugyanolyan, mint amikor itthon a fantasztikus minőségű utakat megjavítják egy 60-as táblával és kiírják alá, hogy "úthibák".

Masters_Of_Hardcore
#2 Masters_Of_Hardcore 2016. július 01. 13:49  
Toti:
"Itt sok a közepes és nagy tempójú balkanyar" - összesen két balkanyar van az egész pályán :)

Itt az a világraszóló szégyen hogy egy gumigyártó nem tud gumit gyártani, hanem a minimum nyomással kell szórakoznia.

Toti
#1 Toti 2016. július 01. 11:58  

"Itt sok a közepes és nagy tempójú balkanyar" - összesen két balkanyar van az egész pályán :)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Mexikó

12016.10.28. 15:36

Bajnokok a bajnoki címért küzdő duóról

Így látja a mercedesesek csatáját Button, Räikkönen, Alonso és Vettel!

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek