Végre megoldás: Kínában visszatér a régi időmérő!

írta: M4Sport
2016. április 07. 17:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

A csapatok ellenállása, valamint a versenyzők és szurkolók véleménye úgy tűnik, megtette a hatását: a Kínai Nagydíjtól kezdve visszatér a 2015-os időmérős szisztéma!

Másfél hónap kálváriája után eljutottunk oda, ahonnan – most már tudjuk – valójában el sem szabadott volna mozdulni. Az FIA elnöke, Jean Todt és a FOM ügyvezetője, Bernie Ecclestone úgy határoztak, engednek a csapatok és a közvélemény nyomásának, és áldásukat adják az idei év elején lecserélt régi időmérő edzés visszahozatalára.

Amint arról már beszámoltunk, a csapatoknak csütörtökön kellett szavazniuk arról, elfogadják-e az érintettek bahreini ülésén fölmerült ötletet, az összidős szisztémát, ám ők egységes álláspontot képviselve elutasították a javaslatot, s valamennyien aláírtak egy levelet, melyben a 2006 és 2015 között érvényben lévő kvalfikációs módot követelték vissza.

Az eddig ellenálló Todt, Ecclestone páros a Motorsport forrásai szerint e levélre reagálva egyeztetett egymással, s miután a szurkolók negatív véleményét is számításba vették, belátták, ha nem adják be derekukat, azzal csak ártanak a sportágnak, hiszen ebben az esetben továbbra is a két hétvégét megélt 90 másodpercenkénti kieséses rendszer maradt volna érvényben.

A visszakozás azonnali hatályú lesz – az újabb szabályváltoztatásnak még a következő, Kínai Nagydíj előtt végig kell mennie a szokásos procedúrán, azaz előbb a Stratégiai Csoportnak, majd az F1 Bizottságnak, végül pedig a Motorsport Világtanácsnak kell egyhangúlag elfogadni azt.

A hírek szerint a versenyhétvégék lebonyolításának kérdése mindazonáltal nem kerül még le a napirendről: a résztvevők tovább fogják vizsgálni az esetleges változtatások szükségességét és lehetőségét, s ha javulást eredményező ötlet vetődik fel, meg fogják vitatni annak 2017-es bevezetését.

Oszd meg!

34 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Kepano
#34 Kepano 2016. április 08. 20:50  
claydavis:
Ha már beadta a derekát a sok öreg, valaki igazán kettétörhetné.

:D:D:D:D:D:D

schumi-1
#33 schumi-1 2016. április 08. 11:47  

Mikor lesz a Kinai Nagydij? :D

Rocketfinger
#32 Rocketfinger 2016. április 08. 10:57  

fantasztikus. biztos érdemes volt ezen 3 hétig maszturbálni... ezt március 19-én délután 15:01 perckor is el lehetett volna dönteni és senki nem szólt volna egy k..va szót sem.

Raikkönen
#31 Raikkönen 2016. április 08. 10:03  

VÉGRE :D

Zasalamel
#30 Zasalamel 2016. április 08. 07:27  
Formulafan:
Már hogyne lehetne lehetne jó gumikat csinálni nehezebb autóra? Egy LMP1-es Porsche 919 hybrid 870 kg tömegű. Ahhoz is tudnak jó gumit (méghozzá kifejezetten tartósat) gyártani. A tankolás csak elrontaná a jelenlegi taktikai szabadságot. Most a futam bármelyik fázisában lehet stratégiát módosítani. Ha viszont lenne tankolás, akkor már előre meg lenne határozva, hogy hány körös etapot fognak menni. Évekig erről szólt a Forma 1, hogy nem kellett pályán előzni, mert a boxkiállásokkal megoldották, és mindenki futotta a maga versenyét. Most nem lehet ilyet csinálni, mert az üzemanyagszint mindenkinél azonos, így boxkiállásnál a friss gumi jelentős előnyt jelent és lehetővé teszi az elévégást. Ha valaki kijön, az ellenfeleknek reagálniuk kell. Tankolás esetén a friss gumi előnyét elvinné a plusz üzemanyag miatti többletsúly. Nézd meg Grosjean versenyét. Szuperlágy gumin ment 11 kört, aztán 16 kört, majd 13-at, végül lágyon 11 kört. Közben az újabb, lágyabb gumijainak hála tudott előzni, nem is keveset. Ha lenne tankolás, ilyet nem láthattunk volna. Bahreinben minden volt, csak egymás követése nem. A gumik elhasználódása meg üzemanyagszinttől független. Tankolás esetén is ugyanúgy elhasználódnának, legfeljebb a köridőkben lenne különbség. Egyáltalán nem lennének izgalmasabbak a futamok, épp ellenkezőleg.

De itt most nem arról beszéltem h tudnak e tartós gumikat csinálni, hanem arról h egyre nehezebb kocsikra csináljanak olyan gumit ami nem tartós és nem túl lágy. Egyre nehezebb dolgokat kér az F1 a gumigyártótól.
Ha pedig a Pirelli kivonul, akkor nem vagyok biztos benne h lesz még olyan cég amelyik hajlandó lenne lágyabb gumikat csinálni, mivel nem túl jó reklám egyiknek se.

Utoljára módosítva: 2016. április 08. 07:29

Joseph Sneijder
#29 Joseph Sneijder 2016. április 08. 00:11  

Ettől még nem fogok nézni F1-et.

Formulafan
#28 Formulafan 2016. április 07. 23:27  
Zasalamel:
Azaz igazság h így se jobb, a gumik olyan szinten alkalmatlanok lettek, és ha jövőre még nehezebbé akarják tenni a kocsikat akkor lassan nem lesz olyan gumigyártó amelyik bevállalná h ilyen tömegű kocsik alatt úgy működjön az abroncs ahogy az F1 kívánja, ráadásul teszt nélkül. ÉS ha nem jó a gumik akkor meg természetesen a gumigyártót veszik elő mint bűnbak, ebből egyik cég se fog kérni. Inkább néz az ember tankolást, minthogy félgázzal, 2-3 sec távolságban kövessék egymást nehogy kikopjon teljesen a gumi.

Már hogyne lehetne lehetne jó gumikat csinálni nehezebb autóra? Egy LMP1-es Porsche 919 hybrid 870 kg tömegű. Ahhoz is tudnak jó gumit (méghozzá kifejezetten tartósat) gyártani.
A tankolás csak elrontaná a jelenlegi taktikai szabadságot. Most a futam bármelyik fázisában lehet stratégiát módosítani. Ha viszont lenne tankolás, akkor már előre meg lenne határozva, hogy hány körös etapot fognak menni. Évekig erről szólt a Forma 1, hogy nem kellett pályán előzni, mert a boxkiállásokkal megoldották, és mindenki futotta a maga versenyét.
Most nem lehet ilyet csinálni, mert az üzemanyagszint mindenkinél azonos, így boxkiállásnál a friss gumi jelentős előnyt jelent és lehetővé teszi az elévégást. Ha valaki kijön, az ellenfeleknek reagálniuk kell.
Tankolás esetén a friss gumi előnyét elvinné a plusz üzemanyag miatti többletsúly.

Nézd meg Grosjean versenyét. Szuperlágy gumin ment 11 kört, aztán 16 kört, majd 13-at, végül lágyon 11 kört. Közben az újabb, lágyabb gumijainak hála tudott előzni, nem is keveset. Ha lenne tankolás, ilyet nem láthattunk volna.
Bahreinben minden volt, csak egymás követése nem.

A gumik elhasználódása meg üzemanyagszinttől független. Tankolás esetén is ugyanúgy elhasználódnának, legfeljebb a köridőkben lenne különbség.
Egyáltalán nem lennének izgalmasabbak a futamok, épp ellenkezőleg.

Utoljára módosítva: 2016. április 07. 23:32

Zasalamel
#27 Zasalamel 2016. április 07. 22:51  
F1890:
minél könnyebb az autó annál jobban megy az egyenesben annál nehezebb előzni :D. akkora taktikai különbségekre meg ne számíts mert az nem igazán volt jellemző sohasem az f1-re. az élen nem lesznek izgalmasabbak a futamok ettől. a középmezőny meg szétszakad. nem látom értelmét

Azaz igazság h így se jobb, a gumik olyan szinten alkalmatlanok lettek, és ha jövőre még nehezebbé akarják tenni a kocsikat akkor lassan nem lesz olyan gumigyártó amelyik bevállalná h ilyen tömegű kocsik alatt úgy működjön az abroncs ahogy az F1 kívánja, ráadásul teszt nélkül. ÉS ha nem jó a gumik akkor meg természetesen a gumigyártót veszik elő mint bűnbak, ebből egyik cég se fog kérni.

Inkább néz az ember tankolást, minthogy félgázzal, 2-3 sec távolságban kövessék egymást nehogy kikopjon teljesen a gumi.

Utoljára módosítva: 2016. április 07. 22:54

F1890
#26 F1890 2016. április 07. 22:37  
Zasalamel:
Pirelli tudna tartós gumikat, csak ezt a lágyat kérik tőlük, és ha visszahozzák a tankolást akkor már az lenne a lényege h minél tartósabbak legyenek mert így is úgyis cserélni fogják tankolás közben. Sztem a gumigyártónak is jobb és a pilótáknak is. De most ne a 2008-as évből meríts példát, mert azoknál tényleg meglehetett mondani féltávnál h mi lesz a sorrend, ezekkel a butított aeros autókkal lehet esélyük harcolni a pozíciókért. Nem azt mondom h tuti ez lenne, de sztem 1-2 évet rálehetne áldozni ezekkel a kocsikkal.

minél könnyebb az autó annál jobban megy az egyenesben annál nehezebb előzni :D. akkora taktikai különbségekre meg ne számíts mert az nem igazán volt jellemző sohasem az f1-re.
az élen nem lesznek izgalmasabbak a futamok ettől. a középmezőny meg szétszakad. nem látom értelmét

Utoljára módosítva: 2016. április 07. 22:41

Zasalamel
#25 Zasalamel 2016. április 07. 22:34  
F1890:
nemtom mitől lenne tartósabb az a gumi, h ha a pirelli szállítja és 0 benzinnel is 1 kört bír maxon, de nagyon racionális érv :D ha eléd vágnak, te most eltolhatod 5 körrel a taktikádat h később te támadj. és ami az aduász, 2010-től sokkalta több izgalom van a futamok végén mert akkorra érnek be a taktikai különbségek, míg a tankolással már kb féltávnál nagy százalékkal meglehetett mondani h ki hol fog végezni.

Pirelli tudna tartós gumikat, csak ezt a lágyat kérik tőlük, és ha visszahozzák a tankolást akkor már az lenne a lényege h minél tartósabbak legyenek mert így is úgyis cserélni fogják tankolás közben. Sztem a gumigyártónak is jobb és a pilótáknak is.

De most ne a 2008-as évből meríts példát, mert azoknál tényleg meglehetett mondani féltávnál h mi lesz a sorrend, ezekkel a butított aeros autókkal lehet esélyük harcolni a pozíciókért. Nem azt mondom h tuti ez lenne, de sztem 1-2 évet rálehetne áldozni ezekkel a kocsikkal.

cybergyerek
#24 cybergyerek 2016. április 07. 22:21  
Zasalamel:
Mert most nem így van? Ezekkel a lágy gumikkal is szintén az lesz előnyben aki hamarabb áll ki és elévághat, nagyon ritka h nem mükszik az elévágásos taktika. Szakadék meg most is van és ugyanúgy nagy hátrányban vannak a középcsapatok, az meg kb kit érdekel h pl a mezőny végén a force india 2 kör helyett csak 1 kört kap tankolás nélkül? Tankolásnál legalább tartós gumikkal tudnának menni és nem kellene félniük attól h harc közben elfogy alóluk a gumi.

pont az ellenkezőjét írta, hogy tankolásnál nem lehet alávágni.

F1890
#23 F1890 2016. április 07. 22:18  
Zasalamel:
Mert most nem így van? Ezekkel a lágy gumikkal is szintén az lesz előnyben aki hamarabb áll ki és elévághat, nagyon ritka h nem mükszik az elévágásos taktika. Szakadék meg most is van és ugyanúgy nagy hátrányban vannak a középcsapatok, az meg kb kit érdekel h pl a mezőny végén a force india 2 kör helyett csak 1 kört kap tankolás nélkül? Tankolásnál legalább tartós gumikkal tudnának menni és nem kellene félniük attól h harc közben elfogy alóluk a gumi.

nemtom mitől lenne tartósabb az a gumi, h ha a pirelli szállítja és 0 benzinnel is 1 kört bír maxon, de nagyon racionális érv :D ha eléd vágnak, te most eltolhatod 5 körrel a taktikádat h később te támadj.

és ami az aduász, 2010-től sokkalta több izgalom van a futamok végén mert akkorra érnek be a taktikai különbségek, míg a tankolással már kb féltávnál nagy százalékkal meglehetett mondani h ki hol fog végezni.

Zasalamel
#22 Zasalamel 2016. április 07. 21:43  
F1890:
a középmezőny mégjobban szét lenne szakadva, még több kört kapnának mivel az elől hakadót nem akadályozza senki míg aki mögöttük van az eleve forgalomban autózik. ráadásul nem lehet taktikázni ha hamarabb állsz ki mert akkor véged. itt ha vki megpróbál eléd vágni tudsz rá kontrázni

Mert most nem így van? Ezekkel a lágy gumikkal is szintén az lesz előnyben aki hamarabb áll ki és elévághat, nagyon ritka h nem mükszik az elévágásos taktika. Szakadék meg most is van és ugyanúgy nagy hátrányban vannak a középcsapatok, az meg kb kit érdekel h pl a mezőny végén a force india 2 kör helyett csak 1 kört kap tankolás nélkül?
Tankolásnál legalább tartós gumikkal tudnának menni és nem kellene félniük attól h harc közben elfogy alóluk a gumi.

Utoljára módosítva: 2016. április 07. 21:47

F1890
#21 F1890 2016. április 07. 21:39  
Zasalamel:
Viszont jobban belegondolva csak ez lenne a legjobb megoldás, visszahozhatják a tartós gumikat, kisebb lenne a kocsik súlya, és butított aeroval az előzések is könnyebbek lennének még tankolás mellett is, sajnos sokat rondít bele h ezekkel a lágy gumikkal nem mernek harcolni mert elkopnak alattuk.

a középmezőny mégjobban szét lenne szakadva, még több kört kapnának mivel az elől hakadót nem akadályozza senki míg aki mögöttük van az eleve forgalomban autózik. ráadásul nem lehet taktikázni ha hamarabb állsz ki mert akkor véged. itt ha vki megpróbál eléd vágni tudsz rá kontrázni

Zasalamel
#20 Zasalamel 2016. április 07. 21:08  
fagyi:
Pilóták számára sokat javítana az élmény szempontjából, persze jobb gumikkal, mert nem bírnák. Szerintem is jobban szétszakadna a mezőny, de én kipróbálnám. Szerintem máshol van a fő baj, ami végett nem tesznek semmit több éve/évtizede

Nem nagyon értem ezt az érvet, most nincs szétszakadva a mezőny?
Van két merci - szünet - van két ferrari - 2 x szünet - középmezőny

Nem tudhatjuk h pontosan mit hozna a mai rendszerrel a tankolás visszahozatala, de be kell látnunk h az se normális h egy gumigyártótól azt várják el h ne legyen tartós de ne legyen túl lágy se.

Utoljára módosítva: 2016. április 07. 21:10

fagyi
#19 fagyi 2016. április 07. 21:04  
Zasalamel:
Viszont jobban belegondolva csak ez lenne a legjobb megoldás, visszahozhatják a tartós gumikat, kisebb lenne a kocsik súlya, és butított aeroval az előzések is könnyebbek lennének még tankolás mellett is, sajnos sokat rondít bele h ezekkel a lágy gumikkal nem mernek harcolni mert elkopnak alattuk.

Pilóták számára sokat javítana az élmény szempontjából, persze jobb gumikkal, mert nem bírnák.

Szerintem is jobban szétszakadna a mezőny, de én kipróbálnám. Szerintem máshol van a fő baj, ami végett nem tesznek semmit több éve/évtizede

Zasalamel
#18 Zasalamel 2016. április 07. 20:54  
F1890:
jah, tankolással még jobban szét szakadna a mezőny.

Viszont jobban belegondolva csak ez lenne a legjobb megoldás, visszahozhatják a tartós gumikat, kisebb lenne a kocsik súlya, és butított aeroval az előzések is könnyebbek lennének még tankolás mellett is, sajnos sokat rondít bele h ezekkel a lágy gumikkal nem mernek harcolni mert elkopnak alattuk.

Utoljára módosítva: 2016. április 07. 20:58

albutr
#17 albutr 2016. április 07. 20:32  

: -)

Lewisthebest
#16 Lewisthebest 2016. április 07. 20:21  
ThatsMe:
en igazabol azt nem ertem, hogy ha valtoztatni akarnak, miert nem irnak egy uj szabalyt egy szimulatorhoz, amit odaadnak husz autob*zi tinedzsernek, hogy jatsszanak vele ket napig. egybol kiderul, ha sz*r. es igy sokkal olcsobb, mint a semmihez se erto szakertok...

A szimulátorral egyetértek ez egy elég olcsó és egyszerű tesztlehetősége lenne az ilyen dolgoknak viszont nem autób*zikkal kell tesztelni hanem magukkal a versenyzőkkel. Egy szimpla tini valószínűleg nem ugyanúgy gondolkodik, hogy neki még kell az a szett gumi a holnapi futamra meg nem járatja feleslegesen a motort, ha úgyse tud javítani.

ernike
#15 ernike 2016. április 07. 20:08  

Végre...

ThatsMe
#14 ThatsMe 2016. április 07. 20:03  

en igazabol azt nem ertem, hogy ha valtoztatni akarnak, miert nem irnak egy uj szabalyt egy szimulatorhoz, amit odaadnak husz autob*zi tinedzsernek, hogy jatsszanak vele ket napig. egybol kiderul, ha sz*r. es igy sokkal olcsobb, mint a semmihez se erto szakertok...

Nigel
#13 Nigel 2016. április 07. 19:38  
F1890:
jah, tankolással még jobban szét szakadna a mezőny.

Az idő megszépíti az emlékeket. Amikor lehetett tankolni, akkor még nagyobb szerepet kapott a taktika, és ez még kevesebb (pályán történő) előzést eredményezett. Nem véletlen, hogy kétszer is eltörölték.

Az az ember érzése, hogy a döntéshozóknak nincs egyetlen épkézláb javaslatuk sem a problémák megoldására. Ami viszont valóban segíthetne, attól mereven elzárkóznak.

Miért nem hallgatnak a pilótákra, miért hagyják figyelmen kívül az észrevételeiket ? Végtére is ők ülnek a kocsikban, ők küszködnek az előzésekkel, ők képesek a legjobban felmérni a helyzetet.

Utoljára módosítva: 2016. április 07. 19:47

Nigel
#12 Nigel 2016. április 07. 19:27  
daviid:
Szerintem a legjobb ötlet a szabadedzések csökkentése lenne. Elég lenne 1 db 1-1,5 órás edzés véleményem szerint. Láttunk tavaly nem egy példát erre. Az időmérőt pedig hagyják egy jó hosszú ideig békén, vagy ha változtatni akarnak, akkor gondolják át, hogy aza rendszer beleillik-e a Forma-1 jelenlegi szabályrendszerébe, mert a mostani időmérő ezen bukott el.


A tavalyi, austini kaotikus hétvége jó példa volt erre. Ilyenekből kellene ötleteket meríteni.

A WTCC-hez hasonló fordított rajtrács például hiteltelenné tenné az F1-et, és komoly mértékben csökkentené a "pole" értékét. Legalábbis abban az esetben, ha valaki úgy indulhatna az élről, hogy nem az övé volt a leggyorsabb köridő az időmérőn.

Az eddigi szisztéma bevált, szerintem vétek változtatni rajta. Nem ez az oka a monoton versenyeknek, sőt gyakran ezek tartogatják a legtöbb izgalmat. Sokszor fordult elő, hogy a szombati kvali több eseményt és változatosságot produkált, mint maga a futam.

Utoljára módosítva: 2016. április 07. 19:43

F1890
#11 F1890 2016. április 07. 19:10  
Zasalamel:
Tudom elsőre furcsának hangzik de véleményem szerint a tankolást kellene visszahozni, amióta megszüntették csak a baj van.

jah, tankolással még jobban szét szakadna a mezőny.

hammertime
#10 hammertime 2016. április 07. 19:08  
Zasalamel:
Tudom elsőre furcsának hangzik de véleményem szerint a tankolást kellene visszahozni, amióta megszüntették csak a baj van.

Nem, a bajok akkor kezdődtek amikor túl sokat kezdett számítani az aero.

Zasalamel
#9 Zasalamel 2016. április 07. 18:54  
daviid:
Szerintem a legjobb ötlet a szabadedzések csökkentése lenne. Elég lenne 1 db 1-1,5 órás edzés véleményem szerint. Láttunk tavaly nem egy példát erre. Az időmérőt pedig hagyják egy jó hosszú ideig békén, vagy ha változtatni akarnak, akkor gondolják át, hogy aza rendszer beleillik-e a Forma-1 jelenlegi szabályrendszerébe, mert a mostani időmérő ezen bukott el.

Tudom elsőre furcsának hangzik de véleményem szerint a tankolást kellene visszahozni, amióta megszüntették csak a baj van.

daviid
#8 daviid 2016. április 07. 18:48  
Nigel:
Már alig várjuk Berniék újabb eszement ötleteit. Merthogy azokból nem lesz hiány, az szinte biztosra vehető. De legalább nem forszírozzák tovább ezt a megbukott időmérős rendszert. A csapatok, és a nézők számára is borzasztó volt. Ha több izgalmat akarnak csempészni a futamokba, akkor inkább próbáljanak meg változtatni az erőviszonyokon. A kvali értelmetlen átvariálása csak megöli a sportot.

Szerintem a legjobb ötlet a szabadedzések csökkentése lenne. Elég lenne 1 db 1-1,5 órás edzés véleményem szerint. Láttunk tavaly nem egy példát erre. Az időmérőt pedig hagyják egy jó hosszú ideig békén, vagy ha változtatni akarnak, akkor gondolják át, hogy aza rendszer beleillik-e a Forma-1 jelenlegi szabályrendszerébe, mert a mostani időmérő ezen bukott el.

qwerm
#7 qwerm 2016. április 07. 18:42  

vajon mennyit fizettek annak a fejlesztőnek aki az új időmérőre elkészítette az új szoftvert? :D meg is érdemlik...

Zasalamel
#6 Zasalamel 2016. április 07. 18:42  
Tuareg:
Azért várjuk meg ezzel a jövőhét szombatot:DD

Egyetértek :D

GreenHonda
#5 GreenHonda 2016. április 07. 18:40  
Tuareg:
Azért várjuk meg ezzel a jövőhét szombatot:DD

:Djogos

Utoljára módosítva: 2016. április 07. 18:40

claydavis
#4 claydavis 2016. április 07. 18:40  

Ha már beadta a derekát a sok öreg, valaki igazán kettétörhetné.

Nigel
#3 Nigel 2016. április 07. 18:36  

Már alig várjuk Berniék újabb eszement ötleteit. Merthogy azokból nem lesz hiány, az szinte biztosra vehető.

De legalább nem forszírozzák tovább ezt a megbukott időmérős rendszert. A csapatok, és a nézők számára is borzasztó volt.

Ha több izgalmat akarnak csempészni a futamokba, akkor inkább próbáljanak meg változtatni az erőviszonyokon. A kvali értelmetlen átvariálása csak megöli a sportot.

Utoljára módosítva: 2016. április 07. 18:43

Tuareg
#2 Tuareg 2016. április 07. 18:06  

Azért várjuk meg ezzel a jövőhét szombatot:DD

andrea1
#1 andrea1 2016. április 07. 17:48  

Nehezen sikerült ezt az amúgy egyértelmű döntést.meghozni....:D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.27. 16:56

Horner: Már csak a trükkös időmérős beállítás terén nagy a Mercedes előnye

Ha Rosberg és Hamilton összeakad, a Red Bull lecsapna a lehetőségre

22016.10.27. 15:56

Titkos adatok láttak napvilágot a 2017-es autókról

Ekkora javulást várnak a csapatok az autóktól és a motoroktól

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott